Με νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Με νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018

Αλλαγές στις κλίμακες για τις αντικειμενικές αξίες, προανήγγειλε, η  υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οποίες θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

 Απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις μαζικές αποποιήσεις κληρονομιάς ξεκαθάρισε ότι ξεκίνησε ήδη η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, με βάση τις εμπορικές και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της επισημάνθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι έχουν χαθεί ολόκληρες περιουσίες, λόγω της αδυναμίας αποδοχής κληρονομιάς εφόσον υπάρχουν χρέη. Τονίστηκε ότι οι διαδικασίες είναι γραφειοκρατικές και ταλαιπωρούν οικτρά τους συγγενείς, οι οποίοι ενίοτε δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή των χρεών, γιατί μπορεί να μην ενημερωθούν εγκαίρως.  Μάλιστα το ζήτημα αυτό είχαν θέσει το προηγούμενο διάστημα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα των αποποιήσεων κληρονομιάς έχει δημιουργήσει διενέξεις και αναταραχή μεταξύ και των συγγενών,  που δεν ενημερώνονται την ώρα που πρέπει με αποτέλεσμα να χάνουν τις ασφυκτικές προθεσμίες για τις αποποιήσεις κληρονομιάς. Καταλήγουν, δε,  να έχουν στα χέρια τους χρέη, που ούτε έγιναν εξ υπαιτιότητάς τους και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ούτε καν τα γνώριζαν.

Το γεγονός αυτό αφορά και αγροτικό πληθυσμό, αφού υπάρχουν υπερχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά, που είτε κληρονομούν είτε είναι χρεωμένα. Η διαδικασία είναι ακόμη πιο περίπλοκη με τα ανήλικα τέκνα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

Τα ανήλικα τέκνα υποχρεώνονται να κάνουν αποποιήσεις όχι μόνο για τις κληρονομιές γονέων, παππούδων, που έχουν χρέη αλλά ακόμη και αδερφών των παππούδων τους, που χρωστούν λόγω δανείων, καρτών, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Η διαδικασία αυτή είναι μέσω δικαστηρίου και όχι με ένα απλό έγγραφο, για τα παιδιά με νομική εκπροσώπηση δικηγόρου, με οικονομικά βάρη, εκτός αν επιλέξουν να κάνουν αποποίηση στα 18 τους χρόνια.

Τριπλασιασμός των αποποιήσεων

Η κ.Παπανάτσιου παραδέχτηκε ότι υπήρξαν θέματα με τις αποποιήσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης, στην οποία περιήλθαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα της  επισημάνθηκε ότι το ποσοστό αυτό ανέβηκε κατά 50% μέσα σε δυο χρόνια, δηλαδή την περίοδο 2013-15 (από περίπου 30.000, σε 45.000) με προοπτική οι αποποιήσεις κληρονομιάς λόγω του ισχύοντος Κληρονομικού Δικαίου, να τριπλασιαστούν.

«Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής και αξιολογεί τις επιπτώσεις των φορολογικών μέτρων», ανέφερε η κ.Παπανάτσιου. «Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες για ελάφρυνση των πολιτών, όμως στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας μας», τόνισε.

Η υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπήρξαν ρυθμίσεις για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, ως προς τις κληρονομιές ωστόσο επεσήμανε ότι το ζήτημα της αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ξεκαθάρισε, δε,  ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο εξορθολογισμός της κατάστασης για ένα «δικαιότερο σύστημα υπολογισμού», σε ό, τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες, γεγονός που θα δημιουργήσει σε ορισμένες περιοχές και ελάφρυνση των πολιτών, εφόσον αυτό προκύψει από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.