Ανησυχία για δυσάρεστες εκπλήξεις µε την εξόφληση της Βασικής τον Δεκέµβριο

Μία εβδομάδα χωρίς πρόσβαση στα στοιχεία πληρωμής των δικαιούχων παραμένουν πολλά ΚΥΔ – Τι καταγγέλλουν στην «ΥΧ»

των Γεωργίας Μπόχτη, Νικολέτας Τζώρτζη

Να εξηγήσουν τα… ανεξήγητα στους παραγωγούς καλούνται τα ΚΥΔ της χώρας, καθώς μία εβδομάδα μετά την πολυδιαφημιζόμενη από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ «καλύτερη πληρωμή όλων των εποχών», η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων παραγωγών δεν γνωρίζει γιατί και πώς είδε κόφτη στην επιδότησή της.

Μελετητές και εκπρόσωποι των ΚΥΔ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς, όπως λένε, υπάρχει κίνδυνος προβλήματα, που δεν αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο με την προκαταβολή, να φανούν στην εξόφληση του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ της «ΥΧ» της προηγούμενης εβδομάδας, σχετικά με τις παραβλέψεις που έγιναν κατά τη διαδικασία υπολογισμού της προκαταβολής. Ιδιότητα ενεργού γεωργού, κατανομή βοσκοτόπων, ασφαλιστική εισφορά και ΑΤΑΚ αποτελούν μερικά μόνο από τα σοβαρότερα σημεία της διαδικασίας που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προκαταβολή της βασικής. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι κτηνοτρόφοι (μειωμένες ενισχύσεις), εξαιτίας της κατανομής των βοσκοτόπων.

Από την πλευρά τους, οι δικαιούχοι παραγωγοί φέτος δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά από τα ΚΥΔ, όπου υπέβαλαν τη δήλωσή τους. Κι αυτό, γιατί –τουλάχιστον έως το βράδυ της Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου– τα ΚΥΔ δεν έβλεπαν οθόνη με στοιχεία πληρωμής των πελατών τους, σαν την αντίστοιχη Εξατομίκευση που υπήρχε μέχρι το 2021, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βοηθήσουν τον πελάτη τους.

Βέβαια, στο σκοτάδι δεν είναι όλα τα ΚΥΔ, καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες πως ΚΥΔ που είχαν υπογράψει σύμβαση με την Cognitera, έχουν από την περασμένη Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. «Για ΚΥΔ δύο ταχυτήτων» κάνει λόγο σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑ, Γιάννης Φλωρίδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση «αδιαφάνειας».

Στο σκοτάδι

«Μέχρι πέρυσι, ενημερώναμε τους παραγωγούς για τα ποσά των πληρωμών τους μέχρι την τελευταία γραμμή. Τώρα, ούτε ενημέρωση μπορούμε να κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να δούμε τα στοιχεία αυτά, ούτε γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με τις τελικές πληρωμές. Δεν ξέρουμε τι διορθώσεις πρέπει να γίνουν και από πότε θα αρχίσουμε να διορθώνουμε», τονίζει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος.

Και προσθέτει: «Όσοι βρίσκονται στα γραφεία των Αθηνών δυστυχώς έχουν άλλη εικόνα της πραγματικότητας. Άλλο να λες “πάμε καλά”, ενώ δεν γνωρίζεις τι θα γίνει με την εκκαθάριση και αν τελικά θα υπάρξουν αγρότες που θα μείνουν απλήρωτοι.

Είναι πολύ ωραία να λέει το υπουργείο για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2022 ότι εξελίσσεται με απόλυτα ομαλό τρόπο, με την πίστωση του 94% των δικαιούχων, χωρίς να αναφέρεται στο υπόλοιπο ποσοστό που έχει μείνει απλήρωτο. Μπορεί να είναι ένα ποσοστό για το υπουργείο, αλλά για εμάς στα ΚΥΔ είναι προσωποποιημένο. Ο κάθε ένας περιμένει να πληρωθεί, έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα, ειδικά αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς για τον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι μόνο ένα αμελητέο ποσοστό λοιπόν. Έρχονται σε εμάς αυτοί οι άνθρωποι. Τους υπουργούς και τους υψηλά ιστάμενους δεν μπορούν να τους βρουν. Σε εμάς απευθύνονται και στα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να βρουν το δίκιο τους».

