Αυτό το άρθρο είναι 53 μηνών

Αντιθέσεις: Δεύτερο κύμα πανδημίας

15/11/2020
6' διάβασμα
antitheseis-deftero-kyma-pandimias-213914

Η επιτυχία των μέτρων εξαρτάται πλέον από τους πολίτες

Ατομική ευθύνη για όλους εκτός από τους κυβερνώντες

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έχει επιβάλει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων και την επιβολή ακόμα δυσκολότερων μέτρων, για δεύτερη φορά. Όμως, όσο αυστηροί και να γίνουν οι περιορισμοί, αν δεν ακολουθηθούν ευλαβικά από όλους τους πολίτες, ο ιός δεν θα αναχαιτιστεί. Αν το lockdown γίνεται αφορμή για βραδινές εξορμήσεις με τις φόρμες ή για κρυφά πάρτι σε ξενοδοχεία και δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα από το κοινωνικό σύνολο, τότε η οικονομία μας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, και τα κρούσματα του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το επιτρέψει να συμβεί. Οι εποχές που οι μειονότητες καθορίζουν την τύχη των πολλών έχουν παρέλθει. Αυτή είναι η φιλοσοφία που θα μας βγάλει από την υγειονομική κρίση, και αυτό το μήνυμα πέρασε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή. Οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να δυναμιτίσει τη συζήτηση δείχνουν με τον πλέον εξέχοντα τρόπο ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά και πολιτικά μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας μας, όμως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που δίνουν καθημερινά μάχη σώμα με σώμα με τον κορωνοϊό, δεν θέλουν να ακούσουν έναν ακόμα ανούσιο πολιτικό καβγά. Θέλουν να ξέρουν ότι η πολιτεία θα τους συνδράμει στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι άνοιξε τα σύνορα και έβαλε τον κορωνοϊό στη χώρα, όμως οι κατήγοροι ξεχνούν ότι τον Μάιο ήταν εκείνοι που ρωτούσαν γιατί τα σύνορα παραμένουν κλειστά, και παραβλέπουν ότι, με βάση τα παγκόσμια δεδομένα, η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλά σε σχέση με άλλες χώρες αντίστοιχου πληθυσμού. Ευτυχώς, τέτοια μικροπολιτικά παιχνίδια δεν βρίσκουν εύφορο έδαφος απέναντι στις κινήσεις που έγιναν από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην αποτροπή της κατάρρευσης της οικονομίας, ήταν λεπτή. Για αυτό και προτιμήθηκαν οι τοπικές παρεμβάσεις. Όμως, η υγεία των πολιτών προέχει και το οριζόντιο lockdown, αν και τελευταία λύση, εντούτοις επιλέχθηκε άμεσα και αποφασιστικά, μόλις τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι ο ιός έχει γίνει πολύ πιο επιθετικός.

Το επόμενο δεκαήμερο χαρακτηρίζεται κρισιμότατο για την εξέλιξη της πανδημίας και η ευθύνη του κάθε πολίτη να αποτελέσει γρανάζι του μηχανισμού αποτροπής και όχι εξάπλωσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ε.Κ.

Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίζεται για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, τόσο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, όσο και στην ανάληψη των ευθυνών των στελεχών της. Και είναι πραγματικά λυπηρό και εξοργιστικό για τους πολίτες να βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία να αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ και δημαγωγίες, την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού, αλλά δυστυχώς και οι νεκροί, αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Η χώρα, με βάση τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες, εκτός από τον ίδιο. Η ατομική του ευθύνη ξεκινάει και τελειώνει στα διαγγέλματα που κάνει και στις κατηγορίες που, άλλοτε ευθέως και άλλοτε πλαγίως, εξαπολύει προς τους πολίτες, πως αυτοί είναι η πραγματική αιτία που τα μέτρα αποτυγχάνουν το ένα μετά το άλλο.

Το είπε ξεκάθαρα στη Βουλή, άλλωστε: «Τα αμυντικά σχέδια που δοκιμάσαμε απέτυχαν γιατί προδόθηκαν από κάποιους. Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες μεταφοράς του ιού. Βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων». Τι σημασία έχει αν ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι κακώς άνοιξαν τα σύνορα το καλοκαίρι; Καμία, κι ας προκάλεσε η δήλωσή του αυτή πολλαπλά εγκεφαλικά στο Μαξίμου. Τι σημασία έχει αν οι δηλώσεις Κικίλια για αύξηση των ΜΕΘ στη Θεσ/νίκη καταρρίφθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τους ίδιους τους γιατρούς που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους ανάμεσα στις κλίνες; Επίσης καμία, κι ας εμφανίζεται υπουργός της κυβέρνησης να ψεύδεται στους πολίτες.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Όταν η πραγματικότητα συγκρούεται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ευκαιρία να εμφανιστεί ενωτικός στη Βουλή και να δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται και καταλαβαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης, όμως επέλεξε μια γλώσσα διχαστική, που απαλλάσσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του από τις ευθύνες που αναπόφευκτα τους βαρύνουν. Από τη Σαντορίνη και τη φιέστα «νίκης» κατά του κορωνοϊού, μέχρι τα σχεδόν 3.000 κρούσματα καθημερινά, η κυβέρνηση ήταν περισσότερο απασχολημένη να κερδοσκοπεί πολιτικά από την κρίση, παρά να προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήξερε πως θα έρθει. Ο κόσμος όμως βλέπει, αναγνωρίζει, θυμάται και κρίνει. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι με το ΕΣΥ στα όρια της κατάρρευσης και την κυβέρνηση στα όρια… νευρικής κρίσης, κανείς δεν θα βγει αλώβητος και άμοιρος ευθυνών.

Ε.Σ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: