Αντιθέσεις: Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μέτρα για ασφαλή Χριστούγεννα και ασφαλείς πολίτες

Η κυβέρνηση φέρνει μέτρα διχασμού αντί να φέρει μέτρα πειθούς

Από την αρχή της πανδημίας, η κυβερνητική πολιτική είχε τρεις κύριους στόχους: Την ανάσχεση των κυμάτων κορωνοϊού με υγειονομικά μέτρα, τη διατήρηση της υγείας των πολιτών με ενίσχυση του ΕΣΥ, και την ανάκαμψη της πληγείσας από τον ιό οικονομίας της Ελλάδας.

Αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, στην παρούσα φάση, υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί δύσκολες αποφάσεις για να λυθεί -και για το οποίο φυσικά η αντιπολίτευση απέφυγε να πάρει θέση.

Μιλάμε φυσικά για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους άνω των 60, την πιο ευπαθή δηλαδή ηλικιακή ομάδα απέναντι στον κορωνοϊό. Τα στοιχεία δείχνουν πως 9 στους 10 συμπολίτες μας που καταλήγουν από COVID-19 είναι άνω των 60. Και με την κυβέρνηση να έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις της σε καμπάνιες, παροχές και παραινέσεις για τον εμβολιασμό, υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες που δεν πείθονται. Οπότε η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν είναι κυβερνητική επιλογή, αλλά υγειονομική ανάγκη. Προστασία για τους ίδιους και τους γύρω τους.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Είναι μία κίνηση που σίγουρα θα κοστίσει σε ψήφους στις επόμενες εκλογές, όμως θα προστατεύσει την υγεία και θα χαρίσει τη ζωή σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Είναι εύκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο για το μέτρο, ή για την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ. Είναι συνηθισμένη πρακτική πια για τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλεύεται πολιτικά την πανδημία, αντί να καταθέτει σοβαρές προτάσεις για την αντιμετώπισή της, κι ας πλησιάζει επικίνδυνα στο «στρατόπεδο» των αντιεμβολιαστών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μία απόφαση που σιγά-σιγά θα υιοθετηθεί από πολλές χώρες της ΕΕ. Είναι μία απόφαση δύσκολη, που όμως σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, και αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες, θα επιτρέψουν στη χώρα να παραμείνει ανοιχτή κατά τη διάρκεια των γιορτών και στους Έλληνες να κάνουν Χριστούγεννα με τους φίλους τους, με τους οικείους τους, και με ασφάλεια.

Ε.Κ.

Να γυρίσει τους πολίτες τον ένα ενάντια στον άλλον επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, μετά τα νέα διχαστικά μέτρα που εφαρμόζει για τον υποτιθέμενο έλεγχο του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά, εκτός από απόδειξη αποτυχίας, είναι και επίδειξη αδιαφορίας για την υγεία των Ελλήνων, την πάλη των γιατρών, την κατάρρευση του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση έχει περάσει επισήμως από το στάδιο της πειθούς, στο στάδιο της καταστολής και της τιμωρίας -ένα στάδιο στο οποίο διαπρέπει αρκετά συχνά.

Τι υποστηρίζουν λοιπόν με αυτά τα νέα μέτρα; Ότι οι πολίτες άνω των 60, ηλικιακή ομάδα στην οποία τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά, θα σπεύσουν να εμβολιαστούν, υπό την απειλή ενός προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως. Μόνο που αυτό σημαίνει, παράλληλα, ότι όσοι μπορούν να διαθέσουν αυτό το ποσό, δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν πρόκειται για κίνητρο πειθούς, αλλά για αυταρχική και αυθαίρετη κίνηση, που θα καταφέρει να διχάσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία.

Διότι, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 είναι πράγματι ένα υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα, που πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα όμως, αντιστοίχως σημαντικά προβλήματα αποτελούν τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν και τα δύο εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Και ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί η παράδοση του ΕΣΥ στην τύχη του, με τους γιατρούς να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της πανδημίας και ασθενείς να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, γιατί η κυβέρνηση απέτυχε και πάλι να ελέγξει τον κορωνοϊό.

Αντί για καμπάνιες, λίστες. Και αντί για συνεννόηση και ενωτική στρατηγική, ατομική ευθύνη και διχαστική επικοινωνία. Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία αρνείται να δει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγορεί από τη μία τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και αποκαλεί «αντιεμβολιαστή» τον Παύλο Πολάκη, και από την άλλη δηλώνει ότι οι ΜΕΘ δεν αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς, σχεδόν υιοθετώντας την επιχειρηματολογία των αντιεμβολιαστών, που αρνούνται να διασωληνωθούν. Εκτός από ανίδεος, λοιπόν, είναι και επικίνδυνος. Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, η ευθύνη των δηλώσεών του, αλλά και των πράξεών του, βαραίνει και τον ίδιο, αλλά και το κόμμα του.

Ε.Σ.