Ν. Γκίζας: Στο Πρωτοδικείο την Τρίτη το καταστατικό του νέου Πανελλαδικού Φορέα

Ο Νίκος Γκίζας είναι Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας

-Διαφήμιση-
Delegate

Ο συνεταιριστικός χώρος γνωρίζει ό,τι είναι πολύ σημαντικό, έχει θέσει τους στόχους του και κάθε μέρα τους κατακτά, μετατρέποντας τα όνειρα σε δραστικά και εφικτά βήματα. Η προσήλωση στους στόχους για τις συνεταιριστικές δυνάμεις δεν είναι μονοδιάστατη, έχει εύρος και, επομένως, απαιτείται η αποσαφήνιση των στόχων. 

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Το ταξίδι των συνεταιρισμένων αγροτών ξεκίνησε τον Ιούνιο και, σε διάστημα 90 ημερών, ο Πανελλαδικός Φορέας του πρωτογενούς τομέα και της επιχειρηματικότητας ολοκλήρωσε τον καταστατικό του χάρτη και πρόκειται να τον καταθέσει στο Πρωτοδικείο την ερχόμενη Τρίτη. Σε αυτήν τη σύντομη πορεία, ο Φορέας πήρε σάρκα και οστά και οι συνεταιρισμένοι αγρότες απέκτησαν πείρα και γνώσεις. Εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί στη συμμετοχή και όσων δυνάμεων είχαν προσανατολισμό αυτόνομου σχήματος. Κανείς δεν περισσεύει, αρκεί να επιθυμεί να σταθεί δίπλα, μήτε μπροστά, μήτε πίσω και σίγουρα οι ήδη συνεταιρισμένοι δεν αναγόρευσαν τους εαυτούς τους σε αλάθητους κριτές. Είναι όμως καθαρό ότι δεν θα περιμένουν άλλο. Την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται το καταστατικό.

Το ταξίδι των συνεταιρισμένων αγροτών, μετά την έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο, θα συνεχιστεί με τις αρχαιρεσίες εκλογής της Νέας Διοίκησης. Στόχος των στελεχών που θα εκτεθούν σε αυτήν τη διαδικασία είναι μια νέα καθαρή αρχή, που θα δώσει φωνή στους πολλούς και θα βγάλει από τη σημερινή απομόνωση και απαξίωση τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Η εκλογή ΔΣ πρέπει να ολοκληρωθεί τον πρώτο μήνα από την έγκριση του καταστατικού.

-Διαφήμιση-

Το ταξίδι των συνεταιρισμένων αγροτών συντελείται, ενώ οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία της χώρας μας τρέχουν με ραγδαίο ρυθμό. Απαιτείται η οργάνωση μιας ανοιχτής πανελλαδικής συνδιάσκεψης, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή εκπροσώπων και στελεχών των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, για να συζητηθούν και να αποφασιστούν από κοινού οι προτεραιότητες πολιτικής, η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την επίτευξή τους. Οι διαδικασίες για την οργάνωση της συνδιάσκεψης πρέπει να ολοκληρωθούν τον πρώτο μήνα του 2017. 

Το ταξίδι των συνεταιρισμένων αγροτών απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της οργάνωσης και της δομής. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί, με εξαίρεση φυσικά ορισμένες ισχυρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις του χώρου, υστερούν στην οργάνωσή τους. Οι διοικήσεις τους δεν έχουν συνήθως μια συγκροτημένη εικόνα των δυνατοτήτων των μελών τους, στο επίπεδο του μεγέθους, της απόδοσης και της αξίας των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων, που μπορεί και πρέπει να επικαιροποιείται συστηματικά, ώστε να αποτελεί τη βάση του επιχειρηματικού τους σχεδιασμού για την εμπρόθεσμη και ικανοποιητική υλοποίηση των επιχειρηματικών τους πρωτοβουλιών. Οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε αρμονία με τη συνδιάσκεψη, τον πρώτο μήνα του 2017. 

