Αντιθέσεις: Δεύτερες εκλογές

Οι μόνες εκλογές με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό

Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει… χοπ πριν πηδήξει το χαντάκι

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ενοχλήθηκε από τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι είναι ο μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός και όλοι οι άλλοι μαλώνουν ποιος θα έχει το ρετιρέ στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, αλλά δεν είπε παρά την αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί και το λέει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ να μεγαλώσει λίγο ακόμα, η Κωνσταντοπούλου να μπει στη Βουλή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόβαλε προεκλογικά με κυβερνητικές αξιώσεις, έχει περιοριστεί από τη λαϊκή ψήφο σε μια αδύναμη δεύτερη θέση, με 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, που καθιστά ανυπόστατη την διακήρυξη του Αλ. Τσίπρα ότι θα δώσει τη μάχη για να ανατρέψει τους συσχετισμούς.

Η ΝΔ αποδείχτηκε ότι είναι το μόνο κόμμα που αντιλαμβάνεται με σοβαρότητα τον ρόλο της κι αυτό επιβραβεύτηκε πανηγυρικά από τους ψηφοφόρους. Δεν πρόκειται για μια συγκυριακή ψήφο, αλλά για ψήφο που επιλέγει τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη σοβαρότητα και αποδοκιμάζει τις κραυγές, τις αστήριχτες υποσχέσεις και την πολιτική τοξικότητα. Το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στο είδος της πολιτικής που υποτάσσει τα πάντα στο κομματικό συμφέρον. Η νάρκη της απλής αναλογικής εξουδετερώθηκε και αυτό που μένει δεν είναι παρά στις 25 Ιουνίου η ΝΔ να τελειώσει, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, τη δουλειά. Να τελειώσει το διάλειμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και να αναλάβουν και πάλι τα ηνία της χώρας εκείνοι που ξέρουν πού και πώς να την πάνε.

Σε αυτό το μοτίβο και σε χαμηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη σε κίνηση, το κόμμα έχει προαναγγείλει εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα είναι παρά η συνέχεια της προηγούμενης τετραετίας. Αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αν η ΝΔ θα αυξήσει κι άλλο τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα έχει τη δυνατότητα με 180 βουλευτές να αλλάξει το Σύνταγμα και ποια πρόσωπα θα απαρτίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα που ο αυριανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ήδη ότι θα είναι ανανεωμένο.

Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της ΝΔ έκανε σαφές ότι αναμένει από όλους τους εκλεγμένους βουλευτές του να δώσουν και τη δεύτερη μάχη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αποχής, που πηγάζει από τη βεβαιότητα της νίκης. Οι εκλογές είναι κρίσιμες και όλοι θα κριθούν από την προσπάθειά τους. Αυτή είναι η γραμμή Μητσοτάκη.

Ε.Κ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει… χοπ πριν πηδήξει το χαντάκι. Αυτή η διαπίστωση ανήκει σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που σχολίασε τη φράση του αρχηγού της ΝΔ ότι είναι ο μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν μεν ότι το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου είναι μια οδυνηρή ήττα, επιμένουν όμως ότι η αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου είναι μια άλλη αναμέτρηση. Ο κάλπες το πρωί της Κυριακής των εκλογών θα είναι άδειες και οι πολίτες θα ψηφίσουν λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση που δημιουργεί το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η εκλογική μάχη του Ιούνη, που τη χαρακτηρίζει κρίσιμη και τελική, θα είναι μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θα διεκδικήσει, σύμφωνα με όσα λέει ο επικεφαλής του, και την τελευταία ψήφο, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Και δεν κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο για να ηττηθεί, αλλά για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητές του.

Τι κάνει για να δώσει αυτήν τη μάχη με καλύτερους όρους; Πρώτον, αναγνωρίζει τα λάθη που έχει κάνει, τα αρνητικά στην εικόνα του κόμματος, τις ευθύνες και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Δεύτερον, προχώρησε σε αλλαγές που είναι αναγκαίες, κυρίως με την ανάδειξη και την προβολή νέων σε ηλικία, αλλά και σε ευθύνες, προσώπων. Και τρίτον, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει στο επίκεντρο της εκλογικής αναμέτρησης να είναι τα προγράμματα των κομμάτων, η σύγκριση των θέσεών τους για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και όχι οι ανούσιοι καβγάδες. Ακριβώς γι’ αυτό επιμένει ότι το μόνο του μέτωπο είναι το μέτωπο κατά της Δεξιάς και της πολιτικής της και αρνείται να σηκώσει το γάντι που του ρίχνουν τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αυτά τα δεδομένα, ελπίζει ότι θα μπορέσει, αν όχι να υπερκαλύψει τη μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, τουλάχιστον να κάνει ένα μεγάλο βήμα ανάκαμψης που θα βοηθήσει πολύ στην ανανέωση και στην προσαρμογή του στις νέες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η έπαρση του κ. Μητσοτάκη, η επίδειξη «μοναδικότητας» από την πλευρά του και η επιδίωξη παντοδυναμίας αποτελούν απειλές για τη δημοκρατική ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η μάχη αυτή είναι και ένα προσωπικό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το πολιτικό του αύριο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ε.Σ.