Βάφτηκαν κόκκινοι οι δρόμοι της νότιας Γαλλίας

Ο πόλεμος του κρασιού συνεχίζει να μαίνεται στην περιοχή

vaftikan-kokkinoi-oi-dromoi-tis-gallias

Εκτός ορίων έχει ξεφύγει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη νότια Γαλλία μεταξύ των επιχειρήσεων χονδρικής εμπορίας κρασιού και των οινοποιών. Όλα ξεκίνησαν όταν τα καταστήματα άρχισαν να εισάγουν φθηνό κρασί από την Ισπανία, προκαλώντας την αντίδραση των τοπικών οινοποιών, που είδαν τα εισοδήματά τους να τίθενται σε κίνδυνο από τον ανταγωνισμό.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί οίνου τίθενται ενάντια στις εισαγωγές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιούν μια… ιδιότυπη πειθώ για να αποτρέψουν τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτές. Τον περασμένο Μάρτιο, στην επαρχία του Languedoc, ομάδα αμπελουργών εισέβαλε με καλυμμένα πρόσωπα στην επιχείρηση Passerieux Vergnes Diffusion, ρίχνοντας τρεις βόμβες μολότοφ. Μέσα σε λίγα λεπτά, το κατάστημα είχε τυλιχθεί στις φλόγες. «Έμεινα άναυδος. Είχαν καταστρέψει τα πάντα», δήλωνε τότε ο επί 35 έτη ιδιοκτήτης, René Vergnes. Ήταν απλά ο τελευταίος από τους πολλούς στόχους σε αυτόν τον πόλεμο, ανάμεσα σε παραγωγούς και διανομείς κρασιού. Στην περιοχή είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιδρομές σε κοντινές επιχειρήσεις, όπου λεηλατήθηκαν γραφεία και χύθηκε άφθονο κρασί στους δρόμους, δημιουργώντας ένα κόκκινο ποτάμι από οίνο.

Όπως αναφέρει ο διεθνής τύπος, το κίνημα έχει προκαλέσει οργή στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση ζήτησε την καταστολή των περιστατικών, τα οποία χαρακτήρισε ως παραβίαση των κανόνων ελεύθερης εμπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ισπανοί παραγωγοί τονίζουν επίσης ότι οι συγκεκριμένες πράξεις αποσπούν την προσοχή από τις σοβαρότερες απειλές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως γνωστόν, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ευρωπαϊκών οίνων, με την αποχώρησή του από την ΕΕ να σηματοδοτεί ενδεχομένως την επιβράδυνση των εξαγωγών προς τα εκεί.

Οι παραγωγοί της Νότιας Γαλλίας ανταπαντούν ότι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδίως από την Ισπανία, μια χώρα όπου η οικονομική κρίση μείωσε κατά πολύ τις τιμές του κρασιού. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δυσχεραίνουν την κατάσταση, λόγω του ότι απαιτούν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, που μερικές φορές δεν πληρούν τις προδιαγραφές παραγωγής ή ποιότητας στη χώρα εισαγωγής. Επίσης, τα πρότυπα επισήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά διευκολύνουν τους εμπόρους να εμφανίσουν ξένα προϊόντα ως ντόπια, ένα πρόβλημα που πλήττει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ελλάδα.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι, οι «αντάρτες του κρασιού» έχουν προβεί σε δεκάδες επιθέσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπάνω κατάσταση. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν ενέδρες σε ισπανικά φορτηγά οίνου στα σύνορα της χώρας και άδειασμα του φορτίου τους στις εθνικές οδούς.

Με αφορμή τα πιο πρόσφατα περιστατικά, η γαλλική κυβέρνηση πρόσφατα συγκάλεσε συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο χωρών από τον αμπελοοινικό τομέα. Εκεί, αμφότερες οι πλευρές καταδίκασαν τη βία και συμφώνησαν να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.