Ο κτηνοτρόφος, η ασχετοσύνη του ΣΔΟίτη και οι ανευθυνοϋπεύθυνοι της δημόσιας διοίκησης

Μια ιστορία που αποδεικνύει τις συμπληγάδες που καλούνται να περάσουν ακόμη και στην καθημερινότητά τους οι αγρότες

Ο κτηνοτρόφος, η ασχετοσύνη του ΣΔΟίτη και οι ανευθυνοϋπεύθυνοι της δημόσιας διοίκησης

Ένα περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των Ιωαννίνων, και είναι ενδεικτικό της ασχετοσύνης δημοσίων λειτουργών (είναι η sic ονομασία των υπαλλήλων του Δημοσίου που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό τους), αποκαλύπτει σήμερα η «ΥΧ».

Ερχόταν, λοιπόν, από την Κοζάνη, φορτωμένος με τριφύλλι, ένας κτηνοτρόφος, με προορισμό το Καναλάκι Πρέβεζας. Ζώα είχε στον κάμπο του Φαναρίου, ζώα είχε και στην Κοζάνη και απλά μετέφερε το τριφύλλι από τη μια μονάδα στην άλλη για τις ανάγκες αυτών των ζώων του.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο νόμος τού δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει χωρίς να απαιτούνται παραστατικά, όπως αναφέρει και το δίπλωμά του στο οποίο αναγράφεται η φράση «ειδικό καθεστώς αγροτών». Μέχρι εδώ καλά και κανένα πρόβλημα. Να όμως που έπεσε στα λεγόμενα μικτά κλιμάκια (αποτελούνται από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και αστυνομικούς), αποστολή των οποίων είναι ο έλεγχος και μεταφερόμενων εμπορευμάτων. «Δώσε μου τα χαρτιά σου», είπε ξερά και άγρια ο επικεφαλής του κλιμακίου, υπάλληλος του ΣΔΟΕ στον κτηνοτρόφο. Λες και μιλούσε στον κολλητό του. Ούτε καλημέρα, ούτε στον πληθυντικό ως όφειλε. Ο άνθρωπος του έδωσε δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας του φορτηγού. «Δώσε και τα παραστατικά για τη μεταφορά που κάνεις» συνέχισε ο υπάλληλος.

Αρχικά ο κτηνοτρόφος κόλλησε: «Τι να σου δώσω;» αναρωτήθηκε. Επανέλαβε ο υπάλληλος πιο αγριεμένος και ο κτηνοτρόφος του έδειξε τη φράση «ειδικό καθεστώς αγροτών» στο δίπλωμά του. «Ε και;», αναρωτήθηκε ο υπάλληλος με το κλασικό πλέον άγριο ύφος του αλλά μια απορία στη φωνή του. «Μα είμαι αγρότης και μπορώ να μεταφέρω από τη μια μονάδα μου στην άλλη πράγματα χωρίς να χρειάζομαι παραστατικά. Κι αυτό γράφει και η άδεια κυκλοφορίας με τις λέξεις “ειδικό καθεστώς αγροτών”», προσπάθησε να εξηγήσει ο κτηνοτρόφος στον υπάλληλο του ΣΔΟΕ. «Δεν ξέρω τίποτα. Ή μου δίνεις τα παραστατικά ή αλλιώς….», συνέχισε απτόητος ο ΣΔΟίτης υπονοώντας ότι θα υπήρχε κακή συνέχεια με πρόστιμα και άλλα τέτοια.

Στον διευθυντή

Ο κτηνοτρόφος άρχισε να… φορτώνει, κατά το κοινώς λεγόμενο. «Πάμε τώρα στον διευθυντή σου στα Γιάννενα», είπε με επιτακτικό ύφος στον ελεγκτή του και φαίνεται ο τόνος της φωνής του ήταν τέτοιος που ο τελευταίος έκανε πίσω. Πήραν, λοιπόν, το γεμάτο τριφύλλι φορτηγό και κατηφόρισαν από την Εγνατία στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Ανεβαίνουν στα γραφεία κι ο υπάλληλος οδηγεί τον κτηνοτρόφο στον διευθυντή.

Μπαίνοντας ο δεύτερος στο γραφείο, δεν λέει κουβέντα και αφήνει πάνω στο γραφείο του διευθυντή το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας, χωρίς να πει κουβέντα. Ο διευθυντής τα πιάνει στα χέρια του και τα παρατηρεί με προσοχή. «Πού είναι το πρόβλημα, λοιπόν;», ρωτάει τους δύο άνδρες. «Τον υπάλληλό σου ρώτα» αποκρίνεται ο κτηνοτρόφος. «Αφού είναι ειδικό καθεστώς αγροτών, κακώς τον έφερες εδώ», συνεχίζει ο διευθυντής, απευθυνόμενος προς τον υπάλληλο. Ο ΣΔΟίτης δεν αρθρώνει λέξη.

«Να ξέρουν… τι τους γίνεται»

«Άμα θέλεις να κάνεις ελέγχους, να βάζεις υπαλλήλους που ξέρουν τι τους γίνεται», απαντά ο κτηνοτρόφος, παίρνει τα χαρτιά του και φεύγει. Κανείς δεν ξέρει αν ο διευθυντής επέπληξε τον υπάλληλο ή αν τον… τιμώρησε, βάζοντάς τον να μάθει απ’ έξω τους νόμους βάσει των οποίων ελέγχει τους πολίτες. Όμως, το περιστατικό δείχνει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την ταλαιπωρία που υφίστανται, ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, αγρότες από ανευθυνοϋπεύθυνους της δημόσιας διοίκησης. Και, βέβαια, ο κτηνοτρόφος, εκτός από την ψυχική ηρεμία του έχασε και πολύτιμο χρόνο -περίπου δύο ώρες, όπως ανέφερε στην «ΥΧ»- για μια μεταφορά τροφών στα ζώα του. Μια ιστορία καθημερινής τρέλας, από τις χιλιάδες που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όταν έρχονται σε επαφή με την πολιτεία!

  • Κώστας Τσαπάκης