Αντιθέσεις: Εκλογές

Η πορεία ανάπτυξης θα συνεχιστεί και τη νέα τετραετία

Κυβέρνηση συνεργασίας και δημοκρατίας και όχι επιδομάτων και υποκλοπών

Αν κάτι έδειξε η διακυβέρνηση της ΝΔ την τετραετία που μας πέρασε, αυτό είναι και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει καταστάσεις και η σταθερότητα που επιδεικνύει απέναντι στην ολοκλήρωση του προεκλογικού προγράμματός της. Με σταθερά βήματα, άλλοτε γοργά, άλλοτε με τους ρυθμούς που υπαγόρευαν οι πολλαπλές κρίσεις που διαχειρίστηκε, η Νέα Δημοκρατία έφερε την Ελλάδα πολύ πιο μπροστά απ’ ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2019.

Και αυτό είναι ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε σαφής και ψύχραιμος στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών. Αναγνώρισε τα λάθη που έγιναν, παραδέχθηκε τα προβλήματα που υπήρξαν, και απάντησε με ειλικρίνεια και επί της ουσίας σε όλες τις ερωτήσεις που του απηύθυναν οι δημοσιογράφοι. Μαζί του είχε όχι μόνο τη σιγουριά των δημοσκοπήσεων, που ομόφωνα τον δείχνουν αισθητά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σιγουριά των πεπραγμένων του, των όσων κατάφερε να υλοποιήσει την τετραετία που μας πέρασε και των όσων δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει την τετραετία που μας έρχεται, για να συνεχίσει η χώρα την αναπτυξιακή της πορεία.

Αυξήσεις μισθών, με τον κατώτατο στα 950 και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Μειώσεις φόρων και συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ώστε να αντεπεξέλθουν στη συνεχιζόμενη κρίση, ασφάλεια και περαιτέρω ενδυνάμωση των συνόρων και των αμυντικών πολιτικών της χώρας, αποκλιμάκωση της ανεργίας, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, είναι λίγα μόνο από τα όσα ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να εφαρμόσει, εάν και εφόσον του δοθεί η ευκαιρία, ώστε η πρόοδος για την Ελλάδα να μη σταματήσει, αλλά να επιταχύνει.

Αυτός ήταν και παραμένει ο βασικός στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτός θα έπρεπε να είναι και ο βασικός στόχος κάθε κυβέρνησης που πραγματικά επιθυμεί να υπηρετήσει τη χώρα και τους πολίτες της. Κάτι που δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας. Αν κάτι έμεινε στους πολίτες από τη δική του εμφάνιση στο debate, αυτό είναι η επιβεβαίωση πως ο ίδιος και το κόμμα του μόνο αστάθεια μπορούν να φέρουν στη χώρα. Προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, γενικολογίες και αναπαραγωγή στερεοτύπων αποδεικνύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν, ούτε είναι έτοιμος να κυβερνήσει σοβαρά την Ελλάδα.

Ε.Κ.

Κάτι το σπάνιο συνέβη πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ύπαρξη του μείζονος σκανδάλου των υποκλοπών. Και είναι σπάνιο διότι, παρά το γεγονός ότι κάθε νοήμων πολίτης γνωρίζει ήδη τόσο την ύπαρξη του σκανδάλου, όσο και τη βαρύτητά του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε καταφέρει επί μήνες να αποφύγει τη διά στόματoς παραδοχή του, είτε απουσιάζοντας από τη Βουλή, είτε αλλάζοντας θέμα συζήτησης, είτε δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν έχει καμία γνώση επί του θέματος.

Η προσπάθεια, δε, του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Σκέρτσου, να δικαιολογήσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι δήθεν αφορούσαν δημοσίευμα του Economist και τίποτα παραπάνω, προκαλεί θυμηδία.

Αυτό δεν ήταν όμως το μόνο «ολίσθημα» Μητσοτάκη στο debate. Ο αρχηγός της ΝΔ προέβη επανειλημμένως και συνειδητά σε τέτοια «ολισθήματα», σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις -ελάχιστες- δύσκολες ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει από τους δημοσιογράφους και να εμφανίσει το κόμμα του ως έτοιμο να αναλάβει μία νέα τετραετία «προόδου» για τη χώρα.

Αλήθεια, για ποια πρόοδο μιλάει ο πρωθυπουργός; Μέχρι στιγμής, τα μόνα στοιχεία προόδου που έχει δείξει, είναι εις βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων: Πάνω από 700.000 κατοικίες στα χέρια των funds, «πλάτη» στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ενώ τα νοικοκυριά αγκομαχούν, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις με πρόφαση την πανδημία και την κρίση στην Ουκρανία, τραγική διαχείριση του κορωνοϊού με χιλιάδες νεκρούς και πλήρη διάλυση του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων φορέων προς όφελος των επενδυτών, είναι μόνο μερικά από αυτά. Και είναι τουλάχιστον ειρωνικό αυτόν τον κυκεώνα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς ο Κ. Μητσοτάκης να τον υπερασπίζεται, μαζί με την τραγική επιδοματική πολιτική που έχει θεσπίσει ως δήθεν ενίσχυση των αδυνάτων, παρά την προεκλογική διαβεβαίωση περί του αντιθέτου και τις πολυάριθμες καταγγελίες για την αντίστοιχη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του.

Αυτή την πρόοδο η Ελλάδα δεν την αντέχει άλλο. Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση συνεργασίας και Δημοκρατίας, όχι μία κυβέρνηση υποκλοπών, συγκάλυψης, διαφθοράς, επιδομάτων και φίμωσης των ΜΜΕ. Και την 21η Μαΐου οι πολίτες θα κληθούν να υπογράψουν είτε τη συνέχιση της καταπίεσής τους, είτε ένα συμβόλαιο αλλαγής, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα με τα οποία θα συνεργαστεί.

Ε.Σ.