Οινοποιείο «Οινοφόρος»: Γαλλική τεχνογνωσία στηρίζει την Αιγιαλεία

Μια πολύ παλιά ελληνική ποικιλία, ο Ροδίτης, μια εκπληκτική αμπελουργική ζώνη, η ορεινή Αιγιαλεία, και ένας πρωτοπόρος Έλληνας οινολόγος-οινοποιός, ο Άγγελος Ρούβαλης, είναι η «πηγή» της «Οινοφόρος»

Οινοποιείο «Οινοφόρος»: Γαλλική τεχνογνωσία στηρίζει την Αιγιαλεία
-Διαφήμιση-
Delegate

Σε μια σπάνια αμπελουργική ζώνη, στις πλαγιές της Αιγιαλείας, χτισμένο σε έξι διαφορετικά επίπεδα στην πλαγιά του λόφου του Αιγίου, βρίσκεται το οινοποιείο «Οινοφόρος». Οι ιδιοκτήτες του έχουν τα δικά τους πειραματικά αμπέλια, ενώ συνεργάζονται στενά με πρωτοπόρους αμπελουργούς της Αιγιαλείας που έχουν ή φυτεύουν αμπέλια σε επιλεγμένα αμπελοτόπια, με υψόμετρο 500-1.050 μέτρα.

Η εταιρεία «Οινοφόρος» στηρίζεται στην ελληνική ποικιλία Ροδίτης. Έχουν, όμως, διασώσει την τοπική ποικιλία Λαγόρθι, ενώ αξιοποιούν τις καλύτερες ποικιλίες του παγκόσμιου αμπελώνα (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling).

Οι υπεύθυνοι του οινοποιείου, με επικεφαλής τον οινολόγο-οινοποιό Άγγελο Ρούβαλη, παρακολουθούν συνεχώς τις παγκόσμιες εξελίξεις του τομέα, καθώς και τις τεχνολογικές προόδους, επιλέγοντας τις πιο κατάλληλες για να δημιουργήσουν ποιοτικά κρασιά, αντιπροσωπευτικά της περιοχής. Παράλληλα, πραγματοποιούν εξαγωγές στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, τον Παναμά και την Αγγλία, ενώ τα παραγόμενα κρασιά έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς.

-Διαφήμιση-
Delegate

Οινοποιείο «Οινοφόρος»: Γαλλική τεχνογνωσία στηρίζει την Αιγιαλεία

Η «Οινοφόρος» από το 1990 που ιδρύθηκε αποτελεί μία από τις εταιρείες – πρωτεργάτες της ποιοτικής αναγέννησης του ελληνικού κρασιού. Η ιστορία της εταιρείας άρχισε όταν ο Άγγελος Ρούβαλης, απόφοιτος από το Bordeaux, επέστρεψε στην Αιγιαλεία έχοντας αποκομίσει μεγάλη πείρα από τον γαλλικό και τον ελληνικό αμπελώνα και ανακάλυψε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αμπελώνων της Αιγιαλείας.

Το 1991, γεννήθηκε το «Ασπρολίθι», λευκό κρασί αποκλειστικά από την ελληνική ποικιλία Ροδίτης. Το 1993, ο οινολόγος Τάσος Δροσιάδης συστρατεύτηκε στην ποιοτική ανάδειξη της περιοχής και άρχισε να συνεργάζεται στενά με τον Άγγελο Ρούβαλη. Το 2004, τα «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» συμμετείχαν στην εταιρεία, ενώ ο Βασίλης Κουρτάκης, προσωπικός φίλος του Άγγελου Ρούβαλη, επίτιμος πρόεδρος του ελληνικού κρασιού και της Comite Vins ανέλαβε πρόεδρος του ΔΣ.

Σαν μοναστήρι, το οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών στον κόμβο του Αιγίου και στην κοινότητα Σελινούς, χτίστηκε το 1994 σε έξι διαφορετικά επίπεδα.

Κάθε επίπεδο έχει τη δική του ξεχωριστή λειτουργία: υποδοχή και πίεση σταφυλιών, επεξεργασία μούστου, οινοποίηση, εμφιάλωση, υπόγεια κάβα βαρελιών, κάβα αποθήκευσης. Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, όπως ψυκτικό θάλαμο σταφυλιών, πνευματικό πιεστήριο, εμφιάλωση με κενό αέρος, συστήματα ελεγχόμενης οξυγόνωσης και επιλεγμένα δρύινα βαρέλια παλαίωσης, ενώ οι συνθήκες της κάβας εξασφαλίζονται από ρυθμιστές.

  • Νικολέτα Τζώρτζη