Η ελληνική εκπροσώπηση σε COPA και COGECA

γράφει ο Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος Ε.Α.Σ Κορίνθου

Οι οργανώσεις COPA και COGECA απαρτίζουν το πιο ισχυρό αγροτικό λόμπι του κόσμου. Επιπλέον, αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι μεταξύ εκείνων που λειτουργούν στην ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να έχουν, ή να δείξουν ότι έχουν, σχέση μαζί τους.

copa-cogeca

Οι λόγοι για τους οποίους η COPA και η COGECA ασκούν τόσο μεγάλη επιρροή είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, η ΚΑΠ αποτέλεσε από την ίδρυση της ΕΕ τη μοναδική κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία μάλιστα απορροφούσε τη συντριπτική πλειοψηφία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η επιλογή αυτή και το φιλόδοξο πολιτικό κλίμα της εποχής απαιτούσαν την ύπαρξη αξιόπιστων οργανώσεων, που θα εκπροσωπούσαν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της Ευρώπης. Οι COPA και COGECΑ απέκτησαν από την ίδρυσή τους σημαίνοντα θεσμικό ρόλο. Η πλειοψηφική συμμετοχή τους στις Συμβουλευτικές Επιτροπές, για παράδειγμα, όπου συζητούνται και «συναποφασίζονται», μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων κλάδων και επαγγελμάτων και παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι βασικές πτυχές αγροτικών πολιτικών, τους προσέδωσε ισχύ και κύρος. Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στους κοινοτικούς θεσμούς, σε έγγραφα και αποφάσεις κ.λπ.

Δύναμη, βέβαια, αντλούσαν στην πορεία και από το ειδικό βάρος των μελών τους, είτε αυτό προερχόταν από το πολιτικό εκτόπισμα των αγροτών και κάποιων εθνικών οργανώσεων, είτε από το οικονομικό. Ειδικά για το δεύτερο, η σταδιακή δημιουργία ισχυρών ομίλων στους οποίους μπορεί να συνυπάρχουν συνεταιριστικές δομές και άλλες ιδιωτικές με συμπληρωματικές δράσεις, ή ομίλων που μπορεί να λειτουργούν σε πολυεθνική βάση, να αποτελούν εισηγημένες χρηματιστηριακές εταιρείες, να ελέγχουν ολόκληρους κλάδους ή να σχετίζονται με πιστωτικά ιδρύματα, κάποια από τα οποία ξεκίνησαν πριν από πολλές δεκαετίες ως αγροτικά, όπως αυτά στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και αποτελούν σήμερα παγκόσμιους τραπεζικούς παίκτες, όλα αυτά προσδίδουν επιπλέον ισχύ στις COPA και COGECA.

Υπάρχει όμως και ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οι οργανώσεις αυτές είναι ισχυρές. Αφορά την υψηλή τους αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα, την τεκμηρίωση θέσεων και παρεμβάσεων για όλα τα μείζονα αγροτικά ζητήματα, την αξιοποίηση ικανών εμπειρογνωμόνων που διαθέτουν. Όλα αυτά κοστίζουν και μάλιστα ακριβά και καλύπτονται από τα μέλη τους. Όσοι, λοιπόν, είναι μέλη στις COPA και COGECA δεν «πλήρωσαν ένα αντίτιμο» ή «εξαγόρασαν μία θέση», όπως ακούμε αυτές τις μέρες, αλλά αφενός κατέβαλαν τη συνδρομή που τους αναλογεί και, αφετέρου, ανέλαβαν τις υποχρεώσεις τους, όπως για παράδειγμα την ουσιαστική τους συμμετοχή.

Τα παραπάνω, σε μεγάλο βαθμό, εξηγούν αυτά που συμβαίνουν με την ελληνική παρουσία στις COPA και COGECA.

Η ελληνική συμμετοχή

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ιεράρχησε στον απολογισμό του στις 26 Μαΐου ως το πρώτο πιο σημαντικό θέμα της θητείας του την «εκπροσώπηση στην κεντρική πανευρωπαϊκή συνεταιριστική οργάνωση COGECA».

