Άνοδο των τιμών στο ελαιόλαδο, αλλά με ποσότητες σε ιστορικό χαμηλό αναμένει η Μεσσηνία

Τη μισή παραγωγή έχουν συγκομίσει Λέσβος και Σητεία

Σε ιστορικό χαμηλό φαίνεται ότι θα κινηθεί η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στον Νομό Μεσσηνίας. Βάσει των τελευταίων ενδείξεων, οι ποσότητες ίσως κινηθούν και πιο κάτω από τους 30.000 τόνους, αρκετά χαμηλότερα από τους 48.000 τόνους πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μετέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.

Η τιμή για τον παραγωγό, αυτή την περίοδο, βρίσκεται στα 3,40-3,50 ευρώ για πράξεις τοις μετρητοίς για τις τρεις γραμμές οξύτητας, ενώ στα 3,70 πληρώνεται το λάδι με τρίμηνες επιταγές. Το γεγονός αυτό προμηνύει και άνοδο των τιμών το επόμενο διάστημα, η οποία αναμένεται, κατά τον ίδιο, δεδομένων των λιγότερων ποσοτήτων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για πράξεις.

Πρόκειται για σαφώς υψηλότερες τιμές από την περσινή περίοδο συγκομιδής, οι οποίες, όμως, δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά για το εισόδημα του παραγωγού και την τοπική οικονομία, αν συνυπολογιστούν στις ποσοτικές απώλειες ανατιμήσεις, εργατικά κόστη κ.ά. Εκείνο που ενισχύει, μάλιστα, τον προβληματισμό και για την επόμενη χρονιά είναι η πτώση που εμφανίζει η αγορά αγροεφοδίων.

«Ύστερα από μία τέτοια χρονιά, κατά την οποία τα δέντρα καταπονήθηκαν από μία σειρά παραμέτρων, όπως κακοκαιρίες, καύσωνες, παρατεταμένη ανομβρία και ακαρπίες, χρειάζονται συγκεκριμένες καλλιεργητικές φροντίδες» εξηγεί, υπογραμμίζοντας ότι η απουσία αυτών από παραγωγούς που έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή, όπως φαίνεται από την αγορά αγροεφοδίων, αποτελεί έναν μάλλον κακό οιωνό παραγωγικά και για την επόμενη χρονιά.

Ταυτόχρονα, τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν φαίνεται ότι παρατείνουν τη συγκομιδή και κατά τον Ιανουάριο, έχοντας όμως αφήσει κατά τόπους τον αντίκτυπό τους, καθώς εμφανίστηκε και γλοιοσπόριο. «Αυτήν τη στιγμή, είναι περιοχές και περιοχές», συμπληρώνει ο κ. Πάζιος, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις ποιοτικά σε ένα κομμάτι της παραγωγής, αφού έχει ως αποτέλεσμα βαριά λάδια.

Επανέρχεται η Λέσβος, ψάχνει ρότα η Σητεία

Με τις τιμές να παραμένουν στο επίπεδο του προηγούμενου διαστήματος, εν αναμονή των εξελίξεων και με την αισιοδοξία για άνοδό τους βγαίνει από την εορταστική περίοδο η Λέσβος.

Η συγκομιδή έχει πλέον περάσει το ήμισυ, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής, ενώ συνεχίζονται οι καλές οξύτητες, αφού οι ισχυροί νοτιάδες που έφεραν καταστροφές έριξαν και τον καρπό που είχε προσβληθεί από δάκο. Το ζήτημα, όμως, της δακοκτονίας είναι σοβαρό κατά τον ίδιο και πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά, καθώς «οι ζημιές δεν είναι προς όφελος κανενός», όπως υπογραμμίζει.

Το μέσο της παραγωγής φαίνεται ότι έχει περάσει και η Σητεία, αναμένοντας όμως ακόμη τη διαμόρφωση ενός αντιπροσωπευτικού πήχη τιμών. «Κάποια βυτία έχουν φύγει, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικά, πρόκειται για κάποιες ελλείψεις πιθανότατα», εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, εντοπίζοντας μία καθυστέρηση φέτος στο να βρει η αγορά της περιοχής τη «ρότα» της.