Αντιθέσεις: Ανεμβολίαστοι

Οι αμεμβολίαστοι βούτυρο στο ψωμί της πανδημίας

Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι έχει ρίξει λευκή πετσέτα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, «ξέφυγε» σε τηλεοπτική συζήτηση και υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη, γιατί είπε «μη σώσουν και το κάνουν» για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Αν όμως βγάλει κανείς από τη μέση την τραχύτητα της έκφρασης, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι έχει δίκιο. Με το μεγάλο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της πανδημίας, να είναι οι ανεμβολίαστοι, δεν είναι δυνατό να μιλάμε ούτε για τείχος ανοσίας, ούτε βέβαια για νίκη επί του συνεχώς μεταλλασσόμενου ιού. Όταν μάλιστα ένας στους τέσσερις άνω των 80 παραμένει ανεμβολίαστος, και δεν πείθεται ότι κινδυνεύει η δική του ζωή, αλλά και η ζωή των γύρω του, το πρόβλημα παίρνει πια διαστάσεις παραλογισμού.

Και, όμως, συμβαίνει. Κι επειδή ακούγονται διάφορα για τις ευθύνες της κυβέρνησης, και για το ότι δεν έχει την αξιοπιστία για να πείσει τους πολίτες, θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πανδημία, οι διευθυντές των ΜΕΘ, οι λοιμωξιολόγοι, οι ιατρικοί φορείς, έχουν ρίξει το βάρος τους υπέρ του εμβολιασμού. Και τα πολιτικά κόμματα, επίσης, παρά τα ήξεις αφίξεις σε κάποιες στιγμές, τάσσονται υπέρ του εμβολίου, με μοναδική εξαίρεση την Ελληνική Λύση.

Το γιατί, παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια συμπολιτών μας πιστεύουν κάθε αντιεπιστημονική άποψη που διακινείται στο διαδίκτυο, και όχι τους καθ’ ύλην αρμόδιους, είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι ψυχολόγοι. Η κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, όχι μόνο δεν έχει ρίξει λευκή πετσέτα, όπως κατηγορείται από την αντιπολίτευση, αλλά καθημερινά επικαιροποιεί τα μέτρα άμυνας απέναντι στον ιό. Μέτρα που υποχρεώνουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, στην εστίαση για παράδειγμα, να είναι εμβολιασμένοι ή να κάνουν rapid test συστηματικά, που καθορίζουν τις αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους, που προβλέπουν ετοιμότητα και ενίσχυση των ΜΕΘ κ.λπ. Όλα αυτά. όμως, από τη στιγμή που ένας μεγάλος αριθμός από πολίτες, ανάμεσά τους και ευάλωτες ομάδες, αρνούνται τον εμβολιασμό, έχουν αναπόφευκτα μειωμένη απόδοση.

Με την έλευση του χειμώνα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά και πιο αυστηρά μέτρα κατά του συνωστισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το θέμα δεν είναι μόνο τα μέτρα και η αστυνόμευση, αλλά και η συναίσθηση ευθύνης του κάθε πολίτη απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους. Όσο το ποσοστό των μη εμβολιασμένων παραμένει υψηλό, τόσο η θανάσιμη ποσόστωση της πανδημίας θα παραμένει επίσης υψηλή. Και καμιά αντιπολιτευτική κορώνα δεν μπορεί να αποκρύψει αυτή την αλήθεια.

Ε.Κ.

Όχι, η πορεία της πανδημίας δεν πάει καλά για τον πληθυσμό. Κουρασμένοι γιατροί και νοσηλευτές, ασφυξία στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, εκατοντάδες εισαγωγές κάθε μέρα και μακάβριο δελτίο με εκατοντάδες θανάτους καθημερινά. Μια εικόνα που δεν απογοητεύει απλώς, αλλά τρομάζει, όταν σκέφτεται κανείς ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα κρύα, που ευνοούν την εξάπλωση του ιού.

Και όμως, η εικόνα της κυβέρνησης, που περνάει και στην κοινωνία, είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό και τους θανάτους. Μια επίφαση κανονικότητας σκεπάζει το δράμα, τα ΜΜΕ το έχουν περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα, η επιτροπή των ειδικών, αφού απαξιώθηκε εξαφανίστηκε από τον ορίζοντα των κυβερνητικών μέτρων και οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στους πολίτες, ιδίως σε όσους δεν εμβολιάζονται.

Γιατί όμως στην Πορτογαλία, που έχει αναλογίες ίδιες με την Ελλάδα, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90% του πληθυσμού και στην Ελλάδα κάτω από το 60%; Για ποιον λόγο ακόμα και ηλικιωμένοι δεν πιστεύουν τους ειδικούς και την κυβέρνηση; Φταίει μόνο η ατομική ευθύνη; Ποιος φταίει για την εικόνα ανεμελιάς που καλλιεργήθηκε από την πρώτη φάση της πανδημίας; Ποιος εν μέσω δεκάδων θανάτων κάνει κάθε σαββατοκύριακο επίδειξη κανονικότητας με μπάνια και εξόδους «χαλάρωσης»; Ποιος όρισε υπουργό Υγείας έναν δηλωμένο παλιότερα εχθρό των εμβολίων; Ποιος άφησε το ΕΣΥ να φθίνει και τους εργαζομένους σε αυτό να δίνουν τη μάχη αβοήθητοι; Ποιος επέτρεψε τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις εκκλησίες, και τώρα στις παρελάσεις;

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για όσα αυτήν τη στιγμή συμβαίνουν και σε μεγάλο βαθμό αποκρύπτονται, εν ονόματι της οικονομίας. Προφανώς, δεν είναι δυνατό να κλείνει κάθε τόσο η χώρα, γιατί αυτό έχει κόστος που δεν μπορεί η Ελλάδα να το σηκώσει. Αλλά, από το σημείο αυτό, μέχρι το σημείο να έχει ρίξει η υπεύθυνη κυβέρνηση λευκή πετσέτα, με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών είναι τόσο απαισιόδοξες, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια ούτε για μικροπολιτικές, ούτε για επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις. Με τον αριθμό των νεκρών να πλησιάζει τους 16.000, περισσότερους από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Το κύριο όμως είναι να αναλάβει η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες, αντί να κηρύσσει την πανδημία… κανονικότητα.

Ε.Σ.