Αντιθέσεις: Αλέξης Τσίπρας

Επιτέλους τέλος στην τοξικότητα του Αλέξη Τσίπρα

Γιατί χτυπούν τον Τσίπρα ακόμα και παραιτημένο

Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και νέα κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό, αποτελεί η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, που απασχολεί τη δημοσιότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε αναμενόμενη, γιατί, όπως εξήγησε, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη τρεις συντριπτικές πολιτικές και προσωπικές ήττες, πράγμα που δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσει. Ο θριαμβευτής των εκλογών δεν έμεινε ωστόσο σε αυτό, ούτε περιορίστηκε από πολιτικές ευγένειες. Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε τοξικός, διχαστικός και εκκωφαντικά αναποτελεσματικός. Και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που έχει οριστεί να εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη έκταση στην κριτική για τα έργα και τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή την τοξικότητα του τελευταίου, αλλά και τη ζημιά που έκανε στην οικονομία και στη χώρα η τετραετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε όμως και ένα καλό στη διάρκεια της αρχηγίας του ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη: Έδωσε με τις πολιτικές και τις πράξεις του τέλος στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Ακόμα και η παραίτησή του «ουδόλως ήταν γενναία πράξη», αλλά φυγή μπροστά στις εσωτερικές αντιδράσεις και δυσκολίες που αναμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είναι φυσικό, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την καθαρή και χωρίς μισόλογα αυτή στάση του πρωθυπουργού και του Μάκη Βορίδη. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με την απόκρυψη της αλήθειας και την υποκριτική ευγένεια όταν κάποιος παραιτείται ή αποχωρεί. Πολύ περισσότερο που ο Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί μεν τη θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει όμως στην πολιτική και αποτελεί εκ των πραγμάτων το επίκεντρο και τον φορέα της πολιτικής που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τοξική.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύτηκαν τις μεγάλες δυσκολίες των μνημονιακών χρόνων, τα ρήγματα στην κοινωνία και τις αντιδράσεις μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων για να κερδίσουν δύο εκλογικές μάχες και να παραμείνουν για σχεδόν πέντε χρόνια στην εξουσία. Με αποτελέσματα τραγικά τόσο για την πολιτική σταθερότητα, όσο κυρίως για τη μεσαία τάξη που οδηγήθηκε στην αφαίμαξη και την καταστροφή, εν ονόματι της σωτηρίας της οικονομίας, ενώ προβλήματα όπως το μεταναστευτικό και η δημόσια τάξη οξύνθηκαν σε καταστροφικό βαθμό επί ΣΥΡΙΖΑ.

Να πάει στο καλό, συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας. Και να μη μας ξανάρθει, ούτε αυτός, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους πολιτικούς που αφήνουν αποτύπωμα στην Ιστορία. Κι έτσι, οι επιθέσεις εναντίον του εκ των πραγμάτων επιδιώκουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, ανάλογα με τις σκοπιμότητες των αντιπάλων του. Δεν γίνεται για πρώτη φορά κάτι τέτοιο. Ο Βενιζέλος, για παράδειγμα, χαρακτηρίστηκε προδότης και έγιναν απόπειρες δολοφονίας του, ενώ ο Α. Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε πράκτορας των Αμερικανών και εχθρός της Ελλάδας και της Δημοκρατίας.

Η αλήθεια για το σήμερα είναι ότι αυτοί που οδήγησαν με τις πολιτικές τους τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, όχι μόνο προσπαθούν να σβήσουν τις τεράστιες ευθύνες τους, αλλά και να τις φορτώσουν σε κείνους που την «απελευθέρωσαν». Με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, που παρέλαβε το 2015 μια Ελλάδα ρημαγμένη και παρέδωσε το 2019 στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, την οικονομία έξω από τα μνημόνια, μέσα στις αγορές, με το χρέος ρυθμισμένο και περίπου 40 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους. Και την κοινωνία να έχει επανέλθει από την απόγνωση και τη διάλυση στην κανονικότητα.

Τι έκαναν τότε εκείνοι που, όπως ο Κ. Μητσοτάκης και ο Μ. Βορίδης, κατηγορούν τον Αλ. Τσίπρα για τοξικότητα και αναποτελεσματικότητα; Πρέπει να έχει πολύ κοντή μνήμη κανείς για να μη θυμάται ότι διαδήλωναν υπέρ των δανειστών, με συνθήματα όπως «Γερούν γερά» και «βάστα Σόιμπλε». Ότι είχαν εξαπολύσει ένα κύμα τρομοκρατίας για έξοδο από το ευρώ, ελλείψεις σε φάρμακα, καύσιμα, ακόμα και χαρτί υγείας. Ότι υπονόμευαν με κάθε τρόπο τη δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και να επιτύχει την έξοδο από την επιτροπεία τους. Κι ότι χαρακτήριζαν τη διακυβέρνηση Τσίπρα «παρένθεση», περιμένοντας ότι οι δυσκολίες θα καταβάλουν τον τότε πρωθυπουργό και θα αποκατασταθεί η «κανονικότητα» της Δεξιάς, που θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της χώρας.

Ο Αλ. Τσίπρας όμως τους διέψευσε. Παρά τα λάθη του, αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικός από τους ίδιους και πέτυχε αυτό στο οποίο οι ίδιοι απέτυχαν: Να βγάλει την Ελλάδα από τον βάλτο και να τη βάλει στον δρόμο της κανονικότητας και της ανάπτυξης. Δώδεκα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν πόσο ψεύδονται όσοι σήμερα θέλουν να βάλουν την ιστορία με το κεφάλι κάτω.

Με τη συκοφάντηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως, και τις θεωρίες για τέλος της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς, επιδιώκουν και κάτι ευρύτερο: Να δείξουν ότι η δική τους πολιτική είναι η μόνη ρεαλιστική για την Ελλάδα. Ότι η ακρίβεια, οι υποκλοπές, τα Τέμπη, οι εκατόμβες της πανδημίας, είναι φυσικά φαινόμενα και άλλος δρόμος από τον δρόμο της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει. Και όμως, υπάρχει, λέει η στάση του Τσίπρα.

Ε.Σ.