Χαμένο μεροκάματο: Τιμή «ταρίφα» το 1 ευρώ και το πεπόνι στα αζήτητα

Χαμένο μεροκάματο: Τιμή «ταρίφα» το 1 ευρώ και το πεπόνι στα αζήτητα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Όσο πιο χαμηλά διαμορφώνεται η τιμή στον παραγωγό, τόσο πιο ακριβά φτάνει στον καταναλωτή!». Αυτό μας είπε, δίνοντας έμφαση στην πεπατημένη του «φουσκώματος» των τιμών στη διαδρομή από το χωράφι μέχρι τον πάγκο της μαναβικής των σημείων λιανικής πώλησης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας, Α. Τσουκαλάς. Σχολιάζοντας την τιμή των 15 – 20 λεπτών το κιλό που δίνουν οι έμποροι για το πεπόνι τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι στα αζήτητα, και η τιμή που δίνουν οι έμποροι κάνει ασύμφορο ακόμα και το μάζεμα. Οι παραγωγοί τα κόβουν για να μην τα βλέπουν στο χωράφι. Κι αυτό, ενώ θα έπρεπε με την κοινή λογική, πολύ περισσότερο μετά την πανωλεθρία με τις πλημμύρες, να μπορούν οι παραγωγοί να βγάλουν ένα μεροκάματο…»

Ωστόσο, διακυμάνσεις παρουσιάζει η τιμή από περιοχή σε περιοχή, καθώς στην περιοχή της Πρέβεζας, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού, Δ. Καβαδάς, αυτές τις μέρες το πεπόνι πιάνει τα 30 – 32 λεπτά. Στην περιοχή των Τρικάλων, σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, η τιμή του πεπονιού για τον παραγωγό διαμορφώνεται στα 25 λεπτά, αρκετά χαμηλότερα από την αρχική των 50 – 60 λεπτών, καθώς αυτή την περίοδο η παραγωγή βρίσκεται στην κορύφωσή της, ενώ μέχρι 57 λεπτά έδιναν τιμή τα δημοπρατήρια της Κρήτης την 1η Αυγούστου.

-Διαφήμιση-

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι, παρά τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται μεταξύ διαφορετικών παραγωγών περιοχών, τα άφθονα πεπόνια στους πάγκους της λαϊκής αγοράς τα είδαμε την Τετάρτη το πρωί στην τιμή… «ταρίφα» του 1 ευρώ το κιλό, και σε ορισμένες περιπτώσεις 1 ευρώ το ένα, κι αυτό ενώ στη χονδρική του Ρέντη η τιμή πώλησης δεν ξεπερνούσε την προηγούμενη μέρα τα 50 λεπτά και τη Δευτέρα τα 60 λεπτά το κιλό.

  • Μελίνα Ζιάγκου
-Διαφήμιση-
Delegate