Ανεβαίνει η καλλιέργεια της καρυδιάς στον Φενεό

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται στον Φενεό Κορινθίας η καλλιέργεια της καρυδιάς, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκει έδαφος για την ανάπτυξή της. Στην περιοχή του Φενεού, επί δεκαετίες, η μοναδική δενδροκαλλιέργεια είναι οι καρυδιές. Ένας από τους παραγωγούς, ο Γιάννης Σιάτος, επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι «εδώ και πολλά χρόνια, η μοναδική δενδροκαλλιέργεια που υπήρχε στην περιοχή ήταν οι καρυδιές, απλώς δεν γινόταν συστηματική καλλιέργεια. Οι παραγωγοί διατηρούσαν τις παραδοσιακές καρυδιές, τις λεγόμενες Βασιλικές, και κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν έκλειναν τον κύκλο τους, έκοβαν το ξύλο και το εξήγαγαν στην Ιταλία».

Σε ό,τι αφορά το σήμερα, αλλά και την προοπτική της καλλιέργειας, ο κ. Σιάτος τονίζει ότι «είμαστε σε μια φάση που αλλάζουμε πλέον την ποικιλία, καθώς οι περισσότεροι βάζουν την αμερικανική ποικιλία Τσάντλερ, που έχει μεγαλύτερη απόδοση, ενώ είναι περισσότερο όψιμη και έτσι δεν κινδυνεύει από τον πάγο». Και συμπληρώνει: «Τα προηγούμενα χρόνια, οι καρυδιές έδιναν ένα καλό εισόδημα, αλλά στην πορεία μπήκαν χιλιάδες καρυδιές σε όλη την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, η τιμή έπεσε λόγω της υπερπροσφοράς, αλλά και των εισαγωγών που κάνουμε. Φέτος, το άσπαστο καρύδι πουλήθηκε στα 3-4 ευρώ, ενώ η καρυδόψιχα στα 10 ευρώ». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η Βασιλική έχει υπεροχή στη γεύση, το αδύνατο σημείο της είναι η παραγωγή, καθώς δίνει 150 κιλά το στρέμμα, ενώ η Τσάντλερ 350 κιλά το στρέμμα.