Αντιθέσεις: Άνοιγμα των Λυκείων

Σημαντικό μέτρο αποσυμφόρησης το άνοιγμα των λυκείων

Το άνοιγμα των λυκείων ανοίγει μια νέα κερκόπορτα

Η κυβέρνηση ακούει κατά κανόνα τους λοιμωξιολόγους, ακόμα και όταν αυτοί έχουν διαφορετική άποψη για την πολιτική που χαράσσεται. Όταν λοιπόν οι ειδικοί λένε ότι πλέον ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του μεταδίδονται ως επί το πλείστον εντός οικίας και στο οικογενειακό περιβάλλον, η άμεση, αλλά ελεγχόμενη αποσυμφόρηση, γίνεται προτεραιότητα.

Aν σκεφτεί κανείς ότι πλησιάζει η ώρα των Πανελληνίων, και ότι τα λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει κλειστά περισσότερο καιρό από κάθε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα, γίνεται σαφές γιατί επιλέχθηκε το άνοιγμά τους. Διότι πετυχαίνει αυτήν ακριβώς την ελεγχόμενη αποσυμφόρηση, καθώς οι μαθητές λυκείου είναι σε μία ηλικία που μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αποτροπή μετάδοσης του ιού, αλλά και διότι τους δίνει την ευκαιρία να προετοιμαστούν σωστά, ενόψει των εξετάσεων.

Με τη σύμφωνη γνώμη λοιπόν της πλειονότητας των λοιμωξιολόγων, τα λύκεια θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με δύο self tests σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη, καθώς και σωρεία άλλων μέτρων, που θα αποσκοπούν στη διασφάλιση της υγιούς διεξαγωγής της υπόλοιπης σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα self tests από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους.

Η στρατηγική αυτή, σε συνδυασμό με τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, αναμένεται αρκετά σύντομα να δημιουργήσει έναν ικανοποιητικό βαθμό ανοσίας στον πληθυσμό.

Είναι αλήθεια ότι σήμερα το σύστημα Υγείας πιέζεται, και ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Η μάχη είναι σκληρή, και είναι μία μάχη που η κυβέρνηση τη δίνει μόνη της, δυστυχώς, διότι η αντιπολίτευση αντί να συνδράμει τούτη την κρίσιμη στιγμή, αρέσκεται απλά στο να καταγγέλλει αποποίηση ευθυνών. Για μία ακόμη φορά, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τις Κασσάνδρες. Σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε πως και η κυβέρνηση περίμενε καλύτερα αποτελέσματα από το lockdown, αλλά αν αυτό δεν είχε επιβληθεί, η κατάσταση τώρα θα ήταν ανεξέλεγκτη και οι συνέπειες καταστροφικές. Πριν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήσει την κυβέρνηση ως ανεύθυνη, θα ήταν καλό να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, ξεκινώντας από τις αμέτρητες διαδηλώσεις που οργάνωσε και συμμετείχε εν μέσω πανδημίας.

Ε.Κ.

Η επαναλειτουργία των λυκείων εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς έξαρσης της πανδημίας δεν έχει καμία λογική. Πολλοί λοιμωξιολόγοι διαφώνησαν, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προφανώς υποχωρώντας στις πιέσεις της υπουργού Παιδείας, τους παρακάμπτει και προχωράει κανονικά στο άνοιγμα αυτής της νέας κερκόπορτας, μέσα από την οποία μπορούν να εισβάλουν ακόμα περισσότερα δεινά για τη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία κλείνει τα αφτιά της στις υποδείξεις των ειδικών, που σημειωτέον η ίδια τοποθέτησε εκεί. Το ίδιο έκανε και με το άνοιγμα της λιανικής, αλλά και με το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης. Αυτή η επιλεκτική ακοή δείχνει ότι το κοινωνικό πρόσημο απέχει από την κυβερνητική πολιτική. Προτεραιότητα έχουν οι εσωκομματικές σχέσεις, ο τουρισμός, η οικονομία και τελευταία έρχεται η υγεία των πολιτών. Φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για όλους, αλλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση φαίνεται πως αδυνατεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη του ΕΣΥ και στην ασφαλή στήριξη του τουρισμού και της οικονομίας.

Έχοντας λάβει μέτρα τα οποία απέτυχαν παταγωδώς, και με τη χώρα αυτήν τη στιγμή να ταλανίζεται από περίπου 4.000 κρούσματα και πάνω από 70 θανάτους καθημερινά, το να ανοίξουν μαγαζιά, εστίαση και σχολεία είναι λάδι στη φωτιά της πανδημίας, που ήδη καίει ανεξέλεγκτη. Όσο και να το αρνούνται αυτό ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, η αλήθεια δεν κρύβεται. Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αντί σε κλίνη ΜΕΘ, τα self tests φτάνουν στους φαρμακοποιούς σε 25άδες και μάλιστα αποσυναρμολογημένα, οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την παροχή τους είναι τουλάχιστον σκανδαλώδεις, αλλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η χώρα πάει καλά.

Ακόμα και ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας, διαφώνησε με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι με το παρόν επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε πάρει τον δρόμο της φυσικής ανοσίας της αγέλης.

Ο πρωθυπουργός επιμένει και ποντάρει τα ρέστα του στους εμβολιασμούς και στην κάλυψη που απολαμβάνει από τα ΜΜΕ. Όμως με αυτόν τον τρόπο, βάζει απέναντί του τους πολίτες και έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία, η οποία πληρώνει καθημερινά βαρύ φόρο στην ανικανότητά του.

Ε.Σ.