Αφορολόγητο με ψηλότερο «κατώφλι» για επαγγελματίες αγρότες θέλει ο Αποστόλου

Στη θέσπιση ενός γενικού αφορολόγητου ορίου για το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα το οποίο θα είναι υψηλότερο για τους επαγγελματίας αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς εστιάζει η πρόταση της κυβέρνησης για το φορολογικό, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμα ειδική ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους παραγωγούς μειονεκτικών (ορεινών, απομακρυσμένων, νησιωτικών) περιοχών καθώς και για τους νέους αγρότες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τόνισε επίσης ότι ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται «σε πραγματική και όχι εικονική βάση» με στόχο να υπάρξει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να υπάρξει «ελάφρυνση των μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Παράλληλα υποστήριξε ότι τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι αγρότες το 2016 και το 2017(για τα εισοδήματα του 2015 και του 2016 αντίστοιχα), όπως και αυτά που κατέβαλαν φέτος είναι σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα του 2014, δηλαδή επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο υπουργός, οι παραγωγοί για τα εισοδήματα του 2013 πλήρωσαν συνολικά 411 εκατ. ευρώ, για τα εισοδήματα του 2014 πλήρωσαν λιγότερο από τα μισά, ήτοι 186 εκατ. ευρώ, και για τα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν –όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός- 210 εκατ. ευρώ.

Οι άξονες και το σκεπτικό των προτάσεων, όπως τουλάχιστον τις ανέπτυξε, ο κ. Αποστόλου, παραπέμπουν στο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ που είχε δοθεί προεκλογικά στη δημοσιότητα, μένει ωστόσο να αποδειχθεί κατά πόσο θα «κουμπώσουν» στο γενικό στόχο για αύξηση της φορολογίας αγροτών στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017 που περιγράφεται στο –ψηφισθέν- μνημόνιο και στον οποίο δείχνουν να επιμένουν οι δανειστές.

Όπως έχει γράψει το ypaithros.gr, η νομοθέτηση των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών έχει μετατεθεί για τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου ενώ μόλις την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος συνέδεσε ευθέως το ζήτημα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Αναλυτικά το απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά τη φορολογία των αγροτών:

«Η βασική τους φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, με προφανή στόχο το μεγαλύτερο μέρος να επωμιστούν οι μεγαλύτερες αγροτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, με οποιοδήποτε σενάριο η συνδυασμό σεναρίων και εναλλακτικών προτάσεων και αντίστοιχη ελάφρυνση των μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων , που , το όποιο εισόδημά τους προκύπτει από την αμοιβή της πραγματικής οικογενειακής εργασίας τους και όχι από κάποιο σημαντικά προσδιοριστέο επιχειρηματικό κέρδος.

Ο υπολογισμός του εισοδήματος θα γίνεται σε πραγματική και όχι εικονική βάση , όπου η πραγματική φοροδοτική ικανότητα θα προκύπτει από τα πραγματικά εισοδήματα , δηλωθέντα με κάθε ειλικρίνεια προκειμένου να υπάρχει η σαφώς προσδιορισμένη ‘’προστασία’’.

Στις ”αγροτικές εκμεταλλεύσεις ” ορίζουμε πλήρες και γενικό αφορολόγητο όριο επί του συνολικού καθαρού εισοδήματος με διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους πολυαπασχολούμενους έχοντες και αγροτικά εισοδήματα.

Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας ευνοϊκής μεταχείρισης θα δοθεί για τους παραγωγούς ορεινών , απομακρυσμένων , νησιωτικών περιοχών, και για τους νέους αγρότες.

Για να μην γίνεται όμως η συζήτηση πάνω σε αναλήθειες , οφείλω να καταθέσω και συγκεκριμένα νούμερα:

Οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2013 πλήρωσαν συνολικά 411 εκατ. ευρώ,

για τα εισοδήματα του 2014 πλήρωσαν λιγότερο από τα μισά, 186 εκατ. ευρώ, και για τα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν του χρόνου περίπου 210 εκατ. ευρώ. Τόσα προβλέπει ο εφετινός προϋπολογισμός.

Ακόμα και με συντελεστή 20%, το 2017 οι αγρότες, για τα εισοδήματα του 2016, δεν θα πληρώσουν σε καμία περίπτωση τα 411 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν πέρυσι.

Το λέω για να γίνει κατανοητό ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που απάλλαξε της φορολόγησης των ενισχύσεων, στο 85% των αγροτών που παίρνουν ποσά μικρότερα των 12 χιλιάδων ευρώ.

Επιτέλους πρέπει να σταματήσει η πολιτική υπερεκμετάλλευση του θέματος…δεν βοηθά τους αγρότες.

Το βασικό μας πρόγραμμα όπως έχει κατατεθεί παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο ως προς την φιλοσοφία του , τις αξίες και τους στόχους του, που είναι η υπηρέτηση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα».

Γιάννης Τσατσάκης