Αντιθέσεις: Κυβερνητική συνοχή

Ευσεβείς πόθοι τα σενάρια για την κυβερνητική συνοχή

Οι εσωτερικές αναταράξεις στη ΝΔ δεν κρύβονται

Η θερινή φιλολογία του ΣΥΡΙΖΑ για προβλήματα στην κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς: Φιλολογία. Προσφυγή σε παλιές φθαρμένες αντιπολιτευτικές μεθόδους, οι οποίες το μόνο που δείχνουν είναι την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρθρώσει πολιτικό λόγο και, βέβαια, την προσπάθειά της να εμφανίσει προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή για να αποκρύψει προβλήματα στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βγάζουν μάτι. Από τον εσωκομματικό καυγά για τα ελληνοτουρκικά, μέχρι την… Παναγία, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το καλοκαίρι είναι εικόνα από σκορποχώρι.

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δύσκολα προβλήματα, που απαιτούσαν δύσκολες αποφάσεις, αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα ενότητα. Η πανδημία, η συνακόλουθη οικονομική κρίση και η κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία όχι μόνο ρήγματα δεν προκάλεσαν, αλλά έγινε το εντελώς αντίθετο: Έδειξαν τη συμπαγή εικόνα της κυβέρνησης, η οποία βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωθυπουργό και στο επιτελικό κράτος.

Ποια διαφοροποίηση υπουργού έχει απασχολήσει την επικαιρότητα στον ένα και πάνω χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ; Καμία. Ποιος υπουργός, ή υφυπουργός, απομακρύνθηκε με απόφαση δική του ή του πρωθυπουργού από την κυβέρνηση; Κανείς, εκτός από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Πότε σε σώμα της ΝΔ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, για παράδειγμα, σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις; Ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να την παραμορφώσει, επειδή ένας σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού παραιτήθηκε μετά από ατυχείς δηλώσεις του, ή επειδή έγινε κάποια ανακατανομή στις αρμοδιότητες ορισμένων υπουργείων. Οι αρμοδιότητες στα υπουργεία ορίζονται κάθε φορά με βάση όχι τα βίτσια οποιουδήποτε, αλλά τις ανάγκες της συγκυρίας.

Χαρακτηριστική για την αμηχανία της αντιπολίτευσης μπροστά στην εικόνα της κυβέρνησης ήταν η αντίδρασή της για τον ανασχηματισμό, που δεν ήταν ανασχηματισμός, αλλά βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Κάποια μετατόπιση αρμοδιοτήτων από τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στον υφυπουργό του κ. Παπαθανάση και η προαγωγή του τελευταίου σε αναπληρωτή υπουργό, έγιναν αφορμή τότε για δηλητηριώδη σχόλια. Και το ίδιο συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με κάποιες ήσσονες αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως δεν εργάζεται περιεργάζεται, λέει μια παλιά παροιμία. Αυτό ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Περιεργάζεται το κυβερνητικό έργο σε όλους τους τομείς και κατασκευάζει σενάρια διασπάσεων στην κυβέρνηση. Δυστυχώς το μόνο που αποκομίζει είναι απογοήτευση.

Ε.Κ.

Όσο κι αν η κυβερνητική προπαγάνδα και τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ προσπαθούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, δύσκολα πια μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί τα προβλήματα συνοχής στην κυβέρνηση, οι αποτυχίες υπουργών και υπουργείων και η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να τα «μπαλώσει» χωρίς να πλήξει την εικόνα σύμπνοιας και υποταγής των πάντων στον ίδιο, που συστηματικά καλλιεργείται. Η προ ολίγων ημερών παραίτηση –ουσιαστικά απόλυση– του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, κ. Διακόπουλου, επειδή διέψευσε δημόσια τον μύθο του κ. Μητσοτάκη ότι το Oruc Reis δεν διεξάγει έρευνες αλλά κάνει… κρουαζιέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Έχει προηγηθεί η ηχηρή απογύμνωση από κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα του υπουργού ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη, η επίσης ηχηρή αποψίλωση του υπουργού Υγείας, κ. Κικίλια, προς όφελος του υφυπουργού του και, φυσικά, η ανάθεση της αρμοδιότητας για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε ομάδα υφυπουργών, αντί στους αρμόδιους υπουργούς.

Πιο σημαντική ίσως από όλα αυτά, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δοκιμάζεται και εσωτερικά από τα αποτελέσματα της πολιτικής της, είναι η αντίθεση στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας που υποβόσκει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είναι βέβαιο ότι την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, δεν πρόκειται να συναινέσει στους χειρισμούς Μητσοτάκη. Έχει εξάλλου ενημερώσει τον πρωθυπουργό, τόσο με απεσταλμένους του, όσο και μέσω φιλικών του ιστοσελίδων, ότι η διαφωνία του είναι κάθετη. Διάφορα ΜΜΕ, που είναι γνωστό ότι τον εκφράζουν, μιλούν ήδη με πολύ σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο ακόμα και για προδοσία, για «Πρέσπες του Αιγαίου», για τους «ενδοτικούς» χειρισμούς Μητσοτάκη και προειδοποιούν ότι η «μεγάλη παράταξη της εθνικοφροσύνης» δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους κυβερνητικές παραχωρήσεις στον Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη που γεννάει αντιδράσεις στο κόμμα του και οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις. Η σχεδόν περιφρονητική υποβάθμιση των αρμόδιων υπουργών δεν αποκαλύπτει παρά τις αποτυχίες τόσο στο μέτωπο της οικονομίας και της ανάπτυξης, όσο και στο μέτωπο του κορωνοϊού. Τώρα, με την παραίτηση Διακόπουλου και την προετοιμασία πυροβολικού από τον κ. Σαμαρά, πιστοποιείται η πλήρης αποτυχία στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Ένα είναι βέβαιο, με όλα αυτά: Το πουλόβερ της κυβέρνησης θα ξηλώνεται, όσο η πολιτική της παγώνει την κοινωνία και τη χώρα.

Ε.Σ.