Αντιθέσεις: Ασφαλιστικό

Νέο ασφαλιστικο με δώρα για τους μετακλητούς και τους άριστους

Το νέο ασφαλιστικό δικαίωση για την κυβέρνηση και για τον λαό

Τον Αύγουστο του 2019 δήλωνε πως, επί ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος των μετακλητών της κυβέρνησης διπλασιάστηκε. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, ο νυν υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έκρινε πως τα γραπτά δεν μένουν και αποφάσισε το νέο ασφαλιστικό να μειώνει την ποινή -τη μείωση των συντάξεων δηλαδή- των συνταξιούχων που διορίζονται ως μετακλητοί στη γενική κυβέρνηση, από το 60% στο 30%. Που πάει να πει ότι οι «γαλάζιοι παππούδες», όπως χαρακτηρίστηκαν, θα δουν τις αποδοχές τους να εκτινάσσονται.

Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκτησε άδικα το παρατσούκλι «υπουργός Ανεργίας» στην προηγούμενη θητεία του επί Σαμαρά και φαίνεται πως ακόμη και τώρα το εκπροσωπεί επάξια. Την ίδια στιγμή που βολεύονται οι ημέτεροι, οι αλλαγές του ασφαλιστικού θα φορτώσουν την ελληνική οικονομία με βάρη δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, από τα οποία ελάχιστα θα δουν να μπαίνουν στις τσέπες τους τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Λεφτά που θα μπορούσαν να δοθούν για επιδοτήσεις σε νέες θέσεις εργασίας, για ενίσχυση του κατώτατου μισθού ή για την παροχή μίας ακόμη σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι να τα δώσει στους ήδη έχοντες, στους άριστους με τα ιδιωτικά πτυχία.

Απόδειξη, η δαπάνη του προϋπολογισμού για τις συντάξεις, που είναι κατά 200 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σχέση με το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις φωνές και τις φανφάρες περί του αντιθέτου, οι συνταξιούχοι θα βγουν ζημιωμένοι με το νέο ασφαλιστικό. Και όχι μόνο αυτοί, καθώς περίπου 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά περίπου 20%, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε υποχρεωτική την αυξημένη εισφορά, που το 2017 είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προαιρετική.

Τελευταίο και χαριστικό χτύπημα κατά των συνταξιούχων είναι η πλήρης περικοπή της 13ης σύνταξης και η αναδιανομή μέρους της στα ανώτερα συνταξιοδοτικά κλιμάκια. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στους μη έχοντες, στους λαϊκούς ανθρώπους που χρειάζονται την κοινωνική στήριξη για να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και τους ωθεί στη φτώχεια και στην κατάντια. Ένα ακόμη παράσημο στο πέτο της Νεοδημοκρατικής αριστείας.

Ε.Σ.

Η αντικατάσταση του επαίσχυντου νόμου Κατρούγκαλου είναι μία ακόμη προεκλογική δέσμευση που υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση χαράσσει νέους δρόμους, στους οποίους οι συνταξιούχοι θα προστατεύονται αντί να αφαιμάσσονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν επιτέλους να επενδύσουν στη χώρα τους και να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς το δυσβάσταχτο βάρος των εισφορών. Κι αυτό γιατί το νέο ασφαλιστικό ορίζει μέση αύξηση στις επικουρικές συντάξεις κατά 100 ευρώ και, παράλληλα, προβλέπει μία εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση. Ακόμη, οι ασφαλισμένοι από 33 έτη και πάνω θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ενώ όσοι βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αναγκάζονται να δουλέψουν ενώ είναι συνταξιούχοι, θα μπορούν να λαμβάνουν τώρα μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής τους, να πάρουν δηλαδή μία μεγαλύτερη οικονομική ανάσα.

Αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Βρούτσης, ζητήματα που 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταχώνιαζε από συρτάρι σε συρτάρι. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη, προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αντί της επιδοματικής 13ης σύνταξης και έκανε γνωστό πως κάθε χρόνο θα ενισχύεται το ασφαλιστικό με το 0,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση κλήθηκε να καλύψει τον καμένο τόπο που άφησε στον διάβα του η λαίλαπα του νόμου Κατρούγκαλου. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό είναι ακριβώς για να επουλωθούν αυτές οι πληγές. Τα επόμενα βήματα θα είναι σταθερά και μεγάλα, προς τον δρόμο της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Από αντισυνταγματικές διατάξεις, περνάμε στη στήριξη του ελληνικού λαού. Από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, περνάμε σε κίνητρα για την εξεύρεση εργασίας, είτε είναι κάποιος συνταξιούχος, είτε όχι. Έτσι θα μειωθεί η ανεργία, όχι με επιδόματα. Κάτι που δεν είχαν καταλάβει στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι αν θες να χτίσεις, πρέπει πρώτα να βάλεις γερά θεμέλια. Και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των θεμελίων.

Ε.Κ.