Κραυγή αγωνίας για την φετινή ελαιοπαραγωγή από την Ένωση Μεσσηνίας

Δάκος, ζημιές και γλοιοσπόριο έπληξαν την καλλιέργεια

Κραυγή αγωνίας για την φετινή ελαιοπαραγωγή από την Ένωση Μεσσηνίας

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την πορεία της φετινής ελαιοπαραγωγής στην περιοχή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας (Ένωση), Κώστας Κατσούλης. Μιλώντας στην «ΥΧ» ο κ. Κατσούλης κάνει λόγο τόσο για μείωση της παραγωγής (μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις), όσο και για ποιοτική υποβάθμιση (σ.σ. βγαίνουν βαριά λάδια, λόγω των δακοπροσβολών (Μάνη, Καλαμάτα, Κορώνη κ.α.), που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού δεν αντιμετωπίστηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας. Επιπλέον, οι ζημιές από τις καιρικές συνθήκες και η έντονη ύπαρξη του μύκητα γλοιοσπόριο έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς.

ΕιδιΚραυγή αγωνίας για την  φετινή ελαιοπαραγωγή  από την Ένωση Μεσσηνίαςκότερα, όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή της Ένωσης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία, επίσης, κοινοποιείται στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον ΣΑΣΟΕΕ, η εκκίνηση της περιόδου της ελαιοσυγκομιδής επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη σε χιλιάδες Μεσσήνιους παραγωγούς, αλλά και στην παραγωγική δυναμική της χώρας, καθώς χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κατεστραμμένες από δακοπροσβολή ελιές.

«Έχοντας γίνει δέκτες παραπόνων από πλήθος παραγωγών, για την έξαρση του φαινομένου της δακοπροσβολής, είχαμε γνωστοποιήσει το πρόβλημα με έγγραφό μας (1027/06-08-2016) προς την αρμόδια ΔΑΟΚ», αναφέρει η επιστολή. Και προσθέτει: «Ωστόσο, η αρχική υποεκτίμηση της κατάστασης και ο ελλιπής προϋπολογισμός είχαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε τεράστιο πλήγμα στον βασικό μοχλό των αγροτικών εξαγωγών και αγροτικών εσόδων της χώρας και να οδηγηθούν το μεσσηνιακό ελαιόλαδο και χιλιάδες παραγωγοί σε απόγνωση.

Κοντά σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το χτύπημα της θεομηνίας (08/09/16), που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ ή να καταβληθεί κάποιο οικονομικό βοήθημα. Ακόμη, την πρόσφατη χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα (06/11/16) σε περιοχές της Τριφυλίας και της Οιχαλίας, που προκάλεσε εξίσου ανυπολόγιστες ζημιές σε ό,τι είχε απομείνει. Επιπλέον, την έντονη ύπαρξη του μύκητα γλοιοσπόριο, που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους παραγωγούς. Ο αγροτικός πληθυσμός της Μεσσηνίας βρίσκεται στα πρόθυρα πρωτοφανούς ολοκληρωτικής καταστροφής».

Δεδομένης της κατάστασης, η Ένωση Μεσσηνίας ζητά από το ΥπΑΑΤ να ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛ.ΓΑ η δακοπροσβολή, μιας και το κόστος των δακοκτονιών το επωμίζονται οι παραγωγοί. Επίσης, η Ένωση τονίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ αλλά και η «καταβολή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε πληγέντες παραγωγούς, γεγονός που θα έχει αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα, αλλά και στην τοπική οικονομία». Και προσθέτει: «απαιτούμε πλέον να εξευρεθούν λύσεις και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, όχι μόνο για τη διαφύλαξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά πρωτίστως για την προστασία της διατροφικής αλυσίδας της χώρας και τη διαφύλαξη αρχικά και ενίσχυση στη συνέχεια των εξαγωγών».