  • Πώς συμμετείχε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ τους μήνες που ήταν μέλος της COGECA;
  • Ποιες θέσεις έλαβε και ποια η αμφίδρομη πληροφόρηση με τα μέλη της, σε θέματα που συζητήθηκαν εκείνη την περίοδο στις ευρωπαϊκές οργανώσεις, όπως το ελαιόλαδο, η ελιά, το αιγοπρόβειο γάλα, τα ροδάκινα και τα άλλα πυρηνόκαρπα, το βαμβάκι, ο καπνός, το σκληρό σιτάρι, τα εσπεριδοειδή, τα ακρόδρυα, το ρύζι, τα επιτραπέζια σταφύλια, η σταφίδα, δηλαδή αυτά που θεωρούνται αγροτικά προϊόντα του ευρωπαϊκού Νότου και ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα;
  • Ποιες εθνικές θέσεις υποστήριξε στη διαμόρφωση του εγγράφου των COPA και COGECA για τη μεσογειακή πολιτική της ΕΕ; Τι υποστήριξε στον διάλογο για τη διάδοση της Ευφυούς Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και στις μικρότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και όχι απλά στις πολύ μεγάλες της Β. Ευρώπης;
  • Ποιες θέσεις υποστήριξε στους κινδύνους ερημοποίησης των νότιων χωρών λόγω της κλιματικής αλλαγής;
  • Τι είπε στις συζητήσεις για τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης των χωρών που έχουν οργανώσεις αγροτών μικρού μεγέθους;
  • Τι είπε για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στη λιανική και τις αυξήσεις τιμών των εισροών, θέματα για τα οποία οι COPA και COGECA έχουν ανοιχτά μέτωπα;
  • Τι θέσεις, τέλος, υποστήριξε, για την κίνηση των χωρών-μελών της ανατολικής ΕΕ, να εξισωθούν οι άμεσες ενισχύσεις στην επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ;

Δυστυχώς, τίποτα! Γιατί η συμμετοχή της ήταν μάλλον για το θεαθήναι. Και είναι αυτή η ανυπαρξία ελληνικής εκπροσώπησης που προβληματίζει τις COPA και COGECA, παρά οι συνδρομές, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Κάποιοι που ανέλαβαν, μάλιστα, θεματοφύλακες της «Ευρωπαϊκής αγροτικής νομιμότητας» και που απευθύνθηκαν για να το «επιτύχουν» στα πολιτικά κόμματα και τους υπουργούς! Δηλαδή, σε αυτούς που διέλυσαν τους συνεταιρισμούς, όπως οι ίδιοι μέχρι πρόσφατα έλεγαν!

Όλοι οι παραπάνω, οι οποίοι δήλωσαν το προηγούμενο Σάββατο ότι αφού αναφέρεται στο καταστατικό της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ότι αυτή εκπροσωπεί τους αγρότες στο εξωτερικό έτσι πρέπει να γίνει (!), έδειχναν «αγανακτισμένοι» την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όταν η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έγινε ομόφωνα μέλος των COPA και COGECA, αμφισβητώντας τη θετική γνώμη της Γραμματείας, των συντονιστικών και των πολιτικών οργάνων του φορέα.

Με τη στάση τους, θέλουν να συσκοτίσουν αυτό που πράγματι συμβαίνει σήμερα. Τη διαπάλη, αφενός, μεταξύ κάποιων οργανώσεων και απολιθωμάτων του παρελθόντος, που επιθυμούν να διαβιούν με τη συμπλήρωση των αιτήσεων του ΟΣΔΕ, την κάλυψη αντιλήψεων «τύπου Λεπενούς» και τον εναγκαλισμό με οτιδήποτε τους «κρατήσει στα πράγματα», εγκλωβίζοντας, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις και υγιείς δυνάμεις.

Και αφετέρου, την κινητοποίηση κάποιων να δημιουργηθούν οικονομικά ισχυρά και βιώσιμα σχήματα οργανώσεων αγροτών, που παράγουν πλούτο και εισόδημα για την περιφέρεια και τα μέλη τους, που είναι εξωστρεφή, που κάνουν τον αγρότη πιο ισχυρό, παραγωγικό και καινοτόμο, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είναι ακριβώς αυτοί, οι οποίοι προσβλέπουν στην ενδυνάμωση του έργου τους μετά τη συμμετοχή τους στις COPA και COGECA.

Σε κάθε περίπτωση, ας αποδεχθούμε αυτά που αποφασίστηκαν ομόφωνα και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στις συσκέψεις των προέδρων των ευρωπαϊκών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, πρώτον, ότι οι COPA και COGECA επιζητούσαν επί μακρόν την ουσιαστική εκπροσώπηση της Ελλάδας στις εργασίες τους και αναγνώρισαν στη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία μετρά μία διετία ισχυρής παρουσίας στις Βρυξέλλες, έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Δεύτερον, ότι όποια άλλη οργάνωση πληροί τους όρους που τίθενται μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει μέλος τους. Εξάλλου, πολλές χώρες έχουν πολλαπλή εκπροσώπηση.