Αντιθέσεις: 2022

Το 2022 καλύτερη χρονιά για όλους τους Έλληνες

Το 2022 χρονιά της αλλαγής και της προόδου

Προσεκτικοί, ρεαλιστές, βήμα-βήμα, αλλά αισιόδοξοι. Αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για το τι μπορούμε να προσδοκούμε από το 2022, που έρχεται σε μερικές μέρες. Υπάρχει και φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, στο οποίο βρίσκεται η κοινωνία και όλος ο κόσμος, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και των ανατιμήσεων που αποτελούν παρενέργεια αυτής.

Πού βασίζεται αυτή η λελογισμένη αισιοδοξία της κυβέρνησης; Πρώτα-πρώτα, στο γεγονός ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σε καμιά περίπτωση δεν έχει ξεφύγει. Το κράτος, το ΕΣΥ, η αστυνομία, πιέζονται, αλλά λειτουργούν αποτελεσματικά. Δεύτερον, το τελευταίο κύμα της πανδημίας φαίνεται ότι εξασθενεί και η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά ηπιότερη, και αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια. Ιδιαίτερα από όσους έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις.

Χρειάζεται, εν ολίγοις, ψυχραιμία, υπομονή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής, σύμφωνα και με όσα είπε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες. Ενόψει των Χριστουγέννων, μάλιστα, η διάθεση δωρεάν self-tests διευκολύνει όσες και όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε ρεβεγιόν και στις παραδοσιακές οικογενειακές συνάξεις.

Το κύμα ανατιμήσεων, από την άλλη, που δυσκολεύει -όχι βέβαια όπως και όσο θέλει η προπαγάνδα της καταστροφής- τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αναμένεται να εξασθενίσει και να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου. Η στήριξη από την κυβέρνηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα διευκολύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντέξουν τη δύσκολη περίοδο, ενώ τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, που θα ισχύσει η αύξηση 2% στον βασικό μισθό. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα στο 2022 θα αρχίσουν να εισρέουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ευρωπαϊκά δηλαδή χρήματα, που θα αναθερμάνουν την οικονομία και θα εκτοξεύσουν την ανάπτυξη πάνω από το 4%. Με πάνω από 6% το 2021 και αντίστοιχη άνοδο το 2022, η ζωή της πλειονότητας θα είναι καλύτερη το 2022.

Προφανώς, αθροίζοντας όλα τα δεδομένα, η προπαγάνδα της καταστροφής, από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η προπαγάνδα υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας. Προκαλεί εκ των πραγμάτων κλίμα απογοήτευσης και μειωμένων προσδοκιών. Ευτυχώς, ελάχιστοι πλέον πιστεύουν σε όσα λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του.

Ε.Κ.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη χρονιά που έρχεται; Μπορούμε, ναι, αν ο ελληνικός λαός καταφέρει να απαλλαγεί από την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Κι αυτό, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν είναι κομματικό ζήτημα, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου για τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε με τραγικά αποτελέσματα να ελέγξει την πανδημία. Όταν οι θάνατοι στην Ελλάδα ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι διπλάσιοι από τον μέσο όρο της Ευρώπης, τα λόγια περισσεύουν. Και όταν ο επικεφαλής των ειδικών, κ. Τσιόδρας, που διορίστηκε στη θέση αυτή από τον πρωθυπουργό, αποφαίνεται σε έρευνά του με τον κ. Λύτρα ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές αν είχε ενισχυθεί αποφασιστικά το ΕΣΥ, δεν υπάρχει αμφιβολία για τις ευθύνες του πρωθυπουργού προσωπικά. Ο οποίος, μάλιστα, αντί να αντιμετωπίσει αυτές τις ευθύνες με την απαραίτητη σε τέτοιες στιγμές σοβαρότητα, κρύβεται πίσω από ψέματα και δικαιολογίες. Τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με δική του δήλωση, συνομιλεί με τον κ. Τσιόδρα, αλλά δεν είχε πληροφορηθεί για την έρευνά του!

Πέραν της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός αντιμετωπίζουν και το κύμα ακρίβειας με επικίνδυνη ιδεοληψία και αμεριμνησία. Θεωρούν, και το δηλώνουν, ότι αυτό θα ξεπεραστεί από μόνο του, οι αγορές θα ομαλοποιηθούν από μόνες τους, η κερδοσκοπία στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, θα σταματήσει κάποια στιγμή από μόνη της. Αφήνουν έτσι την ακρίβεια να καλπάζει, χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Στην Ευρώπη, εν μέσω πανδημίας, ο βασικός μισθός αυξήθηκε το 2020 8% και το 2021 4%, κατά μέσο όρο, αλλά στην Ελλάδα παραμένει καθηλωμένος, ή δίνονται τα ψίχουλα του 2% για τη νέα χρονιά. Σε άλλες χώρες, ο ειδικός φόρος για τα καύσιμα έχει μειωθεί δραστικά, αλλά στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη. Και ο αρμόδιος υπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε προ ολίγων ημερών να επικαλείται τα σέλφι που του ζήτησαν να βγάλουν μαζί του πελάτες σούπερ μάρκετ που επισκέφτηκε, για να αντικρούσει όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακρίβεια, ως παραγωγούς γκρίνιας και μαυρίλας.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατόν, πριν η καταστροφή γίνει μη αναστρέψιμη. Κανείς δεν μπορεί πια να της έχει εμπιστοσύνη από καμιά άποψη. Και είναι πηγή αισιοδοξίας ότι το αίτημα αυτό, να φύγουν και να προκηρυχθούν νέες εκλογές, που θα αναδείξουν κυβέρνηση αλλαγής και προόδου, έχει ήδη μπει στην ημερήσια διάταξη.

Ε.Σ.