Γρίπη των πτηνών: Ποιοι υπότυποι του ιού έχουν προσβάλει Ευρώπη και Κίνα

Την ώρα που στην Ευρώπη αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε άγρια πτηνά και πουλερικά από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών, στην Κίνα ο υπότυπος Η7Ν9 έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς πριν λίγες μόλις ημέρες επιβεβαιώθηκε άλλο ένα περιστατικό σε άνθρωπο.

Πρόκειται για τον υπότυπο, που είχε απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα και το 2013, όταν κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην Κίνα αποτέλεσαν και την πρώτη αναφορά λοίμωξης από τον ιό της γρίπης Α (H7N9) σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά του ΠΟΥ ((με ημερομηνία 18/1/2017) «παρά το γεγονός ότι έχουν αναφερθεί ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών H7N9 – συμπεριλαμβάνονται και εργαζόμενοι στον τομέα υγείας – τα τρέχοντα επιδημιολογικά και ιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός αυτός δεν έχει αποκτήσει την ικανότητα συνεχούς μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχουμε, η περαιτέρω εξάπλωση θεωρείται απίθανη». Και συμπληρώνει: «Η μετάδοση της γρίπης των πτηνών τύπου Α (H7N9) σε άνθρωπο είναι ασυνήθιστη, αλλά παρακολουθείται στενά λόγω των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει στη δημόσια υγεία ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι υπότυποι Η5Ν8 και Η7Ν9 είναι διαφορετικοί. Όπως εξηγούν κτηνίατροι στο ypaithros.gr, αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και άρα στην Ελλάδα είναι επιβεβαιωμένα μόνο κρούσματα της γρίπης των πτηνών Η5Ν8 τύπου Α. Και υπογραμμίζουν πως σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο υπότυπος αυτός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, σε αντίθεση με τον Η7Ν9, που μπορεί να μεταδοθεί υπό προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα της γρίπης των πτηνών Η5Ν8, ένα σε κύκνο στο Δέλτα του Έβρου τον περασμένο Δεκέμβριο, και πριν λίγες ημέρες σε εκμετάλλευση ορνίθων αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας είναι σε επιφυλακή, και ενημερώνουν τους πτηνοτρόφους να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν στο ypaithros.gr ότι λόγω της εξάπλωσης της νόσου στα Βαλκάνια, έχει αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινόμενου, κάτι που δυστυχώς, όπως σημειώνουν, δεν έχει επιτευχθεί, με τις αντίστοιχες αρχές της γειτονικής Τουρκίας.

Πάντως, η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον ΠΟΥ να ενθαρρύνει τις χώρες να συνεχίζουν να ενισχύουν τα μέτρα επιτήρησης της γρίπης, να επανεξετάζουν οποιαδήποτε ασυνήθιστα μοτίβα, και να εφαρμόζουν τις εθνικές δράσεις ετοιμότητας για την προστασία της δημόσιας υγείας.