Αντιθέσεις: Ανατιμήσεις και πληθωρισμός

Εισαγόμενες προσωρινές και μικρές οι ανατιμήσεις

Ο πληθωρισμός καλπάζει αλλά η κυβέρνηση καθησυχάζει

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για μεγάλες ανατιμήσεις, οι οποίες είναι δήθεν δυσβάσταχτες για το πορτοφόλι του μέσου εργαζόμενου, ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει εξηγήσει σε επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις του ότι:

Πρώτον, είναι μύθος τα περί μεγάλων ανατιμήσεων, ακρίβειας, δυσκολίας των νοικοκυριών, ακόμα και στη διατροφή ή στη θέρμανση. Η άνοδος της κατανάλωσης, που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ τους τελευταίους μήνες, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Δεύτερον, υπάρχουν όντως κάποιες ανατιμήσεις, που σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε εσωτερικούς παράγοντες, σε κυβερνητικές πολιτικές ή σε «ξεχείλωμα» των αγορών. Αυτές είναι διεθνές φαινόμενο, που οφείλονται στα lockdown λόγω πανδημίας και στο μεγάλο πρόβλημα που αυτά δημιούργησαν στις μεταφορές. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και την Ισπανία, εμφανίστηκε αύξηση στις τιμές, ακριβώς από αυτή την αιτία.

Τρίτον, πράγματι είναι σχετικά σοβαρή η αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Και τέταρτον, η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις, να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση γύρω στα Χριστούγεννα. Η αγορά έχει την ικανότητα να ρυθμίζεται μόνη της, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, και από την ώρα που θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις μεταφορές, οι τιμές θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα.

Εντούτοις, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση φρόντισε εγκαίρως να λάβει μέτρα, ούτως ώστε να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά. Το βασικό από αυτά, η μείωση της φορολογίας, θα επιτρέψει στα νοικοκυριά όχι μόνο να μη δουν μείωση στα εισοδήματά τους, αλλά να δουν αύξηση. Ενώ το επίδομα θέρμανσης που δίνεται, θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που δημιουργεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική κατάσταση δεν έχει καμιά σχέση με το φαντασιακό της αντιπολίτευσης, ούτε δικαιολογεί την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει θόρυβο για ένα θέμα που το διογκώνει, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις διεθνείς αιτίες της δημιουργίας του. Οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν το ερχόμενο διάστημα με την ίδια τους την πείρα, την επίσκεψή τους για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή ή στο βενζινάδικο, ποιος λέει την αλήθεια και παίρνει μέτρα για την προστασία τους, και ποιος επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά σε προβλήματα που δεν οφείλονται στην κυβέρνηση, αλλά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από αυτήν.

Ε.Κ.

Είναι ανόητο να διαψεύδει κανείς ότι εδώ και έξι μήνες ο οικογενειακός προϋπολογισμός συμπιέζεται ασφυκτικά. Οι αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα είδη πρώτης ανάγκης και πρωτίστως στα τρόφιμα, στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, στα εμπορεύματα, αλλά και στα ενοίκια, έχουν δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ασφυξίας στην πλειονότητα των νοικοκυριών. Κι αυτό το ξέρουν όλοι όσοι δεν είναι κλεισμένοι σε ένα γραφείο, συντάσσοντας δηλώσεις για το πόσο καλά πάνε τα πράγματα στην αγορά.

Όμως δεν πάνε καλά, ό,τι κι αν υποστηρίζουν ο Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνηση. Τον περασμένο μήνα είχαμε την υψηλότερη τιμή πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας (2,2%). Μειώνεται ραγδαία η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αφού ο μισθός παραμένει εδώ και τρία χρόνια καθηλωμένος, ενώ αυξάνεται το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει επίσης και ο κρίσιμος τομέας της βιομηχανίας και των εξαγωγών, καθώς η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, όπως αυτά που ζητάει με ερώτηση του ο ΣΥΡΙΖΑ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανεξαρτήτως επαγγέλματος, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης, επέκταση μηνιαίων δόσεων στις 48 από 24 για βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και στη βενζίνη κατά 50%. Μείωση δηλαδή του ΕΦΚ στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η κυβέρνηση επίσης έχει ανατρέψει τον ρόλο που παραδοσιακά είχε η ΔΕΗ στον προσδιορισμό της τιμής της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές (ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) απλώς παρακολουθούν την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με συνοπτικές διαδικασίες και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικοποιεί τον ΔΕΔΔΗΕ, ένα από τα μονοπώλια διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, και παραδίδει έτσι στους ιδιώτες ένα κρίσιμο εργαλείο για τον καθορισμό των τιμών της ενέργειας.

Δεν είναι συνεπώς τόσο καλά τα πράγματα όσο τα περιγράφουν η κυβέρνηση και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και προβλέπεται πολύ δύσκολος χειμώνας, αν δεν υπάρξουν έγκαιρα και αποφασιστικά μέτρα.

Ε.Σ.