Στο 3,9% η προτεινόμενη περικοπή των άμεσων ενισχύσεων για την Ελλάδα

Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις

giounker-cap
-Διαφήμιση-
Delegate

Tην Τετάρτη 2 Μαΐου παρουσιάστηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Το κείμενο προβλέπει τη συνολική μείωση των δαπανών για τον αγροτικό τομέα κατά 5%. Η πρόταση να μη μειωθούν οι δαπάνες των άμεσων ενισχύσεων περισσότερο από 4% σημαίνει αυτόματα αυξημένες περικοπές των πόρων του Δεύτερου Πυλώνα και της αγροτικής ανάπτυξης.

των Νίκου Γαργαλάκου, Μαρίας Αντωνίου

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa και Cogeca αντέδρασαν άμεσα, θεωρώντας ότι την περίοδο που διανύουμε είναι αδιανόητη μία περικοπή των πόρων της ΚΑΠ.

-Διαφήμιση-

Η Farm Europe αμφισβητεί τα στοιχεία της Κομισιόν και αναφέρει ότι ο υπολογισμός των μειώσεων σε αποπληθωρισμένες τιμές οδηγεί σε πραγματική μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 11,2% το 2027 και σε μείωση του μέσου αγροτικού εισοδήματος κατά 8,15%.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, χαρακτήρισε την πρόταση δίκαιη και ισορροπημένη, υπονοώντας ότι πολλές χώρες-μέλη αρνήθηκαν να αυξήσουν σημαντικά τη συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Με το οικονομικό πλαίσιο δεδομένο, η Επιτροπή θα προχωρήσει πλέον στην κατάθεση των τελικών νομοθετικών κειμένων το αργότερο έως την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί!