Οι εικόνες της αστυνομικής βίας δεν είναι ασφάλεια 

Άβατο για την Δημόσια Τάξη δεν θα γίνει ανεκτό 

Η αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, με την προσχεδιασμένη δημοσιότητα που δόθηκε, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να καταδείξει πόσο δήθεν αποφασισμένοι είναι να επιβάλουν τη δημόσια τάξη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και δείχνει, πρώτον, ότι χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τη δημόσια τάξη ως εργαλείο προπαγάνδας, και, δεύτερον, ότι στη λογική της ΝΔ η ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία.

Οι σκηνές των οικογενειών με τα μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε αστυνομικές κλούβες συνιστούν ντροπή για τη δημοκρατία, για τη χώρα, αλλά και για το κυβερνών κόμμα και τον αρμόδιο υπουργό. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που υπηρέτησε ως υπουργός στο ίδιο υπουργείο στην κυβέρνηση Σημίτη, θα έπρεπε να ντρέπεται και για τις πράξεις του, αλλά και γιατί ενστερνίστηκε τη λογική της Δεξιάς στην επιβολή του νόμου.

Η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση είναι χαρακτηριστική της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Τα προηγούμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας στόχευαν στο οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά και το παραεμπόριο, με σημαντικά αποτελέσματα και εξαρθρώσεις συμμοριών. Αυτό ήταν και παραμένει το κύριο αίτημα των πολιτών. Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα οργανωμένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι γυναίκες πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά. Επιτέλους, η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης».

Στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε με την εκκένωση των κτιρίων στα Εξάρχεια, με τις εικόνες μικρών παιδιών που κλαίνε, την απελπισία των γονιών τους, αλλά και με τη χυδαία προπαγανδιστική αξιοποίηση της επιχείρησης, ήταν να αποκαλυφθεί η αθλιότητα της πολιτικής και η πολιτική της αθλιότητας. Βεβαίως και η παρανομία δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή.

Αλλά όταν τα Εξάρχεια λυμαίνονται συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών και μαφίες κακοποιών και η κυβέρνηση στήνει επικοινωνιακό σόου με μικρά παιδιά, τότε κάτι άρρωστο υπάρχει στην αντίληψή της για την ασφάλεια του πολίτη και κάτι πολύ επικίνδυνο στην καλλιέργεια αυτής της αντίληψης, από τα φιλικά της ΜΜΕ, στην ελληνική κοινωνία. Να μη δεχόμαστε την παρανομία και την παραβατικότητα, είναι ένα ζήτημα.

Να μην αποδεχόμαστε όμως την προπαγάνδα της αστυνομικής βίας, ως πανάκεια για τα κοινωνικά δεινά, είναι ζήτημα εξίσου σοβαρό.

Ε.Σ.

Καλα θα έκαναν εκείνοι που ανέχτηκαν για χρόνια, και με την ανοχή τους υποβοήθησαν τη δημιουργία του άβατου στα Εξάρχεια, να σωπαίνουν.

Η εκκένωση των κτιρίων που παράνομα είχε καταλάβει μια λεγόμενη συλλογικότητα, για να φιλοξενεί σε άθλιες συνθήκες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες με τις οικογένειές τους, αποτελούσε μια πράξη αποκατάστασης της νομιμότητας. Και όσον αφορά τα κτίρια, αλλά και όσον αφορά την υπαγωγή των προσφύγων και των μεταναστών στη νομιμότητα.

Στα Εξάρχεια, με αφορμή την εκκένωση, εκδηλώθηκαν οι εκ διαμέτρου διαφορετικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής κυβέρνησης για τη δημόσια τάξη. Να προκαλείς μάχη κάθε φορά που η αστυνομία επιχειρεί να διενεργήσει νόμιμους ελέγχους. Να επιτρέπεις να λυμαίνονται συμμορίες διακινητών και κακοποιών μια συνοικία. Να ανέχεσαι τις καταλήψεις κτιρίων, τα οποία ανήκουν σε κάποιους.Όλα αυτά δεν πιστοποιούν ούτε κοινωνική ευαισθησία, ούτε δημοκρατική νοοτροπία.

Η επικράτηση του δικαίου του ισχυρού, ό,τι κι αν είναι αυτός ο ισχυρός, χρυσαυγίτης, αριστερός, αναρχικός, αποτελεί την επιτομή του φασισμού, που δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ανεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση. Το γεγονός ότι στους μετανάστες και πρόσφυγες, που η αστυνομία έβγαλε από το συγκεκριμένο κτίριο, εξασφαλίστηκαν ανθρώπινες συνθήκες επιβίωσης και διαβίωσης, αποδεικνύει ότι η δημόσια τάξη μπορεί να επιβάλλεται με ανθρώπινους όρους. Χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να γίνεται ανεκτή η παρανομία εν ονόματι οποιουδήποτε ανέξοδου ανθρωπισμού και οποιασδήποτε ανέξοδης ευαισθησίας.

Στο κάτω-κάτω, δεν έχουν δικαιώματα μόνον οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, και οι φερόμενοι ως αναρχικοί «αφέντες» των Εξαρχείων. Έχουν και οι κάτοικοι, και οι ιδιοκτήτες, και οι καταστηματάρχες, που υφίστανται την καθημερινή βία όχι της αστυνομίας, όπως υποστηρίζουν οι ανερμάτιστοι της Αριστεράς, αλλά των δήθεν αναρχικών, που πίσω τους κρύβεται η μαφία της περιοχής.

Συνεπώς, για να είμαστε εξηγημένοι. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη το έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση. Η Ελληνική Αστυνομία, με σαφή παρότρυνση από την πολιτική ηγεσία, με τις γραμμές της πιο ισχυρές με τις νέες προσλήψεις, θα αντιμετωπίζει πλέον με τον πιο αποφασιστικό τρόπο κάθε εκδήλωση παρανομίας, παραβατικότητας, παραεμπορίου, ή ακόμα χειρότερα οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίου ναρκωτικών. Όσο κι αν οι δράστες καλύπτονται από δήθεν πολιτικά, αναρχικά, αριστερά, επαναστατικά πέπλα. Τελεία και παύλα.

Ε.Κ.