Αντιθέσεις: Πανεπιστημιακή αστυνομία

Η ειδική αστυνομία θα απελευθερώσει τα πανεπιστήμια από το έγκλημα

Πανεπιστήμια με χειροπέδες μόνο η χούντα διανοήθηκε

Η πρόσληψη 1.000 αστυνομικών, με ειδικό καθήκον τη φύλαξη των πανεπιστημίων και την πάταξη της εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δεν είναι μια ιδέα που γεννήθηκε στο κενό. Είναι αποτέλεσμα προβληματισμού για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά από τα ΑΕΙ. Τη διακίνηση ναρκωτικών, τις εκδηλώσεις βίας εναντίον πανεπιστημιακών, αλλά και φοιτητών, την καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Μία κατάσταση που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι απαιτούν από την πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει ούτε καθήκον, αλλά ούτε και δυνατότητα να αστυνομεύσει το ελεύθερο φρόνημα του φοιτητικού κόσμου, να αμφισβητήσει την ελευθερία της διακίνησης ιδεών, να εγκαταστήσει «αστυνομικό κράτος» μέσα στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο, μάλιστα. Απαλλάσσοντας τις σχολές από τη βία και το έγκλημα, ελευθερώνει τον δημόσιο χώρο από όσους τον λυμαίνονται και δίνει ανάσα στη διακίνηση των ιδεών, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι φοιτητές, όσο και οι καθηγητές και το άλλο προσωπικό, θα μπορούν με ασφάλεια να αφοσιώνονται στο μορφωτικό τους έργο.

Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε η αποκατάσταση της δημόσιας τάξης και η επιβολή του νόμου παντού, από τα Εξάρχεια μέχρι τα πανεπιστήμια. Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν αποτελεί παρά ένα βήμα για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης. Η ίδρυση άοπλου, «γαλάζιου», αστυνομικού σώματος για τις διαδηλώσεις, που ήδη είναι εν δράσει, όπως και η ίδρυση αστυνομικού σώματος για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που έχει εξαγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, που επί ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στα χειρότερά της, πρέπει να τελειώσει. Η δημόσια τάξη είναι δημοκρατικό αγαθό, γιατί χωρίς την ασφάλεια του πολίτη δεν υπονομεύεται μόνο η ζωή του, αλλά και η Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πρυτάνεις, πανεπιστημιακοί, και φοιτητές, που διαφωνούν με το μέτρο και το καταγγέλλουν, δεν πρόκειται να σταματήσει την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να καταλάβει αν κάποιου είδους τέτοια διαμαρτυρία και αντίδραση καθρεφτίζει το αίσθημα της κοινωνίας, ή απλώς έχει να κάνει με κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις, ή ακόμα χειρότερα στο φόβο της αλλαγής. Συνεπώς, οι 1.000 προσλήψεις ειδικών φρουρών θα γίνουν, θα ακολουθήσει η ταχύρρυθμη εκπαίδευσή τους και σε λίγο καιρό τα πανεπιστήμια θα είναι πραγματικά άσυλα δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Ε.Κ.

Η αντίληψη ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αστυνομικά μέτρα βρίσκεται στο DNA της παράταξης που κυβερνά, και του κυρίου Μητσοτάκη. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της αντίληψης, και της πρακτικής εφαρμογής της, η Ελλάδα έχει ζήσει τραγωδίες και η δημόσια τάξη έχει υποστεί τεράστια πλήγματα. Από την εποχή του 1960, η ελληνική Δεξιά αυτό ξέρει, αυτό εφαρμόζει. Αστυνομία διά πάσαν νόσο. Κοινωνική, πολιτική, οικονομική.

Σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχει όντως θέμα με παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και εγκληματικές πράξεις. Όπως ο απεχθής διασυρμός πρύτανη από κουκουλοφόρους, πριν από κάποιον καιρό. Χρειάζονται, συνεπώς, μέτρα φύλαξης των ΑΕΙ, διαφύλαξης της περιουσίας τους, όπως και διαφύλαξης της ασφάλειας όσων εργάζονται και φοιτούν εκεί.

Όμως, η πανεπιστημιακή κοινότητα, όλοι οι πρυτάνεις, χιλιάδες καθηγητές, διαφωνούν με το ειδικό αστυνομικό σώμα της ΕΛΑΣ. Εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι όχι μόνο δεν θα λύσει, αλλά θα επιδεινώσει τα προβλήματα η ύπαρξη αστυνομικών μέσα στα αμφιθέατρα. Παγιώνοντας εκ των πραγμάτων και ένα κλίμα κατάστασης πολιορκίας, βαρβαρότητας, κατάργησης της ελευθερίας των φοιτητών να εκφράζονται ελεύθερα και, τελικά, υπονόμευσης της δημοκρατίας. Στο σπίτι της Παιδείας, όπως και στο σπίτι του καθενός, είναι απαράδεκτο να εγκαθίσταται αστυνομία, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας.

Σε μια πανεπιστημιούπολη, της Αθήνας για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές και διδακτικό προσωπικό, και δεν υπάρχει παρά υποτυπώδης φύλαξη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός του Σαμαρά, απέλυσε τους φύλακες, είναι επικίνδυνο και γελοίο να πιστεύουν ότι θα λυθούν τα προβλήματα παραβατικότητας με ειδική αστυνομική δύναμη. Οι πανεπιστημιακές αρχές δηλώνουν ότι μπορούν οι ίδιες, χωρίς την παρέμβαση της ΕΛΑΣ, να λύσουν το πρόβλημα, αρκεί να τους δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια και η απαραίτητη πολιτική συνδρομή.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση όφειλε να συζητήσει με την πανεπιστημιακή κοινότητα, για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Αν το κεφάλι της ανώτατης εκπαίδευσης πονάει από απαράδεκτα φαινόμενα σε πανεπιστημιακούς χώρους, δεν μπορεί να ισχύσει το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Γιατί η πανεπιστημιακή αστυνομία αυτό ακριβώς θα κάνει. Θα κόψει το κεφάλι της ελευθερίας στην Παιδεία, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στα πανεπιστήμια, της δημοκρατίας εν τέλει εκεί όπου θα έπρεπε να είναι παρούσα περισσότερο από παντού. Και καλό είναι να θυμόμαστε, ότι χειροπέδες στα πανεπιστήμια μόνο η χούντα τόλμησε να βάλει. Και είδαμε το αποτέλεσμα…

Ε.Σ.