Ελληνικά τρόφιμα καταπολεμούν την ανεπάρκεια βιταμίνης D
Σύμφωνα με έρευνα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τρόφιμα όπως το ελληνικό ψωμί και τα ζυμαρικά καταπολεμούν την έλλειψη βιταμίνης D. Η σχετική έρευνα βραβεύτηκε σε πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο στη Σεούλ.
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανάργυρο Μουλά, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που στόχο είχε την ανάπτυξη τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα.
Η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε και μελέτησε τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής, και συγκεκριμένα ψωμί ελληνικού τύπου (σύμμικτο) και παραδοσιακά ζυμαρικά (λαζάνια) εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Για την ανάπτυξη και μελέτη των τροφίμων αυτών χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές οι οποίες αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμπλουτισμένο ψωμί είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D.