Αντιθέσεις: Προστατευόμενοι μάρτυρες

Τσαλαπατούν τους θεσμούς για να καλύψουν τις ενοχές τους

Η κουκούλα κρύβει τους αυτουργούς της σκευωρίας

Τα όρια της πολιτικής αλητείας αγγίζει η εμμονή της κυβέρνησης και του πρώην κραταιού ΠΑΣΟΚ και ήδη με δεξιό στραβισμό ΚΙΝΑΛ για την αποκάλυψη των αληθινών στοιχείων των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Νοβάρτις. Με την πρόφαση ότι οι μάρτυρες «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν», οι βουλευτές της προανακριτικής Επιτροπής σχεδιάζουν ξανά και ξανά μια πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη ζωή των μαρτύρων, η οποία μπορεί να κρέμεται και από μία κλωστή. Ζητάνε την αφαίρεση της κουκούλας από τους μάρτυρες και τη βίαιη προσαγωγή τους, ώστε να καταθέσουν με την αληθινή τους ταυτότητα ενώπιον της προανακριτικής. Ξεχνάνε, μάλλον, πόσοι μάρτυρες έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες σε πρόσφατη πολύκροτη υπόθεση ναρκωτικών. Ξεχνάνε, ακόμη, πως οι μάρτυρες αυτοί έχουν μπει υπό καθεστώς προστασίας όχι μόνο από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και από το FBI, που σημαίνει ότι, αν μη τι άλλο, οι καταθέσεις τους έχουν βαρύτητα και λαμβάνονται στα σοβαρά υπόψιν για την εξέλιξη της έρευνας. Ήδη στις ΗΠΑ υπήρξαν καταδίκες για το σκάνδαλο, στις οποίες οι δικαστικές αρχές κατέληξαν με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, και αντίστοιχων προστατευόμενων μαρτύρων.

Η ασφυκτική πίεση που ασκούν στους θεσμούς του κράτους τα δύο κόμματα -μαζί τους και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου- δεν εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι αφενός έχουν συνηθίσει η δικαιοσύνη να γέρνει πάντα προς το μέρος τους, αφετέρου έχουν δικούς τους βουλευτές και υπουργούς να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, με βάση μάλιστα τις μαρτυρίες εκείνων που έχουν βάλει στο κυνήγι. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν δίστασε να προσπαθήσει να εκμαιεύσει την αληθινή ταυτότητα ενός εκ των μαρτύρων, ονοματίζοντάς το πρώην στέλεχος της Νοβάρτις, Φίλιστορα Δεστεμπασίδη, και καλώντας τον δημόσια να απαντήσει αν είναι ή όχι ένας από αυτούς. Όπως απάντησε ο ίδιος ο κ. Δεστεμπασίδης, η κίνηση αυτή, πέρα από αισχρή προσπάθεια στοχοποίησης και δολοφονίας χαρακτήρα, είναι και ένδειξη του πανικού στον οποίο βρίσκεται ο υπουργός, αλλά και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αρνηθεί, μέχρι στιγμής, την αποκάλυψη των ταυτοτήτων των μαρτύρων, ενώ και η ΕΛΑΣ συντάχθηκε με αυτή την άποψη, αναφέροντας πως οι μάρτυρες θα καταθέσουν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, κάνοντας χρήση συστήματος αλλοίωσης της φωνής τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η άθλια προσπάθεια θα σταματήσει.

Ε.Σ.

 

 

Το γαϊτανάκι με τους προστατευόμενους μάρτυρες πρέπει να σταματήσει. Η προανακριτική συστάθηκε για έναν και μόνο λόγο, να ανακαλύψει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου, του γνωστού και ως Ρασπούτιν, στη δημιουργία και στην εκτέλεση της σκευωρίας της Νοβάρτις. Είναι προφανές ότι με το να κρύβουν τους μάρτυρες παρακωλύουν τη διαδικασία και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Εδώ δεν μιλάμε για υπόθεση «Κόζα Νόστρα», όπως παραληρηματικά ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Εδώ μιλάμε για βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανθρώπους με ενεργό δημόσιο βίο, ψηφισμένους από τον ελληνικό λαό. Πώς γίνεται δύο ανώνυμοι καταγγέλλοντες να διασύρουν την υπόληψη πολιτικών, και η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει τα στραβά μάτια; Αν θέλουν να καταγγείλουν, το μόνο δίκαιο είναι να το κάνουν ονομαστικά, ώστε όταν αποκαλυφθεί το φιάσκο και ξεσκεπαστούν οι αληθινοί ένοχοι του «σκανδάλου» της Νοβάρτις, να αναληφθούν και οι ανάλογες ευθύνες από όσους συμμετείχαν σε αυτό.

Ο μόνος λόγος να αρνούνται την άρση της προστασίας σε βαθμό να μην προσέλθουν να καταθέσουν, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της βίαιης προσαγωγής τους, είναι επειδή ξέρουν ότι οι καταθέσεις τους μπάζουν, κι ότι μόλις συνδυαστεί η κατάθεση με το άτομο που τη δίνει, είναι πολύ πιθανό από το δωμάτιο προστασίας της ανωνυμίας τους να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως συνεργοί σε σκευωρία. Και αυτό είναι κάτι που πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει, για αυτό και προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη και τα νώτα του παράλληλα.

Με την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της προανακριτικής στον Άρειο Πάγο, αποτελούμενη από μέλη της επιτροπής από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, για να αιτηθούν εκ νέου την άρση της προστασίας, γίνεται μία προσπάθεια διάφανη και καθόλα νόμιμη να επιβληθεί ένα καθεστώς δικαίου και για τις δύο πλευρές στην πολύκροτη αυτή υπόθεση. Διότι μόνο έτσι κινείται και μόνο έτσι πρέπει να κινείται η διαδικασία. Νόμιμα, ηθικά και με διαφάνεια προς τον πολίτη, όχι με κουκούλες, με αλλοιώσεις φωνής και με συγκαλύψεις. Αυτά αποτελούν ανήκουν πλέον στο παρελθόν, στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν πρόκειται να επανέλθουν.

Ε.Κ.