Ευρωπαϊκή …καθοδήγηση για την διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες

Σε Λεχαινά και Βαρθολομιό ο Αποστόλου για τις ζημιές από τις πλημμύρες
-Διαφήμιση-
Delegate

Μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει η Ελλάδα, με επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές. Στην επιστολή, η οποία είναι με τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας), η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές, να ευθυγραμμίσουν την εθνική νομοθεσία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων από τις πλημμύρες με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στόχος της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις πλημμύρες είναι η μείωση και η διαχείριση των κινδύνων που ενέχουν για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα. Βάσει της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη έπρεπε να είχαν υποβάλει στην Επιτροπή χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και χάρτες κινδύνων έως τις 22 Μαρτίου 2014. Η Ελλάδα αθέτησε την αρχική προθεσμία και η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Νοέμβριο του 2015.

Με τη σημερινή επιστολή αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή δίνει στην Ελλάδα διορία δύο μηνών για να απαντήσει. Εάν η Ελλάδα δεν εγκρίνει τα απαιτούμενα έγγραφα για την πρόληψη των πλημμυρών και δεν τα υποβάλει στην Επιτροπή, μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.