Αντιθέσεις: Αυτοδιοικητικές εκλογές

Πλήρης επικράτηση ΝΔ-Μητσοτάκη στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών

Αρνητική εξέλιξη η επικράτηση της ΝΔ αλλά και η τεράστια αποχή

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Η ΝΔ νίκησε κατά κράτος, καθώς σε εφτά περιφέρειες της χώρας οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που στήριξε επικράτησαν από την πρώτη Κυριακή. Μεταξύ τους και ο συνδυασμός Χαρδαλιά στην Αττική, παρά το γεγονός ότι υπήρξε η γνωστή δυσκολία με την παραίτηση Πατούλη την τελευταία στιγμή.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε εκλογικά, ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης απλώς μοιράστηκαν ό,τι περίσσεψε από τη ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα αποδείχτηκε ότι το «φαινόμενο Κασσελάκη» δεν είχε σε καμία περίπτωση τη δυναμική που υπέθεσαν ότι θα έχει εκείνοι που το οργάνωσαν και το προώθησαν. Η παρακμή του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, όπως απέδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα, γιατί απλούστατα τόσο από τις υποψηφιότητες, όσο και από τις πρώτες κινήσεις Κασσελάκη, αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο εκείνοι που διαπίστωναν ότι η νέα ηγεσία αυτού του κόμματος δεν είναι παρά περιτύλιγμα για παλιές εμμονές και αγκυλώσεις, καταδικασμένες από τον λαό στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν θέλει κάποιος να δει χωρίς κομματικές παρωπίδες και το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι σήμερα η μόνη δύναμη σταθερότητας και προοπτικής είναι η ΝΔ. Και η μόνη πολιτική προσωπικότητα που έχει την αμέριστη στήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η νίκη Χαρδαλιά στην Αττική, μάλιστα, ενός υποψηφίου που επέλεξε προσωπικά ο νυν πρωθυπουργός, προσυπογράφει αυτήν τη διαπίστωση.

Ο δεύτερος γύρος είναι σίγουρο ότι θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα του πρώτου. Θα επικρατήσουν οι υποψήφιοι της ΝΔ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στις υπόλοιπες έξι περιφέρειες, και ο χάρτης της Ελλάδας θα βαφτεί την Κυριακή το βράδυ γαλάζιος, για πρώτη φορά ολοκληρωτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της, διαιρεμένη και αδύναμη, αυτό που κάνει είναι να διατρέχεται από ανταγωνισμούς για το ποιο κόμμα πήγε καλύτερα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, το ΚΚΕ ότι είχε τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί τη νίκη της ΝΔ. Εκείνο που χρειάζεται μελέτη και προσπάθεια να αναστραφεί ως φαινόμενο είναι η μεγάλη αποχή, που αποτελεί τραύμα για τη δημοκρατία και δίνει μια εικόνα απογοήτευσης εκατομμυρίων πολιτών από το πολιτικό σύστημα και την τοπική αυτοδιοίκηση, πράγμα που θα πρέπει να απασχολήσει όλα τα κόμματα.

Ε.Κ.

Αν μπορεί να βγει κάποια πολιτική είδηση από τον πρώτο γύρο των εκλογών για δημάρχους και περιφερειάρχες, είναι ότι δεν υπάρχει είδηση. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών πριν από λίγους μόνο μήνες επιβεβαιώθηκαν και στις αυτοδιοικητικές, οι συνδυασμοί που στηρίχτηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη ΝΔ επικράτησαν στις περισσότερες περιπτώσεις και αποδείχτηκε ότι οι συσχετισμοί παραμένουν αρνητικοί για τη δημοκρατική αντιπολίτευση. Η Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη ακόμα κι εκεί όπου η πολιτική του αποδείχτηκε αναποτελεσματική, ακόμα και καταστροφική, όπως στη Θεσσαλία, ιδιαίτερα στον Βόλο.

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τρίτη θέση στην Αθήνα και η τεράστια διαφορά από τους υποψηφίους της ΝΔ στον Πειραιά και στην Αττική δεν αφήνουν περιθώρια για ωραιοποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, τις επιλογές υποψηφίων και τη γενικότερα κακή εικόνα του. Και μπροστά στον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκεται το τεράστιο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος, της ανανέωσής του και της επιστροφής του σε τροχιά πλειοψηφίας και εξουσίας.

Υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, ωστόσο, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα και αυτών των εκλογών. Το ένα είναι η αδυναμία των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συνεννοηθούν, ώστε να αντιμετωπίσουν με όρους συνεργασίας την πολιτική της ΝΔ, αλλά και να προωθήσουν την αλλαγή που επαγγέλλονται. Το δεύτερο και πιο σοβαρό είναι η πρωτοφανής αποχή από τις κάλπες. Όταν έξι στους δέκα πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στις εκλογές, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τη δημοκρατία μας.

Σίγουρα το φαινόμενο δεν είναι παρά ένδειξη απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα συνολικά και η βασική ευθύνη βαρύνει την κυρίαρχη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρωτοφανής αποχή στην πρωτεύουσα, με τον ανιψιό του πρωθυπουργού υποψήφιο δήμαρχο, το επιβεβαιώνει. Η αποχή όμως αφορά από την άλλη και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού φάσματος, αλλά και θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και η Ενημέρωση. Οι υποκλοπές, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και της αυτοδιοίκησης, η ατιμωρησία και η διαπλοκή είναι βέβαιο ότι «έδιωξαν» κόσμο από τις κάλπες. Και θα έπρεπε τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αντί να επιδίδονται σε χειροκροτήματα για φανταστικές νίκες, να σκύψουν με προσοχή πάνω από αυτό το πρόβλημα. Που, μαζί με την κυριαρχία της ΝΔ, αποτελούν τα δύο προβλήματα για την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Ε.Σ.