Στα 3 ευρώ άνοιξε το μαυρολίσιο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας

Ζωηρή η ζήτηση από τους εμπόρους, όμως, οι Ιταλοί που συνήθως τραβάνε τις περισσότερες ποσότητες τσιγκουνεύονται το κάτι παραπάνω στην τιμή

Στα 3 ευρώ το κιλό «έφυγαν» προ ολίγων ημερών οι πρώτοι 30 τόνοι του μεσσηνιακού πρωτόλαδου Μαυρολιάς στην Πυλία, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου.Οι πρώτες ποσότητες του μαυρολίσιου λαδιού της Πυλίας, οξύτητας 0,3, αγοράστηκαν από εταιρεία τυποποίησης στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Λάζαρο Σύρνος. Ο συνεταιρισμός έχει σχεδόν έτοιμο και το δεύτερο βυτίο, περίπου 20 τόνων, που όμως έχει συμφωνηθεί να αγοραστεί από έμπορο στα 2,70 ευρώ/κιλό. «Η τιμή για τον παραγωγό θα έπρεπε να ξεπερνά τα 3,50 και να αγγίζει τα 4 ευρώ, για να έχει κάποιο κέρδος, αφού καλύψει τα πολλά έξοδά του», σχολιάζει στην «ΥΧ» ο κ. Σύρνος. Παρόλο που υπάρχει πίεση από τον ανταγωνισμό μεταξύ εμπόρων, οι τιμές δεν καθορίζονται τόσο από την περιοχή, όσο από τις ποσότητες που «τραβάει» η Ιταλία, η οποία αυτήν τη στιγμή δεν δείχνει διατεθειμένη να πληρώσει πάνω από 3 ευρώ, εκτιμά ο ίδιος.

Η απόδοση των καρπών βελτιώνεται σταδιακά. Ενδεικτικά, στην περιοχή του Κορυφασίου, αυτή την περίοδο ένα σακί ελιές «βγάζει» από 6 έως 10 κιλά ελαιολάδου. Το προϊόν βέβαια φέρει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρωτόλαδου της περιοχής, αφού οι ελιές είναι καθαρές από προσβολές και χτυπήματα. Αναφορικά με τις ποσότητες που θα συγκομιστούν, τουλάχιστον στην περιοχή που καλύπτει ο συνεταιρισμός, όπου η αναλογία των ποικιλιών προς ελαιοποίηση είναι 30% Μαυρολιά και το υπόλοιπο 70% Κορωνέικη, η φετινή παραγωγή στη Μαυρολιά δείχνει μειωμένη στο μισό, αντίθετα με την Κορωνέικη, που δείχνει καλύτερη εικόνα.

Δείκτης η αθηνοελιά για την κορωνέικη

Από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η Μεσσηνία αναμένεται να περάσει στη συγκομιδή της Κορωνέικης. «Οι εκτιμήσεις λένε ότι ο νομός, που έχει ως ταβάνι τους 60.000 τόνους, φέτος θα ξεπεράσει τους 50.000», αναφέρει ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας. «Κάποια μεμονωμένης φύσεως προβλήματα, λόγω της ανομβρίας από τα μέσα Αυγούστου, δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη έκταση», προσθέτει ο ίδιος. Μια πρώτη εικόνα για τις τιμές εκτιμάται ότι θα υπάρχει στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Βέβαια, οι τιμές της Αθηνοελιάς, που ανοίγουν την ελαιοκομική περίοδο με τα πρωτόλαδα, αποτελούν έναν πρώτο δείκτη για το πού θα κινηθούν και οι τιμές στη Μεσσηνία, εξήγησε ο κ. Πάζιος. «Οι πρώτες πράξεις στην Αθηνοελιά ήταν στα 3,80-3,90, οπότε σύμφωνα με τον δείκτη που ισχύει συνήθως, η Μεσσηνία κινείται 1-1,10 ευρώ πιο κάτω. Αυτό είναι κάτι που στατιστικά παρατηρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Έως 3,20 οι πρώτες πράξεις για το αγουρέλαιο Χαλκιδικής

Στα 3-3,20 το κιλό πωλούνται και τα αγουρόλαδα της Χαλκιδικής από την ποικιλία της περιοχής, η ελαιοποίηση της οποίας έχει ξεκινήσει, αφού όσες ελιές ήταν να κατευθυνθούν στην επιτραπέζια χρήση βρίσκονται πλέον στα χέρια της μεταποίησης. Το χαλάζι που έπληξε τον νομό οδήγησε αρκετές ποσότητες στην ελαιοποίηση, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Ευαγγελινό, πρόεδρο της ΕΑΣ Πολυγύρου, ο οποίος για ακόμα μία φορά τονίζει ότι φέτος σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή αποτέλεσε η έλλειψη εργατικών χεριών.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις φετινές τιμές ικανοποιητικές για τον παραγωγό, δεδομένου και ότι η απόδοση είναι στα 7-8 κιλά ελαιοκάρπου για 1 κιλό λάδι. «Θα περιμέναμε κάτι καλύτερο», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα του για βελτίωση της κατάστασης στην πορεία της ελαιοποίησης και υπενθυμίζοντας ότι, πριν από περίπου δύο χρόνια, η τιμή του πρωτόλαδου ήταν 1 ευρώ πάνω από τη φετινή. «Τα 4 ευρώ είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να πληρώνεται το πρωτόλαδο» ανέφερε χαρακτηριστικά, λόγω των ιδιαίτερων εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηριστικών που φέρει ως προϊόν.