«Όλα αυτά δυσχεραίνουν το έργο μας», υπογραμμίζει η Ελένη Πιστιόλη, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου. «Θεωρώ ότι πάντα τα ΚΥΔ ήταν κοντά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον παραγωγό. Φέτος, είναι σαν να έχουμε παραγκωνιστεί, κι αυτό δεν βοηθά καθόλου τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον αγρότη» τονίζει, εξηγώντας ότι είναι ανέφικτο οι υπάλληλοι του ΚΥΔ να μπαίνουν με τους κωδικούς taxisnet του κάθε παραγωγού για να έχουν μια εικόνα. «Εξυπηρετούμε περίπου 6.500 παραγωγούς» σημειώνει.

Την αγανάκτησή του εκφράζει μιλώντας στην «ΥΧ» και ο διευθυντής του ΚΕΑ Λέσβου, υπεύθυνος του φορέα ΑΣ Παρακοίλων, Στράτος Κεφάλας. «Από την προηγούμενη εβδομάδα επικοινωνώ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (στο τηλέφωνο εξυπηρέτησης των ΚΥΔ) και μου απαντάνε ότι θα ανοίξει το σύστημα. Μέχρι σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 26/10/2022) δεν έχει ανοίξει», εξηγεί.

Όπως ο ίδιος τονίζει, «θέλω ένα αξιόπιστο σύστημα, που να μου παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνω σωστά και αξιόπιστα τη δουλειά μου προς όφελος των παραγωγών», ενώ υπενθυμίζει όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του σε όλη την Ελλάδα από τον περασμένο Μάιο, εξαιτίας των δυσλειτουργιών της νέας εφαρμογής. «Δεν μπορεί το υπουργείο να μιλάει για ανοιχτά δεδομένα (open data), αλλά να μην έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Πώς θα ενημερωθούν 7.000 παραγωγοί που υποβάλλουν εδώ την αίτησή τους;».

Με το βλέμμα στον Δεκέμβριο

Το ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να ενημερωθούν για τα ευρήματα της πληρωμής σημαίνει ότι δεν μπορεί και κάποιος να τους καθοδηγήσει για τις επόμενες κινήσεις τους.

«Πότε θα ξεκινήσουν οι διορθώσεις; Είναι τέλη Οκτώβρη και ακόμα δεν έχουμε λάβει εγκύκλιο για τις διοικητικές πράξεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τι μπορούμε να διορθώσουμε και πότε; Επίσης, τι γίνεται με την επικαιροποίηση του υπόβαθρου με τους πιο καινούργιους χάρτες; Πότε θα εξεταστούν οι ενστάσεις επιλεξιμότητας;», αναρωτιέται ο κ. Κωνσταντόπουλος και τονίζει ότι οι διορθώσεις είναι πρακτικά μηδενικές.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να δράσει άμεσα, όσον αφορά τις επόμενες ενέργειές του. Για παράδειγμα, θα γίνουν ενστάσεις τηλεπισκόπησης; Πότε; Με ποιον τρόπο; Οι ενστάσεις επιλεξιμότητας (που υποβλήθηκαν κατά την υποβολή ή κατά την αποσφαλμάτωση) θα εξεταστούν; θα ληφθούν υπόψη όλα αυτά στην πληρωμή του Δεκεμβρίου;», συμπληρώνει η κα Πιστιόλη. Τα ίδια ερωτήματα θέτουν στην «ΥΧ» και όλοι οι υπόλοιποι υπεύθυνοι των ΚΥΔ, με τους οποίους επικοινωνήσαμε.

Επιπλέον, όσοι προέβησαν σε μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς, δεν μπορούν να γνωρίζουν αν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε να πληρωθούν. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος, ακόμα δεν έχει έρθει ενημερωτικό για τη διαδικασία ελέγχου και τα κριτήρια που θα περιλαμβάνει και είναι αβέβαιο μέσα στο χρονοδιάγραμμα να έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα, ώστε να προλάβουν την εκκαθάριση.

Η εσωτερική σύγκλιση που πέρασε ασχολίαστη

Την ίδια ώρα, κανένας, μήτε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μήτε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στους παραγωγούς γιατί κάποιοι φέτος έλαβαν μικρότερη ενίσχυση σε σχέση με πέρσι.

Πέρα από τα προβλήματα και τους ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν, επηρεάζοντας τα χρήματα που καταβλήθηκαν, υπάρχει και άλλη μία σημαντική παράμετρος, που όφειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τουλάχιστον στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πληρωμή, να υπενθυμίσει, ότι με υπουργική απόφαση που υπεγράφη στα τέλη Μαρτίου, μειώνεται γραμμικά η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης και παράλληλα μειώνεται το Εθνικό Απόθεμα για το 2022 (εφαρμογή εσωτερικής σύγκλισης).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022