Αντιθέσεις: Ανασχηματισμός

Ανασχηματισμό ουσίας και όχι βιτρίνας σχεδιάζει ο πρωθυπουργός

Ο επικείμενος ανασχηματισμός ομολογία αποτυχίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στον ενάμιση χρόνο της πρωθυπουργίας του ότι δεν συμπαθεί τα παιχνίδια με τις αλλαγές προσώπων. Για αυτό και δεν έχει προχωρήσει σε κανενός είδους ανασχηματισμό, μικρό, μεγαλύτερο, ευρύ, δομικό κ.λπ, όπως όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση. Έχει κρατήσει μάλιστα στη θέση τους υπουργούς, οι οποίοι βρέθηκαν κάποια στιγμή εκτεθειμένοι και υπό πίεση, επειδή διαχειρίστηκαν λάθος ορισμένα σοβαρά, ή λιγότερο σοβαρά, ζητήματα.

Η ανάγκη του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ωστόσο, έχει αρχίσει να γίνεται φανερή. Όπως κάθε κυβερνητικό σχήμα, έτσι και το τωρινό έχει ανάγκη από νέο αίμα, ανανέωση, αλλαγές. Που δεν θα γίνουν, όπως προκαταβολικά σπεύδουν να προεξοφλήσουν δυνάμεις και ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, ως τιμωρία κάποιων υπουργών, ως απομάκρυνση κάποιων που δήθεν απέτυχαν ή ως ικανοποίηση φιλοδοξιών που έχουν πρόσωπα ή ομάδες. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει επ’ αυτού δείγμα γραφής. Ο ανασχηματισμός, όποτε γίνει, θα έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα και τη συνοχή της κυβέρνησης, όπως και με την ανάγκη ανανέωσης. «Πότε;», ρωτούν πολλοί. Αυτή η απόφαση είναι αποκλειστικά στα χέρια του πρωθυπουργού, αλλά όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι πρέπει να αναμένουμε ανασχηματισμό γρήγορα. Ίσως και τις επόμενες μέρες. Κι αυτό φυσικά δεν προαναγγέλλεται, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε εκ των πραγμάτων διαλυτικές καταστάσεις στην κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι ο ανασχηματισμός είναι κοντά και ότι θα γίνει με κριτήριο την καλύτερη οργάνωση του κυβερνητικού έργου, όπως και την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς κατάστασης τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την κοινωνία και την οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας.

Καθώς ζούμε στην Ελλάδα των φημών και των δήθεν αποκλειστικών πληροφοριών, είναι φυσικό να κυκλοφορούν ήδη διάφορα ονόματα. Ποιοι αναβαθμίζονται, ποιοι υποβαθμίζονται, ποιοι «τρώγονται» και ποιοι όχι. Μια συζήτηση χωρίς κανένα νόημα, καθώς κανείς, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, δεν γνωρίζει τίποτε, κυρίως για όσα έχουν να κάνουν με πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι λογικό να «παίζουν» στα διάφορα δημοσιεύματα ονόματα υπουργών που βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής, όπως Εργασίας, Παιδείας, Υγείας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα διαμορφώσει την άποψή του με βάση την κριτική της αντιπολίτευσης.

Λίγη υπομονή και θα αποδειχτεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα και στον ανασχηματισμό, δεν πάει με την πεπατημένη των προηγούμενων πρωθυπουργών.

Ε.Κ.

Είναι πια φανερό και στους πιο αφοσιωμένους οπαδούς της ΝΔ ότι οι αστοχίες, οι εμμονές, η απόσπαση από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, το ενδημικό ρουσφέτι και το όργιο με τις «δουλειές» εν μέσω πανδημίας έχουν συσσωρεύσει σύννεφα πάνω από το Μαξίμου. Μέσα στο κόμμα σημειώνονται γκρίνιες και διαφωνίες, που φτάνουν στην επιφάνεια της δημοσιότητας παρά τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ, ενώ οι επιθέσεις και οι μπηχτές εναντίον συγκεκριμένων υπουργών, από συναδέλφους τους στην κυβέρνηση, πιστοποιούν το κακό κλίμα στις κυβερνητικές τάξεις.

Η αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που κόστισε και κοστίζει χιλιάδες νεκρούς. Τα τεράστια κενά στη δημόσια Υγεία. Το πρόβλημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, που έχουν γίνει μέσα μαζικής μετάδοσης του κορωνοϊού. Τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, που πήραν εκρηκτικό χαρακτήρα με τη σκανδαλώδη εύνοια προς τους σχολάρχες και τις ιδιωτικές σχολές. Η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και το φάσμα της μαζικής ανεργίας. Όλα αυτά, που κάνουν δύσκολη, ακόμα και επικίνδυνη, τη ζωή των ανθρώπων, ένα πράγμα αποδεικνύουν: Την αποτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που επιμένουν στις ίδιες πολιτικές, ακόμα πιο άγριες μάλιστα, που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Παρ’ όλα αυτά, όπως δείχνει το παρελθόν, ο ανασχηματισμός είναι πάντα μια κάποια λύση. Υποτίθεται ότι θα εκτονώσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Εργασία. Θα φρεσκάρει με νέα πρόσωπα, μια παλιά πολιτική. Και θα δώσει μια αίσθηση νέας αρχής, καθώς το κυβερνητικό σχήμα εμφανίζεται σήμερα κουρασμένο, αναποτελεσματικό και, σε πολλές περιπτώσεις, αντί να παράγει έργο, παράγει προβλήματα.

Όλα αυτά, ωστόσο, θα αποδειχτούν σύντομα όνειρα θερινής νυκτός. Γιατί κανένας ανασχηματισμός δεν θα απαλλάξει την κυβέρνηση από την πολιτική που χαράζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όπως και κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις τραγικές ανεπάρκειες του λεγόμενου επιτελικού κράτους, που διαφημίστηκε ως μεγάλος ιατρός, για να αποδειχτεί στην πράξη μεγάλος ασθενής και αυτουργός για μια σειρά από κακοδαιμονίες, αλλά και θολές πρωτοβουλίες στις σχέσεις του κράτους και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Μια ματιά στις απευθείας αναθέσεις και στο ποιοι επωφελούνται από αυτές, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.

Ο επερχόμενος ανασχηματισμός, συνεπώς, δεν θα είναι παρά μια φυγή απελπισίας προς τα πίσω και μια έμπρακτη ομολογία αποτυχίας. Όσο ο βιολιτζής αλλάζει, αλλά ο χαβάς μένει ο ίδιος, τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ε.Σ.