Αντιθέσεις: Στήριξη του αγρότη

Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται ενέσεις στήριξης και όχι τσιρότα

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι κανένας αγρότης δεν θα πεινάσει

Η πανδημία έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλη την υφήλιο, και όχι άδικα. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, ο ρόλος του αγρότη είναι πιο σημαντικός και απαραίτητος από ποτέ, για τον απλούστατο λόγο ότι αν ο αγρότης σταματήσει να παράγει, τότε όλοι θα πεινάσουμε. Παρόλα αυτά, ο αγρότης δεν είναι στην πρώτη γραμμή των μέτρων ενίσχυσης, αλλά έχει ξεμείνει στη… γαλαρία. Τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί περιθάλπουν ως επί το πλείστον ημέτερους και τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, αφήνοντας τον μικρομεσαίο παραγωγό στο έλεος του κορωνοϊού. Το Πάσχα πλησιάζει, μαζί και η χαριστική βολή σε χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους, που έχουν ήδη χτυπηθεί από τις παγωμένες εξαγωγές, από τους σπασμένους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και πριν το ξέσπασμα του ιού, από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που ακόμα έρχονται ή από το αγροτικό ρεύμα που αυξήθηκε από τη νέα κυβέρνηση.

Αντί να προστατεύει τα εγχώρια ελληνικά προϊόντα με άυλες υποσχέσεις και εξυπηρετήσεις, πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει τις ελληνοποιήσεις, να απορροφήσει την εγχώρια παραγωγή (σε σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) και να ενισχύσει δυναμικά τους αγρότες με ενέσεις ρευστότητας και φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ παράλληλα να βάλει ένα οριστικό τέλος στα κρούσματα αισχροκέρδειας από τις μεγάλες αλυσίδες.

Οι δύσκολοι καιροί χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες της χώρας κρέμονται από μία κλωστή, την ώρα που τα καλλιεργητικά κόστη και τα δάνεια τρέχουν, ανεπηρέαστα από την πανδημία. Το επίδομα των 800 ευρώ, για παράδειγμα, πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει και τους αγρότες, που αυταπόδεικτα πλήττονται, μεταξύ άλλων, και από τα μέτρα που η ίδια η κυβέρνηση επιβάλλει. Δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Υπάρχει μόνο μία υγειονομική και παράλληλα οικονομική κρίση, η οποία βρίσκεται στην αρχή της και δεν γνωρίζει σύνορα. Έτσι, τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να είναι μόνο άμεσα και εθνικά, αλλά θα πρέπει να ασκηθούν και σοβαρές πιέσεις προς την ΕΕ, για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, το όριο των de minimis και για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων. Μόνο ενωμένοι και μόνο με βαθιές τομές στήριξης θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του COVID-19.

Ε.Σ.

 

Σε πείσμα πολλών, που διατυμπάνιζαν ότι ο αγρότης δεν θα γινόταν αποδέκτης μέτρων στήριξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη δέσμη μέτρων που στοχεύουν καθαρά και μόνο τον Έλληνα παραγωγό, καλλιεργητή, κτηνοτρόφο, αλιέα και γεωργό, που πάνω στις πλάτες του στηρίζεται η ελληνική οικονομία. Το ΟΣΔΕ ανεστάλη μέχρι και πριν από λίγο καιρό, οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ παρατάθηκαν για δύο μήνες, ολοένα και περισσότεροι ΚΑΔ εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, που για την υλοποίησή τους το χέρι μπαίνει βαθιά στην τσέπη.

Όχι, δεν θα γίνουν εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τη στήριξη των αγροτών. Ούτε όμως μπορούν αυτά τα μέτρα να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης των κερδοσκόπων. Γι’ αυτό και δεν θα υπάρξουν οριζόντιες αποζημιώσεις, χωρίς ελέγχους και χωρίς αξιολογήσεις. Πρόκειται για μία τακτική που ακολουθήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις, και όλοι είδαμε πού οδήγησε. Τα λεφτά, όταν σκορπίζονται, τα μαζεύουν μόνο οι επιτήδειοι. Οι υπόλοιποι μένουν πεινασμένοι. Όποιος αγρότης λοιπόν πραγματικά έχει πληγεί από την πανδημία, θα βρει χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση, που θα του δώσει τη δυνατότητα να ορθοποδήσει και να συνεχίσει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ελλάδας, της παράδοσής της και, κυριότερα, του μέλλοντός της.

Ναι το Πάσχα είναι κοντά και είναι βέβαιο πως θα γίνουν όλες οι κατάλληλες κινήσεις ώστε το πλήγμα στους κτηνοτρόφους να αμβλυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αμέσως μετά το Πάσχα, όμως, είναι το καλοκαίρι, και αν το καλοκαίρι δεν υπάρξουν οι αναμενόμενες τουριστικές ροές, τότε θα μιλάμε για ένα δεύτερο, ίσως και δυνατότερο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα, που θα απαιτεί νέα πακέτα στήριξης και νέες στρατηγικές.

Η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά και πορεύεται με γνώμονα όχι μόνο το σήμερα, αλλά το σήμερα σε σχέση με το αύριο. Ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα συστρατευτεί πίσω από αυτήν τη λογική, γιατί μόνο με αυτή την τακτική θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει νικητής μέσα από αυτό το θολό τοπίο, στο οποίο καλείται να χαράξει την πολύμηνη πορεία της.

Ε.K.