Θερμοκήπια Κρήτης: Σε καλλιεργητικό… πυρετό οι αγρότες

ntomates-thermokipia-kritis

Με φυτεύσεις ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας έχουν μπει στα θερμοκήπια οι παραγωγοί στην Κρήτη. Με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις ως προς τις τάσεις που διαμορφώνονται από περιοχή σε περιοχή, όσον αφορά τα στρέμματα που διαθέτουν για τη φύτευση κάθε προϊόντος, κοινός τόπος είναι η έννοια για καλές αποδόσεις και για ένα καλό τελικό εισόδημα για τους παραγωγούς.

Ο προβληματισμός που προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» είναι μεγάλος. Μιλώντας με αγρότες από αντιπροσωπευτικές περιοχές του νησιού για τις διαστάσεις που παίρνει η μαύρη διακίνηση προϊόντων διαφαίνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι για μια μερίδα αγροτών, ακόμα και η επιλογή του προϊόντος που θα καλλιεργήσει, μπορεί να εξαρτάται από το εάν έχει… καλή κίνηση στην παράνομη διακίνηση. Εάν, δηλαδή, η καλλιέργεια αφήνει ένα πρόσκαιρα και φαινομενικά «ικανοποιητικό» εισόδημα, αγνοώντας ότι σε βάθος χρόνου υπονομεύει το επαγγελματικό της μέλλον και την αγροτική παραγωγή στο σύνολό της.

Βασιλεύει η ντομάτα στην Κουντούρα

Αυτές τις μέρες ξεκινούν –και θα κορυφωθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου– οι φυτεύσεις στα 1.600 επισήμως δηλωμένα στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Κουντούρα. Ντομάτες όλων των ποικιλιών, πιπεριές, μελιτζάνες, μπαίνουν τον Σεπτέμβρη στην περιοχή. Το 90%-95% αφορά πρώιμες φυτεύσεις ντομάτας όλων των ποικιλιών και από αυτές το 85% την κλασική ποικιλία ντομάτας. Η έναρξη της συγκομιδής αναμένεται σιγά-σιγά από τον Δεκέμβριο, με την κορύφωσή της τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Το υπόλοιπο ποσοστό φυτεύσεων μοιράζεται σε πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ τα χειμωνιάτικα αγγούρια στην Κουντούρα φυτεύονται τον Οκτώβριο. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας (που εξάγει το 40% της παραγωγής των μελών του), Γιώργος Χαλκιάς, οι φυτεύσεις, σε γενικές γραμμές, δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ορισμένοι παραγωγοί, αναφέρει, έδωσαν έμφαση σε κάποιες ποικιλίες ντομάτας, τύπου βελανίδι, τσέρι και τσαμπί, καθώς πέρσι κινήθηκαν ικανοποιητικά και ως προς τη ζήτηση και ως προς την τιμή και, επιπλέον, επηρεάζονται λιγότερο από τις ζέστες του Σεπτέμβρη, που ακόμα καλά κρατούν, σε σχέση με την κλασική ποικιλία. Ο μεγάλος όγκος των φυτεύσεων, πάντως, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δεδομένου ότι «με τις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν ακόμη, αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιαστούν προβλήματα».

Αύξηση για τη Φλωρίνης στη Μεσαρά

Πτώση στις φυτεύσεις θερμοκηπιακής ντομάτας κατά 20% σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας της πικρής γεύσης που άφησε η προηγούμενη χρονιά, όταν «κάποιοι έμποροι έπαιξαν άσχημα παιχνίδια, με αποτέλεσμα να μην πάρει σχεδόν καθόλου καλή τιμή και, κάποιες στιγμές που “πήρε τα πάνω της” μπήκαν στην αγορά αλβανικές και έριξαν την τιμή», μας είπε ο Γιώργος Ντισπιράκης, παραγωγός στη Μεσαρά, ο οποίος δεν παρατηρεί αξιοσημείωτες αυξομειώσεις στα στρέμματα. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο ίδιος είναι σε θέση να γνωρίζει ότι φέτος η πιπεριά Φλωρίνης έχει μια ιδιαίτερη δυναμική στις φυτεύσεις, αυξημένες μέχρι και 40%, που πέρσι η τιμή της διέγραψε ενθαρρυντική πορεία, φτάνοντας μέχρι τα 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ παρουσίασε πολύ καλή ζήτηση και από τις αγορές του εξωτερικού. Αντίθετα, σημείωσε, οι παραγωγοί φυτεύουν λιγότερο αγγούρι, το οποίο, με εξαίρεση ένα τρίμηνο πέρσι, τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν αφήνει καλό εισόδημα στους παραγωγούς. Τα στρέμματα που αφαιρέθηκαν από τα άλλα προϊόντα φυτεύτηκαν με πιπεριές –και σε καινούργιες, σχετικά ποικιλίες, όπως είναι η ουγγαρέζικη που αποκλειστικά εξάγεται–, ενώ σε πολύ μικρές ποσότητες περιορίζονται οι μελιτζάνες και οι φλάσκες πιπεριές. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως μας μετέφερε, στην περιοχή φαίνεται να αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική οι βιολογικές καλλιέργειες, «από ντομάτες μέχρι μπανάνες», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΥΧ που κυκλοφορεί