Αντιθέσεις: Βίντεο ΣΥΡΙΖΑ

Με το βίντεο αυτό ο Σύριζα κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό του

Η σιωπή για την ουσία του βίντεο είναι απόδειξη ενοχής για το μοίρασμα της πίτας

Πάνω στην προσπάθεια που κάνει τις τελευταίες εβδομάδες αφενός να «αποκαλύψει» την «κακοδιαχείριση» των κονδυλίων της διαφημιστικής ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό και αφετέρου να καλύψει τις δικές του «τρύπες» που αποκαλύπτουν το παρακράτος που είχε σχηματίσει, όπως π.χ. οι συνομιλίες Παππά-Μιωνή, ο ΣΥΡΙΖΑ υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο. Έτσι λοιπόν, το βίντεο που υποτίθεται ότι θα γυρνούσε την ατζέντα μακριά από τις δικές του βρώμικες υποθέσεις έσκασε σαν βόμβα στα χέρια του, καθώς ουσιαστικά κατηγορεί σύσσωμο τον δημοσιογραφικό κλάδο ότι «τα παίρνει».

Οι δημοσιογράφοι, όπως είναι λογικό, αντέδρασαν έντονα με το τσουβάλιασμα και με τον χαρακτηρισμό τους ως διεφθαρμένοι που δωροδοκούνται. Δεν έχει αποδειχθεί καμία δωροδοκία. Επειδή κάποια μέσα έμειναν εκτός της καμπάνιας, καθώς είτε έκαναν ευθείες επιθέσεις στην κυβέρνηση και στην πολιτική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε απλά αναπαρήγαγαν fake news, δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι που πήραν μέρος στην καμπάνια «τα παίρνουν».

Τα κονδύλια μοιράστηκαν ανάλογα με το μέγεθος και την επισκεψιμότητα ή τις πωλήσεις του εκάστοτε μέσου, όπως γίνεται εξ αμνημονεύτων δηλαδή. Φαίνεται πως είναι δύσκολο για την αντιπολίτευση να συνειδητοποιήσει ότι τα ΜΜΕ κρατάνε μία θετική –αλλά ισορροπημένη– στάση απέναντι στην κυβέρνηση, επειδή η τελευταία κάνει τη δουλειά της σωστά, κρατάει τις υποσχέσεις της και αναβαθμίζει την Ελλάδα κάθε ημέρα που περνά, εν μέσω μάλιστα πανδημίας.

Τέτοια ανταπόκριση από τα ΜΜΕ δεν είδε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του και, αντί να προβληματιστεί για τις πολιτικές που εφάρμοσε, το ρίχνει στο κυνήγι φαντασμάτων διαπλοκής και χρηματισμού. Δυστυχώς για εκείνον, η κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, τουναντίον όσες φορές υπήρξαν αδιαφανείς διαδικασίες ή ατασθαλίες στη διαχείριση καταστάσεων (βλ. υπόθεση Διαματάρη ή τα προγράμματα κατάρτισης), ο πρωθυπουργός παρενέβη αυτοπροσώπως, έγκαιρα και σθεναρά, διορθώνοντας άμεσα τα όποια λάθη, απομακρύνοντας τους υπαίτιους και αποκαθιστώντας τους αδικημένους.

Θα μπορούσε άραγε να πει το ίδιο ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, για τις δικές του υποθέσεις (Καρανίκας, Πολάκης, Παπαδημούλης, η λίστα είναι μεγάλη) και για το πώς τις διαχειρίστηκε;

Ε.Κ.

Όταν μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, εν μέσω πανδημίας, το… κούρεμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ή όταν εκδότης αποκαλεί… Μωυσή τον πρωθυπουργό, που ήρθε για να σώσει την Ελλάδα, δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, ή κάποια Μέσα έχουν στρατευθεί για να κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα.

Και η άρνηση του κ. Πέτσα να αποκαλύψει τα ποσά που πήραν τα ΜΜΕ μας οδηγεί ολοταχώς στη δεύτερη περίπτωση. Γι’ αυτό και το βίντεο-σποτ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ακριβώς τον σκοπό του. Βγήκε από τον βούρκο της στρατευμένης δημοσιογραφίας, που με νύχια και με δόντια προσπαθούσε να μην αποκαλύψει το αληθινό της πρόσωπο και τάραξε ανεπανόρθωτα τα νερά της μέχρι πρότινος ήρεμης λίμνης της. Διότι καυτηριάζει και παράλληλα παρουσιάζει γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο: Όσο περισσότερα τα λεφτά, τόσο καλύτερη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάποια νούμερα που διέρρευσαν μιλάνε από μόνα τους, όμως η είδηση ποτέ δεν φιλοξενήθηκε στα μεγάλα και «έγκριτα» ΜΜΕ, και όχι τυχαία. «Μην καταπίνετε τον Μωυσή», τονίζει το σποτάκι, που δημιουργήθηκε ακριβώς ως απάντηση σε αυτές τις πρακτικές. Και είναι πράγματι απορίας άξιο πώς κάποιος δημοσιογράφος «καθαρός», που δεν «τα παίρνει» δηλαδή, μπορεί να θιχτεί από αυτό, την ώρα που κάθε ημέρα υπάρχουν συνάδελφοί του που καταπατούν τους κανόνες δεοντολογίας, για χάρη των αφεντικών τους.

Η άνευ όρων θεοποίηση μιας προσωπικότητας δεν αντιπροσωπεύει τον κλάδο της δημοσιογραφίας, ούτε η απουσία κριτικής απέναντι στο βασικότερο πολιτικό πρόσωπο της χώρας. Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ αποδομεί και τις δύο αυτές πρακτικές και ζητά με τη σειρά του το αυτονόητο: Να μάθουν όλοι οι φορολογούμενοι πού πήγαν τα λεφτά τους, να μάθουν πόσα λεφτά μοιράστηκαν και γιατί τα πήραν αυτοί που τα πήραν. Οφείλουν να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό, οφείλουν να αποδείξουν μία και καλή ότι δεν θεωρούν την Ελλάδα τσιφλίκι τους. Οι δύο δημοσκοπήσεις που έκαναν η AthensVoice και η ΕφΣυν, αντίστοιχα, έδωσαν το αληθινό στίγμα που άφησε πίσω του το βίντεο, αυτό της σχεδόν καθολικής αποδοχής από τον κόσμο. Και η σιγήν ιχθύος που τηρούν οι εμπλεκόμενοι μέχρι στιγμής λέει πολλά στον κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Ε.Σ.