Αντιθέσεις: Τουρισμός και κορωνοϊός

Η βρετανική παράνοια δεν ακυρώνει την ελληνική προνοητικότητα

Με πρωθυπουργό τουρίστα δεν σώζεται ο τουρισμός

Η νίκη της Ελλάδας απέναντι στο πρώτο κύμα της πανδημίας και οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών κατά τη διάρκεια του δεύτερου έχουν επί του πρακτέου αποδειχθεί. Παράλληλα, με το άνοιγμα των συνόρων και το τέλος της καραντίνας, ο τουρισμός έδωσε μία σωτήρια ανάσα στην οικονομία της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη κίνηση πανικού -γιατί μονάχα ως τέτοια μπορεί να λογιστεί- της Μ. Βρετανίας να θεσπίσει καθεστώς καραντίνας για τους πολίτες της που γυρνάνε από κάποια από τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας μας (Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο, Λέσβο, Τήνο και Σέριφο), είναι κατακριτέα και δυσφημεί αδίκως τη χώρα.

Ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά ορατός είναι, και αυτό άλλωστε τόνισε και ο υπουργός Τουρισμού, όταν ρωτήθηκε από το αγγλικό BBC αν στα επτά ελληνικά νησιά που αφαιρέθηκαν από το καθεστώς απαλλαγής από την καραντίνα, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι λιγότερα από 20, αριθμό που έχει θέσει ως όριο η Βρετανία. «Σε πολλά από αυτά τα νησιά τα κρούσματα είναι λιγότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό, άλλωστε, των χειρισμών της Ελλάδας στο μείζον ζήτημα του κορωνοϊού είναι οι αντιδράσεις από τους ίδιους τους Βρετανούς τουρίστες. «Είναι όλα πολύ ήσυχα, δύσκολα βλέπεις κάποιον στις παραλίες, όλοι οι υπάλληλοι φορούν μάσκες και υπάρχουν αντισηπτικά σε όλα τα τραπέζια. Δεν είναι και κανένα νησί των πάρτι, όλα κλείνουν εδώ τα μεσάνυχτα, κι είχαν μόνο κάνα-δυό κρούσματα τις τελευταίες μέρες, σε σύγκριση με τα χιλιάδες στη Βρετανία», είπε στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail 46χρονη τουρίστρια που παραθέριζε στην Κρήτη.

Το μόνο που κατάφεραν οι Βρετανοί είναι να βάλουν σε μία διαδικασία απίστευτης ταλαιπωρίας τους περίπου 60.000 πολίτες τους που παραθέριζαν στα ελληνικά νησιά, και να τους εξαναγκάσουν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους άρον-άρον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι τους. Διότι η δομημένη κυβερνητική πολιτική και η συρρικνωμένη μεν, υγιής δε ελληνική οικονομία, δεν δέχθηκαν κανένα καθοριστικό πλήγμα από την κίνηση αυτή.

Ε.Κ.

Τη γλώσσα του κατάπιε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, όταν η δημοσιογράφος του BBC τον ρώτησε αν γνωρίζει πόσα κρούσματα υπάρχουν στα νησιά που μπήκαν σε καθεστώς καραντίνας. Φαίνεται πως ο υπουργός είχε συνηθίσει να αγορεύει στα εγχώρια ΜΜΕ της λίστας Πέτσα και όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αλήθεια, τα ‘χασε.

Διότι η αλήθεια είναι πως μας πήραν χαμπάρι οι ξένοι και πως η Ελλάδα σιγά-σιγά γίνεται μία από τις δακτυλοδεικτούμενες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν το νέο κύμα του κορωνοϊού. Οι καταγγελίες για απόκρυψη του αληθινού αριθμού κρουσμάτων στα ελληνικά νησιά πάνε κι έρχονται, τα τεστ «παγώνουν» γιατί τελείωσαν τα αντιδραστήρια, όλα δείχνουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Ήταν μόλις πριν από ενάμιση μήνα, όταν η Ελλάδα άνοιγε τα σύνορά της και με το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων χωρών, και επέτρεπε τις απευθείας πτήσεις, χωρίς όμως τακτικούς ελέγχους των επιβατών. Έτσι ξεκίνησαν να εισέρχονται κρούσματα στη χώρα, παρά τις φωνές του Χαρδαλιά, ότι για τη νέα έξαρση φταίει η… ατομική ευθύνη των Ελλήνων.

Σήμερα, δεν είναι η κίνηση των Βρετανών που πλήττει τον ελληνικό τουρισμό. Είναι ότι το ίδιο έκανε πριν η Ουαλία και μετά η Ολλανδία. Δημιουργήθηκε δηλαδή ένα κύμα φόβου, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία να παγώνουν τις σχέσεις τους με τη χώρα μας.

Αυτό το πλήγμα μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και ως τελειωτικό, ειδικά αν δει κανείς τους αριθμούς: Πέρυσι, μόνο οι Βρετανοί τουρίστες άφησαν περίπου 3 δισ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία, ενώ φέτος το ποσό αυτό αναμένεται να είναι τα συνολικά έσοδα της Ελλάδας από τον τουρισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να χτυπά τα τύμπανα της υποτιθέμενης νίκης όσο θέλει, καθώς έχει όλο το μιντιακό κατεστημένο να τον στηρίζει. Την αλήθεια όμως την είπε -ή μάλλον, δεν την είπε- ο υπουργός Τουρισμού του. Και είναι απορίας άξιο, όπως σχολιάζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πώς με έναν πρωθυπουργό τουρίστα, κατάφεραν ακόμα και στον τουρισμό να τα κάνουν μαντάρα.

Ε.Σ.