Στα χαμηλά το νωπό φασόλι της Στερεάς

nopo-fasolaki

Σε οριακό σημείο κινούνται πλέον οι παραγωγοί υπαίθριου νωπού φασολιού της Στερεάς. Η τιμή του προϊόντος έχει κατρακυλήσει σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και η καλλιέργεια δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως οικονομικά βιώσιμη. Ενώ ξεκίνησε από 1,50 ευρώ το κιλό, σήμερα κυμαίνεται στα 50 έως 80 λεπτά. Οι τιμές αυτές είναι οριακές για τους παραγωγούς, αν ληφθεί υπόψη το υψηλό κόστος παραγωγής του.

Η ευαισθησία του προϊόντος και η έλλειψη συντονισμού δεν αφήνουν πρόσθετα περιθώρια για προωθητικούς ελιγμούς σε άλλες αγορές. Η παραγωγική βάση είναι οργανωμένη με ανορθολογικό τρόπο και η συλλογική δράση είναι ανύπαρκτη. Έτσι, μοιραία, τους κανόνες της αγοράς τούς καθορίζουν λίγα πρόσωπα. Οι παραγωγοί κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος και τον τρόπο καλλιέργειας. Ωστόσο, η μέχρι τώρα παραγωγική πορεία είναι αρνητική και κάθε χρόνο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώνονται.

Πολλοί τοπικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ακόμη υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες για ένα προϊόν με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εναλλακτική, στοχευμένη προωθητική πολιτική, ώστε το προϊόν να βρει διέξοδο στις ξένες αγορές.