Αντιθέσεις: Αρχαία και μετρό Θεσσαλονίκης

Έκαναν λάβαρο την Μακεδονία για να απαξιώσουν τα αρχαία της;

Είναι ντροπή να υποστηρίζουν κάποιοι ότι το 2017 έδωσαν λύση για το μετρό

Τα εθνικά αισθήματα και οι ευαισθησίες για την πολυτάραχη Μακεδονία φαίνεται πως άφησε πίσω της μια και καλή η Νέα Δημοκρατία, αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν τους ένοιαξαν οι αντιδράσεις, οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες για τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία που ετοιμάζονται να συλήσουν. Δεν τους ένοιαξε ότι αφαιρώντας από τη θέση τους τα αρχαία και μεταφέροντάς τα, καθυστερούν ακόμα περισσότερο το πολύπαθο έργο του μετρό της συμπρωτεύουσας. Δεν ενδιαφέρονται αν αρχαιολόγοι και πολίτες γνωρίζουν ότι καμία μετακίνηση αρχαιοτήτων δεν στέφθηκε με επιτυχία και δεν διατηρήθηκε η ιστορική σημασία των ευρημάτων.

Δύο μόνο μέλη του ΚΑΣ αντιτέθηκαν στην απόφαση, ενώ έξω από τα γραφεία του Συμβουλίου πλήθος κόσμου και αρχαιολόγων διαμαρτυρόταν. Η απόφαση έκανε τον γύρο του κόσμου, με μεγάλα δημοσιογραφικά μαγαζιά να θέτουν εύλογα ερωτήματα, χωρίς να παίρνουν απάντηση, για μία απόφαση που φέρνει το ίδιο το ΚΑΣ προ των ευθυνών του, καθώς τώρα αποφασίζει τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων, παραβλέποντας ότι το 2017 είχε επικυρώσει τη μελέτη της Αττικό Μετρό για το έργο, στην οποία δεν περιλαμβανόταν κάτι τέτοιο.

«Το “ούτε αρχαία, ούτε μετρό” επαληθεύεται και επιβραβεύεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον νυν πρόεδρο της Αττικό Μετρό, κ. Ταχιάο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να αναδειχθεί ως η κυβέρνηση ακινησίας των έργων υποδομών της χώρας, αλλά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον μεταρρυθμιστικό της οίστρο. Μπορεί με την απόφαση αυτή να μην αποκτήσει για τα επόμενα πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη ούτε μετρό, ούτε αρχαία, όπως και δεν απέκτησε ποτέ υποθαλάσσια οδική σύνδεση, αλλά έχει αποκτήσει την πρωτοπορία στο πως δεν θα αποκτήσει υποδομές για τους πολίτες της», τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Μέρα με τη μέρα, η «κανονικότητα» που πρεσβεύει η ΝΔ φανερώνει λίγο-λίγο το αληθινό της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο από το οποίο, όπως φαίνεται, δεν ξεφεύγει ούτε η Ιστορία της χώρας, στην οποία χρωστάμε τόσα πολλά, αν όχι τα πάντα.

Ε.Σ.

Λάβρα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Είναι ντροπή να υποστηρίζουν κάποιοι ότι το 2017 έδωσαν την ιδανική λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και για τη δήθεν εφικτότητα κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου», τόνισε.

Και πράγματι, τα ημίμετρα του ΣΥΡΙΖΑ, που τα έθετε άρον-άρον μέχρι να κλείσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές, τώρα καλείται η Νέα Δημοκρατία να τα καθαρίσει, να τα οριστικοποιήσει και να τα επιλύσει μια και καλή, όποιο κι αν είναι το κόστος. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης χρειάζονται άμεσα το μετρό, και εδώ και τρία χρόνια, σύμφωνα με την υπουργό, ο φάκελος για τον σταθμό Βενιζέλου ήταν… καθ’ οδόν για το υπουργείο.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος ότι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να ολοκληρώσει άμεσα και αποφασιστικά το έργο είναι η τωρινή. Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έκριναν ότι η επανατοποθέτηση είναι η μόνη λογική και πραγματικά εφικτή λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του έργου. Πρόκειται για μία δύσκολη δουλειά, με μεγάλο όμως κοινωνικό αντίκτυπο. Τα αρχαία θα επανατοποθετηθούν σε ποσοστό 92%, που σημαίνει ότι μόλις ένα 8% των ευρημάτων θα χαθεί ή θα τοποθετηθεί σε άλλη θέση.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι το εξής: Είναι μεγάλο ένα ποσοστό 8%, σε σχέση με το 100% των πολιτών της Θεσσαλονίκης που θα επωφεληθούν –επιτέλους– από ένα ολοκληρωμένο και άρτιο δίκτυο μετρό; Το ζύγι γέρνει εμφανώς προς την πλευρά των πολιτών, που επί σειρά ετών μετρό ακούνε και μετρό δεν βλέπουν. Οι ολιγωρίες και οι τεχνητές καθυστερήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν τέλος, με απόφαση του λαού. Ένα έργο χρειάζεται ολοκλήρωση και ακριβώς αυτό θα κάνει η κυβέρνηση. Με τη γενναία απόφαση του ΚΑΣ, το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Ειδάλλως, η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι για το 2026, και μόνο αν όλα πάνε κατ’ ευχήν.

Όσοι λοιπόν φωνάζουν και αμφισβητούν τις αποφάσεις και τις ικανότητες των αρχαιολόγων και των τεχνοκρατών, καλύτερα αφενός να ρωτήσουν τους ήδη ταλαιπωρημένους Θεσσαλονικιούς, αφετέρου να περιμένουν να κρίνουν εκ του αποτελέσματος – αν τους παίρνει.

Ε.Κ.