Αντιθέσεις: Ασφαλιστικές εισφορές αγροτών

Η κυβέρνηση παίζει εν ου παικτοίς με τις εισφορές των αγροτών

Η αβάσταχτη και ιδιοτελής ελαφρότητα του Σύριζα

ΘΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ, τελικά, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών ή όχι; Το θέµα έχει πάρει τον τελευταίο καιρό ευρεία δηµοσιότητα, και ουδείς ξέρει τι ακριβώς εξυφαίνεται στο παρασκήνιο και ποια θα είναι τα µέτρα στα οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση. Αν κάτι αποδείχτηκε, ωστόσο, µε τον πιο αδιαµφισβήτητο τρόπο, είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα µε την οποία αντιµετωπίζει προβλήµατα που καίνε τον κόσµο της υπαίθρου.

Επί µέρες διακινείται η άποψη διπλασιασµού των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε µία διάψευση από το αρµόδιο υπουργείο. Προφανώς οργάνωσαν τη διαρροή οι ίδιοι, για να µετρήσουν τις αντιδράσεις και την πιθανότητα ένα τέτοιο µέτρο να µπορέσει να επιβληθεί. Έτσι, όχι µόνο βρέθηκαν οι αγρότες σε κατάσταση σύγχυσης και αγανάκτησης, αλλά ακόµα και βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερωτήσεις. «Δηµοσιεύµατα του εγχώριου Τύπου κάνουν λόγο για ασύµµετρη επιβάρυνση των αγροτών, επικαλούµενα τις επικείµενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών», αναφέρει σε σχετική ερώτηση ο βουλευτής Μπαρτζώκας. Ο συνάδελφός του Κωτσός εξέδωσε δελτίο Τύπου, όπου αναφέρει ότι «έχει αναστατωθεί ο αγροτικός κόσµος και υπάρχουν έντονες διαµαρτυρίες».

Μετά από όλα αυτά, είναι τουλάχιστον αστείο να έρχεται ο κ. Βρούτσης, και να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει, κατηγορώντας τον µάλιστα για ανευθυνότητα και επιπολαιότητα, όταν ανευθυνότητα και επιπολαιότητα είναι να αφήνει το υπουργείο να διακινούνται οι σχετικές διαρροές, χωρίς να ανοίγει το στόµα του να τις διαψεύσει, και να επιτρέπει να εκτίθενται µε τον χειρότερο τρόπο βουλευτές και στελέχη της ΝΔ από αγροτικές περιοχές. Εκτός πια κι αν για τον κ. Βρούτση πάσχουν κι αυτοί από ανευθυνότητα και επιπολαιότητα.

Δυο συµπεράσµατα συνάγονται από τη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέµατος. Πρώτον, ότι κάτω από την πίεση και τη θύελλα των αντιδράσεων στον αγροτικό κόσµο για τον κυοφορούµενο διπλασιασµό των αγροτικών εισφορών, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύµναν, χωρίς όµως να δεσµεύεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν θα αυξηθούν. Και, δεύτερον, ότι η σηµερινή Δεξιά ακολουθεί την παράδοση στην αντιµετώπιση των αγροτών. Τους αντιµετωπίζει ως άτοµα µε µειωµένες ικανότητες πρόσληψης της πραγµατικότητας και ως εκλογική της πελατεία, την οποία µπορεί κατά βούληση να αρµέγει, αλλά και να κοροϊδεύει.

Ε.Σ.

 

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΠΑΝ, κάποιοι έγραψαν, κάποιοι υιοθέτησαν άκριτα, κάποιοι έσπευσαν χωρίς κανένα στοιχείο να ανησυχήσουν, και ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε να εκµεταλλευτεί την ευκαιρία που πίστεψε ότι του δόθηκε. Να κεφαλαιοποιήσει κοµµατικά άλλο ένα παραµύθι, άλλη µία αστήριχτη ανησυχία. Για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών αυτήν τη φορά, που η κυβέρνηση Τσίπρα εκτίναξε στα ύψη, και ξαφνικά, µε ύποπτο τρόπο, κυκλοφόρησε η «αρβύλα» ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σκοπό να τις διπλασιάσει.

Το λιγότερο που µπορεί να προσάψει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά στους αγροτοπατέρες του, είναι επιπολαιότητα, έλλειψη κάθε µέτρου και ανευθυνότητα. Αυτές δεν προέρχονται όµως µόνο από τον τρόπο που αντιλαµβάνονται την πολιτική αντιπαράθεση. Προέρχονται και από τον τρόπο που αντιλαµβάνονται τη σχέση τους µε τον αγροτικό κόσµο και γενικότερα µε τον κόσµο της υπαίθρου. Από το έλλειµµα ουσίας, και το περίσσευµα προπαγάνδας, µε τα οποία πιστεύουν ότι θα κρατήσουν στην ελληνική ύπαιθρο εκείνους, που ακόµα τους πιστεύουν.

Δεν είναι καθόλου σοβαρό -και λίγα λέµε – ένα κόµµα που έχει διατελέσει επί χρόνια στην κυβέρνηση, να υιοθετεί µε τόση ευκολία τέτοιες ανακρίβειες, να αξιοποιεί fake news και να τα εντάσσει στην προπαγάνδα του ως πραγµατικότητα, µε σκοπό να τροµάξει ένα στρώµα του πληθυσµού. Είναι όµως ανόητο, και δείγµα πολιτικής απόγνωσης. Διότι, όταν έρθει το πλήρωµα του χρόνου -και θα έρθει γρήγορα- και ανακοινωθούν τα κυβερνητικά µέτρα, που σύµφωνα µε τον κ. Βρούτση θα κάνουν σε όλους φανερή την κυβερνητική ευαισθησία απέναντι στον πρωτογενή τοµέα και τον αγροτικό κόσµο, η διακίνηση των fake news θα πληρωθεί ακριβά από εκείνους που τη διέπραξαν.

Τι µένει τελικώς από όλη αυτή την ιστορία, που δηµιούργησε ανησυχίες και αντιπαραθέσεις; Η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι… ΣΥΡΙΖΑ. Να αρπάζεται από τα µαλλιά του, να διακινεί ψευδείς ειδήσεις, να καλλιεργεί κλίµα φοβίας στις κοινωνικές οµάδες που η δική του πολιτική οδήγησε σε καθεστώς πίεσης, και να φορτώνει στη σηµερινή κυβέρνηση φανταστικές προθέσεις για χαράτσια, φόρους και εισφορές. Η µόνη εισφορά του, µετά από όλα αυτά, στην αλήθεια, είναι ότι αποκαλύπτει το πραγµατικό του πρόσωπο. Κι αν επιµείνει έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα τον πιστεύουν παρά µόνο οι γραφειοκράτες της Κουµουνδούρου.

Ε.Κ.