Αντιθέσεις: Αναδρομικά Συνταξιούχων

1,4 δισ. αναδρομικά για τους συνταξιούχους δυσάρεστη έκλπηξη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κομμένα αναδρομικά από τη μία, εξαπάτηση των συνταξιούχων από την άλλη

Είναι γεγονός ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού, προχτές στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει –και μάλιστα εφάπαξ– στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται, τους μεν βουλευτές της συμπολίτευσης τους εξέπληξε ευχάριστα, τους δε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και τον κ. Τσίπρα, τους εξέπληξε δυσάρεστα. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι, ενώ με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δικαίωμα να λάβουν τα αναδρομικά τους είχαν μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν σε αυτό, ο κ. Μητσοτάκης διεύρυνε το δικαίωμα αυτό σε όλους τους συνταξιούχους. Τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, εφόσον βέβαια το σύνολο της κύριας και της επικουρικής τους σύνταξης ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, που κατάγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ, γιατί αυτή αφορά όχι μόνο τις κύριες συντάξεις αλλά και τις επικουρικές και τα «δώρα», ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη ερμηνεία της απόφασης. Ότι η κυβέρνηση πράττει αυτό που η Δικαιοσύνη την κάλεσε να πράξει. Ξεκαθάρισε όμως και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, που αποτελεί προειδοποίηση όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Τα αιτήματά τους, για περαιτέρω παροχές, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά, διότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Διότι, επίσης, η οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού απαιτεί συνετή διαχείριση. Και διότι, τέλος, οι ανάγκες χρηματοδότησης της εθνικής άμυνας, σε στιγμές μάλιστα κρίσιμες όπως οι σημερινές, απαιτούν από όλους αυτοσυγκράτηση.

Επί της ουσίας, για ακόμη μία φορά, είχαμε στη Βουλή μια αναμέτρηση της σοβαρότητας με την επιπολαιότητα. Η ΝΔ ενισχύει σημαντικά τους συνταξιούχους, εφαρμόζοντας μια απόφαση του ΣτΕ, αλλά και συνυπολογίζοντας τα οικονομικά και τα εθνικά δεδομένα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση εφάρμοζε μνημόνια σκληρής λιτότητας, τώρα συντάσσεται με δήθεν προχωρημένα αιτήματα, που δεν είναι παρά αιτήματα αποσταθεροποίησης από κάθε άποψη.

Οι συνταξιούχοι θα καταλάβουν και είναι βέβαιο ότι θα επικροτήσουν τη στάση του κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα εκείνοι που δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και θα δουν να μπαίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου στους λογαριασμούς τους σοβαρά ποσά από τα αναδρομικά που δικαιούνται. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ξέρει και να παρέχει αυτό που πρέπει, αλλά και να μη σπαταλά το δημόσιο χρήμα σε αλόγιστες δαπάνες.

Ε.Κ.

 

Καταχειροκροτούμενος από τους όρθιους και ενθουσιασμένους βουλευτές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη τον ακρωτηριασμό των αναδρομικών που δικαιούνται με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συνταξιούχοι. Κι αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει τη σχετική απόφαση του ΣτΕ μόνο ως προς τις κύριες συντάξεις, εξαιρώντας από τα αναδρομικά, με το έτσι θέλω και με τον αυταρχισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τις επικουρικές συντάξεις, όπως και τα δώρα. Ως αποτέλεσμα, ενώ η απόφαση του ΣτΕ μιλάει σωστά για 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ψαλιδίζει το ποσό σε 1,4 δισ. ευρώ, κόβει δηλαδή από τους συνταξιούχους, που έχασαν κατά την περίοδο των μνημονίων μεγάλο μέρος των συντάξεών τους, 2,5 δισ. ευρώ. Το 64% του ποσού που δικαιούνται.

Υπάρχουν μερικά πολύ σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την εξαγγελία αυτή.

Πρώτον, οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζονται για ακόμη μία φορά ως αγελάδες, τις οποίες μπορεί η πολιτική εξουσία να αρμέγει. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους απόμαχους της δουλειάς, αλλά αποτελεί και μείζον κοινωνικό πρόβλημα, όταν είναι γνωστό ότι, με την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, πολύ υψηλή, οι συντάξεις αποτελούν για πολλές ελληνικές οικογένειες την κύρια ή και τη μοναδική πηγή εισοδήματος.

Δεύτερον, επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους και να εμφανιστεί ως «σωτήρας» τους, ενώ αυτό που κάνει είναι να εφαρμόζει όπως τον βολεύει μια υποχρεωτική για την κυβέρνηση απόφαση της Δικαιοσύνης.

Και τρίτον, δεν διστάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα, που καθιστά υποχρεωτικές για την εκτελεστική εξουσία τις αποφάσεις του ΣτΕ, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν αυτές τις αποφάσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως του θύμισε ο Αλέξης Τσίπρας, δόθηκε εν μέσω μνημονίων πάνω από 1 δισ. ευρώ αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, ακριβώς επειδή η τότε κυβέρνηση εφάρμοσε τη σχετική απόφαση του ΣτΕ κατά λέξη.

Καλό είναι να θυμάται κανείς ότι τα δώρα και οι επικουρικές δεν είναι «δώρο» κανενός στους συνταξιούχους, αλλά είναι πληρωμένα από τους ίδιους στη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής. Και όσον αφορά τις «εξηγήσεις» Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες ενισχύσεις, όπως και η επίκληση των αναγκών της εθνικής άμυνας, που επιβαρύνουν την οικονομία, μόνο ως προάγγελος δεινών για την κοινωνική πλειοψηφία και τους εργαζόμενους μπορούν να εκληφθούν.

Ε.Σ.