Αντιθέσεις: Click away

Η χρυσή τομή ανάμεσα σε οικονομία και πανδημία

Το click away επικίνδυνο για την υγεία και τους μικρομεσαίους

Οι γιορτές πλησιάζουν και η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να επισκιάζει την Ελλάδα. Οι συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και του ΕΣΥ έχουν μετριάσει την εξάπλωση και την αύξηση τον κρουσμάτων, τα οποία έχουν μειωθεί κατά πολύ, παραμένουν όμως σε σχετικά υψηλά επίπεδα και αυτό δεν αφήνει περιθώρια για καθολικό άνοιγμα τις αγοράς μέσα στα Χριστούγεννα. Παράλληλα, οι εταιρείες διανομής και courier έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τις ολοένα και αυξανόμενες παραγγελίες των πολιτών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις και δυσαρέσκεια.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα κατά νου, και έπειτα από ενδελεχείς διαβουλεύσεις με την επιστημονική κοινότητα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μία λύση σε αυτό το αδιέξοδο, που θέλει και την οικονομία να μην κινείται τόσο ικανοποιητικά, και την πανδημία να μην ανακόπτεται τόσο αποτελεσματικά. Με το Click Away, λοιπόν, δηλαδή τη δυνατότητα κάποιος να κάνει ηλεκτρονικά την παραγγελία του και να την παραλάβει έξω από το φυσικό κατάστημα, δημιουργείται ένα «άνοιγμα» για τη χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ παράλληλα παραμένουν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας και άρα της προστασίας όλων μας.

Και επειδή στην Ελλάδα υπάρχει η τάση… κάμψης των κανόνων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως κάθε επιχείρηση που θα παρακάμπτει ή θα παραβαίνει τα υγειονομικά μέτρα θα τιμωρείται με τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο ανάλογο των τετραγωνικών του καταστήματος και με άμεση αναστολή λειτουργίας έως και 90 ημερών.

Όπως ήταν λογικό και επόμενο, όσοι έχουν μάθει να βολεύονται με τους «εύκαμπτους» κανόνες αντέδρασαν στην αποφασιστική, έως και σκληρή, στάση της κυβέρνησης, προφασιζόμενοι τη «λειτουργία της αγοράς», μιας αγοράς που, σημειωτέον, εκείνοι άφησαν να ρημάξει. Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ενίσταται που οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες δράσεις, καλό θα ήταν να θυμηθεί τις δικές του κινήσεις, που έφεραν στο χείλος του γκρεμού επιχειρηματίες και μεροκαματιάρηδες, και μάλιστα σε μία περίοδο που η μόνη πανδημία που μάστιζε τη χώρα ήταν η πανδημία των μπαχαλάκηδων και των «σκίζουμε τα μνημόνια». Η μνήμη της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι κοντή, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τους πολίτες, οι οποίοι και να θυμηθούν μπορούν, και να κρίνουν με βάση τις εξελίξεις.

Ε.Κ.

Περισσότερο ως πειραματισμός με φόντο τη δημόσια υγεία και λιγότερο ως σωτήρια λύση για την αγορά των Χριστουγέννων, όπως επιμένει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως είναι η νέα υπηρεσία Click Away που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία.

Κι αυτό γιατί οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να δει ότι πίσω από τα διθυραμβικά σχόλια των κυβερνητικών στελεχών κρύβεται μία ακόμη αβάντα στις μεγάλες και δυνατές επιχειρήσεις, που είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν λόγω της υπερφόρτωσης των εταιρειών ταχυδιανομής. Μία αβάντα που παράλληλα αφήνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που αποτελούν την πλειονότητα της ελληνικής αγοράς λιανικής, στο έλεος των μέτρων της πανδημίας.

Ήδη από την πρώτη μέρα που ενεργοποιήθηκε το μέτρο αυτό, πολλοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, καθώς τα καταστήματα που μπορούν να το αξιοποιήσουν πλήρως μετριούνται στα δάχτυλα. Μόλις το 20% των επιχειρήσεων διαθέτουν οργανωμένη ιστοσελίδα, προκειμένου ο καταναλωτής να επιλέξει και να αγοράσει τα προϊόντα που θέλει, ενώ οι κλάδοι ένδυσης και υπόδησης του λιανεμπορίου είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν ηλεκτρονικά, αφού οι περισσότεροι πολίτες θέλουν να δοκιμάσουν τα ρούχα και τα παπούτσια, προτού τα αγοράσουν.

Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως η τηλεφωνική παραγγελία για όσους δεν έχουν e-shop και η πληρωμή με POS αυτοπροσώπως στο κατάστημα, εκτός από αστεία, έρχονται και σε πλήρη αντίθεση με τα υγειονομικά μέτρα αποφυγής του συνωστισμού.

Μέχρι και η ίδια η πραγματικότητα βρίσκει πλέον απέναντί της την κυβέρνηση, η οποία από τη μία ανακοινώνει το Click Away και από την άλλη επεξεργάζεται καθολικά lockdown σε 11 περιοχές της χώρας, λόγω έξαρσης κρουσμάτων!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον βαρύ ζυγό λογοκρισίας που έχει επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης, συνθέτουν ένα σκηνικό ζοφερό για τη χώρα, για την υγεία και για την ίδια τη Δημοκρατία. Η κυβέρνηση έχει βάλει ρότα προς τα βράχια και ετοιμάζεται μετά τη σύγκρουση να παίξει για μία ακόμη φορά το χαρτί της «ατομικής ευθύνης». Αυτό είναι πλέον ηλίου φαεινότερο, με αποτέλεσμα ακόμα και καλοταϊσμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ να αντιδρούν εντόνως, με αποκορύφωμα την έντονη λογομαχία που είχαν on-air ο υπουργός Ανάπτυξης με γνωστό τηλεοπτικό παρουσιαστή.

Ε.Σ.