Ανοίγει στις 21 Νοεμβρίου η αποθεματοποίηση ελαιολάδου – Δικαίωμα συμμετοχής και για την Ελλάδα 

Περιλαμβάνει για πρώτη φορά όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου

Με το δικαίωμα επιδότησης της συμμετοχής να δίδεται σε όλα τα παραγωγικά κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (καθώς και Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία Σλοβενία) όπως πρώτη είχε αναφέρει η «ΥΧ», ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου, έχοντας πλέον το πράσινο φως της ΕΕ, μετά και την δημοσίευση της απόφασης της Κομισιόν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στις 11 Νοέμβρη.

Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» το μέτρο που θα έχει τέσσερις περιόδους προσφορών, αναμένεται να καλύψει ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα αποθήκευσης 180 ημερών στα ελαιοπαραγωγικά κράτη-μέλη, διάστημα που προσδοκάται να φέρει την πολυπόθητη ισορροπία των αγορών μετά και τα μεγάλα αποθέματα της περσινής περιόδου, που άφησαν πίσω σε ευρωπαϊκό επίπεδο 859.000 τόνους ελαιολάδου, 88% των οποίων συγκεντρώθηκε στην Ισπανία.

Έχοντας ήδη το πράσινο φως της Επιτροπής Διαχείρισης Αγροτικών Αγορών της ΕΕ από την προηγούμενη εβδομάδα, σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει σε δέκα ημέρες, το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που είχε ανακοινώσει ο απερχόμενος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. «Χαίρομαι που βρίσκομαι στη θέση να ανακοινώσω τη στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ένωσης που για άλλη μία φορά βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών, οι οποίοι κατά τους προηγούμενους μήνες αντιμετώπιζαν σοβαρή κατάσταση ανισορροπίας στην αγορά ελαιολάδου» σχολίασε ο κ. Χόγκαν, επισημαίνοντας ότι «το μέτρο που υιοθετήθηκε θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς, αποτρέποντας περισσότερη ζημιά στον τομέα».

Το μέτρο θα περιλαμβάνει για πρώτη έξτρα παρθένα, παρθένα και λαμπάντε. Η βοήθεια που θα καλύπτει μία μίνιμουμ περίοδο αποθήκευσης 180 ημερών, οπότε και τα ελαιόλαδα αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά, ενώ, καθορίζει τέσσερις διαδοχικές περιόδους προσφορών για την αποθήκευση χύμα ελαιολάδων έως ότου η αγορά επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας.

Η πρώτη περίοδος προσφορών είναι μεταξύ 21 και 26 Νοεμβρίου, η δεύτερη από 12 έως 17 Δεκεμβρίου, από 22 έως 27 Ιανουαρίου η τρίτη και η τέταρτη από 20 έως 25 Φλεβάρη του 2020. Η ελάχιστη ποσότητα αποθήκευσης ορίζεται στους 50 τόνους για κάθε επιχείρηση που συμμετέχει, η οποία μπορεί να υποβάλει μόνο μία προσφορά για κάθε κατηγορία με ελάχιστη αυτή την ποσότητα, ανά περίοδο προσφοράς, ενώ, το ποσό διασφάλισης ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά τόνο, αναφέρει ο κανονισμός.

Δάκος και τιμές κρατάνε σε επαγρύπνηση τους ελαιοπαραγωγούς