Αντιθέσεις: Βουλή

Η Βουλή λειτουργεί – η σοβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι

Με φιμωμένη Βουλή αποφασίζουν και διατάσουν

Είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις μεταστροφές στις πολιτικές θέσεις και στην επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρόπος με τον οποίο στέκεται απέναντι στην πανδημία και στα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή της είναι χαρακτηριστικός. Την εποχή των μνημονίων, η χώρα έζησε μια τραγωδία εξαιτίας της πολιτικής ελαφρότητας που χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Σήμερα μπορεί να πει κανείς ότι ζούμε μια φάρσα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση την πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, ιδιαίτερα τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με όλα τα μέτρα που πρότεινε το προεδρείο. Συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών στις συνεδριάσεις, συνεχείς απολυμάνσεις, έκτακτο καθεστώς στις ονομαστικές ψηφοφορίες κ.λπ. Εδώ και λίγες εβδομάδες, όμως, αποφάσισε ότι όλα αυτά είναι περιττά, ότι κάθε μέτρο προστασίας των βουλευτών και του προσωπικού της Βουλής πρέπει να αρθεί και, ακόμα χειρότερα, ότι η κυβέρνηση επιμένει σε αυτονόητα μέτρα γιατί θέλει να περιστείλει τη δημοκρατία και όχι την πανδημία. Μια άποψη που ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό, έχοντας μάλιστα αποφασίσει την αθέτηση κάθε μέτρου από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεν έχει καμιά λογική αυτή η άποψη. Αν κάτι βλάπτει τη δημοκρατία, δεν είναι τα υγειονομικά μέτρα, αλλά η έλλειψη σοβαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του. Και μόνο να σκεφτεί κανείς τι θα σήμαινε για τη λειτουργία των θεσμών, για το νομοθετικό έργο και για την εικόνα της χώρας, ένα κοινοβούλιο αποδεκατισμένο από τον κορωνοϊό, καταλαβαίνει πόσο παράλογη, αλλά και επικίνδυνη, είναι η επιμονή να καταργηθεί κάθε μέτρο προστασίας που αφορά τη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως επιμένει. Μπορεί η Βουλή να λειτουργεί με ορισμένους έκτακτους κανόνες, αλλά εκείνος εμφανίζει την εικόνα ότι περίπου έχει καταργηθεί. Μπορεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, το νομοθετικό έργο και οι ψηφοφορίες να διεξάγονται κανονικά, με κάποια αναγκαία μέτρα φυσικά, αλλά εκείνος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί εν αγνοία της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας.

Πρόκειται για μια άποψη και μια στάση που δεν αντέχουν σε σοβαρή συζήτηση και απλώς δείχνουν την αντιπολιτευτική αμηχανία μιας αντιπολίτευσης που αρνείται να κατανοήσει ότι σε στιγμές όπως οι σημερινές η χώρα, και η Βουλή φυσικά, έχει ανάγκη από σοβαρότητα και συναινέσεις. Κι όχι από μια αναίτια όξυνση, που ούτε τους πολίτες, ούτε τη δημοκρατία, εξυπηρετεί. Λιγότερα συνθήματα και περισσότερη λογική χρειάζεται η Ελλάδα αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ε.Κ.

Προφανώς και δεν υπάρχει αντίρρηση από κανέναν λογικό άνθρωπο για την αναγκαιότητα μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες υποχρεώνονται σε περιορισμούς και απαγορεύσεις για υγειονομικούς λόγους. Βέβαια, πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα κατάφερε με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στη σκληρότητα των μέτρων και στη διάρκεια της καραντίνας και από τις τελευταίες στις «επιδόσεις» αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με τη λειτουργία της Βουλής, όμως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα τον τελευταίο καιρό, που τελικά είναι πρόβλημα δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, που έτσι κι αλλιώς υποτιμά τη Βουλή και αποφεύγει τον κοινοβουλευτικό διάλογο, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία ψηφίζονται μεγάλης σημασίας για τη ζωή του πολίτη νόμοι, με την πλειονότητα των βουλευτών να μην έχουν καμιά δυνατότητα όχι μόνο να παρέμβουν και να ψηφίσουν, αλλά ούτε να παραστούν στις συνεδριάσεις.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που παραδίδει την πρώτη κατοικία στις ορέξεις των funds, η ασυλία των τραπεζιτών, ο νόμος για την Παιδεία της κυρίας Κεραμέως, η αστυνομία στα πανεπιστήμια, οι φωτογραφικές διατάξεις για το ΑΣΕΠ, είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν με τη διαδικασία ψεκάστε-ψηφίστε-τελειώσατε, χωρίς τις αναγκαίες σε μια δημοκρατία κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η μυστικότητα στις ονομαστικές ψηφοφορίες έχει καταργηθεί, ενώ αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει με την ίδια απαράδεκτη διαδικασία τον νόμο για τα εργασιακά, που καταργεί το οκτάωρο και μια σειρά από μέτρα προστασίας και ρύθμισης της εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση και προσωπικά των πρωθυπουργό για αυτή την κατάσταση, και διά του προέδρου του δήλωσε ότι σε μια τέτοια τακτική, που αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για την επιβολή ενός απαράδεκτου καθεστώτος, αρνείται να συμπράξει και θα συμμετέχει από δω και στο εξής κανονικά στις συνεδριάσεις της Βουλής, παίρνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η χώρα βγαίνει -όπως βγαίνει- από την καραντίνα, με ανοιχτή την εστίαση, τα καταστήματα, τα σχολεία, ακόμα και τους παιδικούς σταθμούς. Επομένως, είναι τουλάχιστον παράλογο να παραμένει κλειστή, ή μισάνοιχτη, η Βουλή. Είναι ολοφάνερο ότι η επιμονή σε μια τέτοια λειτουργία προσβάλλει τους βουλευτές, ακρωτηριάζει τις εξουσίες της Βουλής και, εντέλει, επιβάλλει καραντίνα στη δημοκρατία. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη.

Ε.Σ.