Νέα Αγρότισσα από την Γαλλία στην Κυλλήνη

Νέα Αγρότισσα: Χριστίνα Λευκαδίτη Καραγιάννη

Διάλεξε την Ελλάδα της κρίσης για να αρχίσει την επιχείρησή της ως νέα αγρότισσα. Πριν από πέντε χρόνια, εγκατέλειψε τη Γαλλία μαζί με τον σύζυγό της και εγκαταστάθηκε στο Κάστρο Χλεμούτσι στην Κυλλήνη, χαράσσοντας τα δικά της βήματα.

Η Χριστίνα Λευκαδίτη Καραγιάννη θεωρείται μια επιτυχημένη νέα αγρότισσα, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει το μέρος όπου ζει, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Με την αμέριστη συμπαράσταση του πατέρα της, εκείνη και ο σύζυγός της, Φρανσουά Ξαβιέ, κατάφεραν σήμερα να διαθέτουν βιολογικό ελαιόλαδο και οίνο με την κατοχυρωμένη ονομασία ILIOS BIO. Από το βιολογικό ελαιόλαδο παράγουν και χειροποίητο σαπούνι με ψυχρή σαπωνοποίηση. Η παραδοσιακή σαπωνοποιία βρίσκεται στο ίδιο βιολογικό αγρόκτημα ILIOS BIO.

Το Κάστρο Κυλλήνης διαθέτει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως (γίνονται προσπάθειες κατοχύρωσης Ονομασίας Προέλευσης και Ποιότητας), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν όλα τα παράγωγα του ελαιολάδου.

Εκμεταλλεύται το ελαιόλαδο της περιοχής

Στα σχέδια της επιχείρησης είναι η εξαγωγή του ελαιολάδου, δημιουργώντας γέφυρες κυρίως με τη Γαλλία και στη συνέχεια και με άλλα κράτη. Επίσης, η κα Λευκαδίτη θεωρεί σημαντικό εργαλείο το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα μεταποίησης σαπουνιού.

Νικολέτα Τζώρτζη