Και μείωση παραγωγής και χαμηλές τιμές για τα κηπευτικά της Κρήτης

Τα σημάδια του άφησε στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης ο καιρός, που το τελευταίο τρίμηνο έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο.

Πλήγμα και στις εξαγωγές κατάφεραν οι χαμηλές θερμοκρασίες

Οι έντονες χιονοπτώσεις και οι σταθερά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, δεν επέτρεψαν στους παραγωγούς να έχουν την παραγωγή που προσδοκούσαν, ενώ σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκε και η ποιότητα των προϊόντων που δεν κατέληξαν, τελικά, στις διεθνείς αγορές, όπως είχε προβλεφθεί. Εν ολίγοις, όπως εξηγούν οι παραγωγοί, πλήγμα έχουν δεχθεί η ποσότητα, η ποιότητα, οι εξαγωγές, αλλά και η τιμή των προϊόντων.

Και μείωση παραγωγής και χαμηλές τιμές για τα κηπευτικά της Κρήτης«Όταν Μάρτη μήνα οι θερμοκρασίες τη νύχτα ή τα ξημερώματα κυμαίνονται από 2-5 βαθμούς Κελσίου, είναι σαφές ότι αυτό και μόνο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτά τα ευπαθή προϊόντα επηρεάζονται. Υπολογίζουμε ότι οι απώλειες φτάνουν μέχρι και το 30% σε σχέση με αυτό που περιμέναμε», διευκρίνισε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού, Γιώργος Ντισπυράκης.

Εγκαταστάσεις

Σοβαρές απώλειες είχαν τόσο η περιοχή της Μεσσαράς όσο και η περιοχή της Ιεράπετρας στον Νομό Λασιθίου, στην οποία φέτος, μετά από πολλά χρόνια, το χιόνι έφτασε μέχρι και την παραλία. Οι δύο πιο γνωστές περιοχές με θερμοκηπιακές καλλιέργειες υπέστησαν βαρύ πλήγμα, με τους παραγωγούς να διευκρινίζουν πως αυτό αποτυπώθηκε στις τιμές. Στην περίπτωση, δε, της Ιεράπετρας, λόγω της περιορισμένης ποσότητας, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, το μέσο κόστος, για παράδειγμα, στην πιπεριά κέρατο, έφτανε το ένα ευρώ το κιλό, καθιστώντας απαγορευτική την τιμή στους εξαγωγείς, που, επίσης, λόγω του καιρού, μετρούν απώλειες.

Και μείωση παραγωγής και χαμηλές  τιμές για τα κηπευτικά της Κρήτης«Η αλήθεια είναι ότι η περιορισμένη ποσότητα έσυρε σε μια κούρσα ανόδου τις τιμές για τις εξαγωγές. Αν δεν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες ενόψει του Πάσχα, φοβάμαι ότι οι συνέπειες μπορεί να επιδεινωθούν», εξήγησε ο Νίκος Δασκαλάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, που επισήμανε πως ήρθε η ώρα με δεδομένη και την κλιματική αλλαγή να ανοίξει η συζήτηση για την προστασία των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με υποδομές που θα μπορούν να εξασφαλίσουν το μικρότερο δυνατό πλήγμα για τα προϊόντα.

«Αν μέχρι σήμερα για ένα μεταλλικό θερμοκήπιο χρειάζεται κάποιος ανά στρέμμα 25.000 και 26.000 ευρώ, αντιλαμβάνεστε τι θα σημαίνει μια υποδομή με θέρμανση κ.λπ. Αν τα προγράμματα εξακολουθήσουν να έχουν υψηλή συμμετοχή των παραγωγών, είναι σαφές ότι κανείς, ακόμη και να υπάρξει τέτοια προοπτική, δεν θα μπορούσε να την ακολουθήσει», είπε ο κ. Δασκαλάκης.

Σταθεροποίηση

 Σε γενικές γραμμές, πάντως, στην Ιεράπετρα οι τιμές είναι ικανοποιητικές, ενώ και για την ντομάτα, που δείχνει να έχει υποστεί το πιο μεγάλο πλήγμα, η τιμή δείχνει τις τελευταίες ημέρες να σταθεροποιείται, με μέση τιμή από 70-74 λεπτά το κιλό, αν και, την ίδια ώρα,  στην περιοχή της Μεσσαράς η πτώση στις τιμές προβληματίζει.

«Η τιμή για το αγγουράκι Κνωσού, προϊόν που φεύγει και για το εξωτερικό, από τα 2 ευρώ κατρακύλησε στα 70-80 λεπτά. Το προϊόν, όμως, που φαίνεται ότι έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία, σε ό,τι αφορά την τιμή, είναι η ντομάτα. Από 1,20 ευρώ το κιλό μετά βίας φτάνει τα 40 λεπτά. Και μιλάμε για προϊόν, το οποίο, κυρίως, απορροφάται από την ντόπια αγορά. Όταν, από τη μια, η τιμή είναι σε τέτοια επίπεδα και, από την άλλη, η αγορά είναι περιορισμένης έκτασης λόγω κρίσης, πώς είναι δυνατόν να περιμένεις ότι κάτι μπορεί να αλλάξει;» σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού.

Εκείνο, πάντως, στο οποίο προσδοκούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακής καλλιέργειας της Κρήτης είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει τουλάχιστον την παραγωγή και ενόψει του Πάσχα ίσως να τονώσει την αγορά που έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Το θερμόμετρο

«Για να μπορέσουν τα φυτά να αποδώσουν στο σύνολό τους, οι θερμοκρασίες δεν μπορούν να πέφτουν ακόμη και τη νύχτα στους 8 βαθμούς Κελσίου, όπως από την άλλη δεν μπορούν να ξεπερνούν και τους 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια η πρακτική είναι ότι, μόλις φύγουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες, πηγαίνουμε απότομα στις υψηλές, κάτι που όχι μόνο δεν βοηθάει τα φυτά, αλλά τα καταστρέφει» είπε ο κ, Ντισπυράκης.

Στην Ιεράπετρα, επίσης, οι απώλειες σε σχέση με την παραγωγή που περίμεναν στην περιοχή φτάνουν το 20%, ενώ υπάρχουν και παραγωγοί οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφού δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που λόγω της πυκνής χιονόπτωσης ισοπεδώθηκαν τα θερμοκήπια.