Το ταξίδι των συνεταιρισμένων αγροτών αποκτά επιτέλους περιφερειακή διάσταση και αποκαθιστά συνέργειες με τους συνεταιρισμούς, καλύπτοντας δημιουργικά τα υφιστάμενα κενά. Εξασφαλίζει τη χρήση κοινών δικτύων διανομής, για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις πωλήσεις, αλλά και τη μείωση του κόστους μάρκετινγκ και πωλήσεων. Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν πριν από τη συνδιάσκεψη.

Το ταξίδι των συνεταιρισμένων αγροτών έχει αναδειχθεί ως κοινωνική ανάγκη και αίτημα των παραγωγών και των καταναλωτών, για διάθεση υγιεινών τροφίμων σε προσιτές τιμές, για την πρόσβαση των καταναλωτών σε αυτά, για τη γεωργική παραγωγή με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, για τη διέξοδο των γεωργών σε ένα αξιοπρεπές εισόδημα και για τη διατροφική αυτάρκεια της κοινωνίας. Απάντηση στα αγροδιατροφικά αυτά ζητήματα αποτελεί η απευθείας διάθεση στους καταναλωτές τροφίμων, που οι ίδιοι οι αγρότες παράγουν, με τρόπο που αποκλείει κάθε μεσάζοντα, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών συνεταιρισμών συνιστά κρίσιμο όρο για την επιχειρηματική τους επιβίωση. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται συντονισμός ενεργειών για την αξιοποίηση παρεχόμενων κινήτρων, με σκοπό τη δημιουργία συνεταιριστικών-κοινοπρακτικών σχημάτων, υποδομών συγκέντρωσης της προσφοράς (κέντρα διανομής & logistics), τη διευκόλυνση διείσδυσης σε κρίσιμες αγορές, τη διαμόρφωση επιθετικής πολιτικής στην προβολή και την προώθηση γεωργικών προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα νέα εργαλεία εγγυοδοσίας και διαχείρισης κινδύνων. 

Το μέλλον έρχεται, το παρελθόν αποχωρεί. Ήταν αναμενόμενο και είναι αλήθεια ότι αυτή η αποχώρηση γίνεται με θόρυβο, με ύστατες μάχες οπισθοφυλακής, που κυρίως χαρακτηρίζονται από ανίερες συμμαχίες και ενέργειες που θα επηρεάσουν τη μετέπειτα κοινή πορεία, με παράδοξο οδυρμό κοντής μνήμης για όσα χάθηκαν και ενδεχομένως ξεπουλήθηκαν, χωρίς καμία όμως αναφορά στους υπαίτιους που έχουν ονοματεπώνυμο και προσπαθούν να διατηρήσουν αρχηγικούς ρόλους και επίπλαστες θέσεις εξουσίας, και με κατασκευασμένους εχθρούς εντός των τειχών που δίχως λογική και τεκμηρίωση προσπαθούν να τους αποκλείσουν από τις εξελίξεις, υπό τον φόβο ότι απλά και μόνο η παρουσία τους ενδέχεται να αλλάξει το πλαίσιο μιας βολικής και μίζερης κατάστασης.

Οι τάσεις που συγκρούονται είναι εφήμερα μυθεύματα της μιας ημέρας, τα διαφορετικά σχήματα που αντιπαρατίθενται είναι δημοσιογραφικές καρικατούρες που προκαλούν γέλωτα και οι κομματικές παρεμβάσεις είναι ευσεβείς πόθοι φαντασιόπληκτων αρχηγίσκων που πλέον έχουν μωράνει. Η μόνη «μάχη» είναι ανάμεσα στο παλιό και το νέο και, ευτυχώς, πάντοτε σε μια τέτοια διαμάχη επικρατεί, είτε άμεσα είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, το νέο. Το παλιό κούρασε και κουράστηκε και όσοι το αντιπροσωπεύουν αρκεί να ρίξουν μια ματιά στον καθρέφτη τους για να το συνειδητοποιήσουν.