Στα 8,52 σκαρφάλωσε το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας

Με 8,52 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό διατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουνίου, ένα βυτίο εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (28 τόνοι), οξύτητας 0,28, από τον Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας, συνεχίζοντας το σερί των πράξεων από συνεταιριστικές οργανώσεις που καταγράφει η περιοχή ήδη από το προηγούμενο δεκαήμερο. Η Οργάνωση είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προβεί σε δημοπρασία γι’ αυτή την ποσότητα, η οποία και πουλήθηκε, τελικά, στην εταιρεία εμπορίας και εξαγωγών ελαιολάδου Ψώνης από τη Μεσσηνία. Ο Συνεταιρισμός συγκέντρωσε συνολικά 4 προσφορές για να επιλέξει την καλύτερη, μεταξύ των 8,40-8,52 ευρώ/κιλό που προσφέρθηκαν.

Εντοπίζοντας μία σταθερότητα ως προς τις τιμές, οι οποίες κυμαίνονται από 8,40 ως 8,50, το ενδεχόμενο να επέδρασε η χαμηλή οξύτητα του ποιοτικού προϊόντος που διαθέτει ο Συνεταιρισμός οπότε κι εξασφάλισε αυτά τα παραπάνω λεπτά για τους παραγωγούς του, σχολιάζει στο Ypaithros.gr, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιάννης Λάγγης.

Η Οργάνωση θα επιδιώξει να διαθέσει κι άλλη ποσότητα τις προσεχείς ημέρες, εφόσον, βέβαια, συναινέσουν οι παραγωγοί, καθώς φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγοραστές σε αυτό το επίπεδο τιμών. Και αυτό, βέβαια, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην αγορά, η οποία πέραν των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει, βρίσκεται ανάμεσα σε πληθώρα δημοσιευμάτων για την τιμή του λαδιού και τις εκτιμήσεις ως προς τη νέα παραγωγή, τα οποία επηρεάζουν και τους παραγωγούς.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε την παραγωγή από τον Ιούνιο και να μαζεύουμε τον Νοέμβριο», υπογραμμίζει ο κ. Λάγγης, παραπέμποντας και στη ρήση των παλαιότερων που έλεγαν ότι δεν μπορείς να μιλήσεις για το λάδι αν δεν έχει μπει στη λαΐνα (σ.σ. πήλινο δοχείο αποθήκευσης).