Αντιθέσεις: 2ο Lockdown

Τα κρούσματα μειώνονται η ετοιμότητα παραμένει

Προσλαμβάνουν αστυνομικούς αντι να ενισχύσουν το σύστημα υγείας

Από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα τελεί υπό καθεστώς νέου lockdown, για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη μέχρι και σήμερα, το σύστημα υγείας της χώρας παλεύει με νύχια και με δόντια να ανακόψει την επέλαση της ασθένειας και να μειωθεί ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και των απωλειών.

Η κυβέρνηση έπρεπε να κρατήσει μία πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της υγείας των πολιτών και της στήριξης της οικονομίας, για την αποφυγή μιας νέας δυσβάσταχτης οικονομικής κρίσης. Και το κατάφερε, παρά τις δυσκολίες, παρά τα μεμονωμένα περιστατικά απείθειας από λίγους και παρά τις αμέτρητες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτή την πρωτοφανή τραγωδία.

Τα κρούσματα από 3.000 ημερησίως έχουν πέσει πλέον σταθερά κάτω από 1.000, οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατά 75% και το ΕΣΥ αποσυμφορείται μέρα με τη μέρα. Η περίοδος των γιορτών φαίνεται πως δεν θα έχει τις υπολογιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις, και αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στις κυβερνητικές κινήσεις, που με το Click Away επέτρεψαν στην αγορά να κινηθεί, χωρίς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται πυρετωδώς, και τις τελευταίες μέρες σειρά έχουν πάρει οι υπερήλικες συμπολίτες μας, με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί να αριθμούν ήδη δεκάδες χιλιάδες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών, ως ένα πρώτο, αλλά θεμελιώδες βήμα για την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, το ίδιο και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Διενεργήθηκαν rapid tests στο εκπαιδευτικό προσωπικό για να ελαττωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο κορωνοϊός, ενώ δόθηκαν αυστηρές και αναλυτικότατες οδηγίες από το υπουργείο για τον σωστό αερισμό των αιθουσών και για όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα οποία εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή έκβαση των μαθημάτων.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, μέχρι και τέλη Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει περίπου 4 εκατομμύρια εμβόλια, που σημαίνει ότι το σύστημα Υγείας θα είναι σε θέση να εμβολιάσει 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση προτιμάει να μιλάει με πράξεις, αντί να λογομαχεί επί ματαίω.

Ε.Κ.

Το δεύτερο lockdown αποτελεί ακόμη μία παταγώδη αποτυχία του κυβερνητικού σχεδιασμού να ανακόψει την πορεία του κορωνοϊού. Και αυτό που κάνει την αποτυχία ακόμη χειρότερη είναι η συνειδητή άρνηση των κυβερνώντων να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα λάθη τους. Όταν η χώρα κερδίζει τη μάχη με το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, ευθύνονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Όταν η χώρα θρηνεί πάνω από 5.000 θύματα και εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ευθύνονται οι… ανεύθυνοι πολίτες που δεν εφήρμοσαν τα μέτρα.

Η τάση της Νέας Δημοκρατίας να λυγίζει την αλήθεια προς όφελός της έχει γονατίσει το σύστημα Υγείας και έχει εξοργίσει τους πολίτες, που για πάνω από δύο μήνες κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μέσα σε μία ατελέσφορη και αποδεδειγμένα αναποτελεσματική καραντίνα. Εν μέσω lockdown, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφασίζει όχι μόνο να μην ενισχύσει το ΕΣΥ με προσλήψεις και αυξήσεις μισθών των γιατρών και νοσηλευτών που παλεύουν αδιάλειπτα με τον ιό, αλλά να προσλάβει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια και να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία! Και ποιο το αποτέλεσμα αυτής της επιπολαιότητας; Μόλις τέσσερις μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ήδη πέντε εξ αυτών να έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού!

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν το σχέδιό του είναι εκτός πραγματικότητας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Για αυτό και στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου έκανε λόγο για 4 εκατομμύρια εμβόλια που περιμένει η Ελλάδα μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ πριν από μόλις ένα 24ωρο από τη συνέντευξη, ο υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς και γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως μέχρι τέλη Μαρτίου η Ελλάδα θα παραλάβει 1,4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Pfizer, 240.000 δόσεις από τη Moderna και μάλλον ακόμα 400.000 δόσεις από την AstraZeneca, δηλαδή σύνολο λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια δόσεις.

Γίνεται προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο της το βάρος στην επικοινωνιακή συγκάλυψη της διαχείρισης της πανδημίας και ετοιμάζεται και πάλι να ρίξει την ευθύνη στους πολίτες. Αν όμως μετά το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα αυξηθούν, δεν θα φταίει το ελλιπές… άνοιγμα των παραθύρων από τους εκπαιδευτικούς, αλλά ο ελλιπέστατος κυβερνητικός σχεδιασμός, που θα έχει βάλει σε κίνδυνο για ακόμη μία φορά την υγεία των πολιτών.

Ε.Σ.