Αντιθέσεις: Διεθνής Κρίση

Μένουμε όρθιοι χάρη στην πολιτική του Κ. Μητσοτάκη

Διεθνής η κρίση αλλά με Ελληνικές «Πρωτιές»

Είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που αυτός προκάλεσε. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Ακόμα πιο δύσκολη μάλιστα, αφού τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρξε ανάσχεση της οικονομίας από την πανδημία – επίσης παγκόσμια. Παρ’ όλα αυτά, όμως, και χωρίς να αγνοεί κανείς τις δυσκολίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το στίγμα της αλήθειας: Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας κρίσης, η Ελλάδα στέκεται όρθια χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αυτό δεν είναι μια κάποια επικοινωνιακή απάντηση στης επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της λεγόμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης (ΚΚΕ και Μέρα25) στην κυβέρνηση. Είναι μια πραγματικότητα που προκύπτει από τα συνεχή και συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης, με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Το πιστοποιεί η πλατφόρμα που ήδη άνοιξε για το επίδομα ρεύματος μέχρι 600 ευρώ, τα μέτρα για τη βενζίνη που πρόκειται να εξαγγελθούν την ερχόμενη εβδομάδα, η φορολόγηση κατά 90% των κερδών που αποκόμισαν οι πάροχοι ενέργειας την περίοδο της κρίσης κ.λπ. Το πιστοποιoύν, επίσης, η προσπάθεια ελέγχου των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης και η γενναία επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Αυτή η αλήθεια, όμως, δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς να φορτώνουν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Να αγνοούν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης και την επίδρασή της στην εκτίναξη του πληθωρισμού. Να αγνοούν, με λίγα λόγια, τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να μη λάβει η κρίση χαρακτήρα καταστροφής και να κρατήσει όρθια την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

Πρόκειται για μια πολιτική που κινείται στο επίπεδο της πολιτικής κερδοσκοπίας και επιχειρεί να «κεφαλαιοποιήσει» κομματικά δυσκολίες και προβλήματα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο ούτε η τιμή της βενζίνης, ούτε η τιμή του ρεύματος, ούτε οι τιμές των τροφίμων. Είναι φαινόμενο παγκόσμιο και όσα αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα τα αντιμετωπίζουν χώρες με πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και σταθερότητα. Αποτελεί από την άποψη αυτή εντελώς μικροκομματική τακτική να αποδίδεται στην κυβέρνηση κάθε εισαγόμενη δυσκολία και να αποσιωπάται κάθε μέτρο για την αντιμετώπισή της. Εννοείται, βέβαια, ότι ο Έλληνας δεν τρώει κουτόχορτο και είναι σε θέση να καταλάβει και την πραγματικότητα, αλλά και τις επιδιώξεις όσων την παρουσιάζουν μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη της πολιτικής τους ιδιοτέλειας.

Ε.Κ.

Προφανώς και η διεθνής κρίση επηρεάζει και την Ελλάδα. Το θέμα, όμως, είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη λαμβάνει μέτρα ανάσχεσής της, ή παραμένει θεατής στο ράλι της ακρίβειας και των τιμών. Ακόμα χειρότερα, επιτρέπει στην κερδοσκοπία να απομυζά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πριν από τρία χρόνια, ορισμένοι απέδωσαν την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας όχι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που ρύθμισε το χρέος, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, την έβαλε στις αγορές και άφησε 37 δισεκατομμύρια μαξιλάρι, αλλά στο λεγόμενο «Μητσοτάκης effect»! Δηλαδή, στην ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης που ασπάζεται νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Αν ισχύει αυτός ο ισχυρισμός, τότε τίνος το effect είναι αυτό που τροφοδοτεί σήμερα όλες τις αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό και στην ενεργειακή κρίση; Τίνος το effect τροφοδοτεί το ράλι στα spreads που την περασμένη Τρίτη ανέβηκαν κατά 300 μονάδες βάσης;

Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ η κρίση έπληττε τη χώρα; Προχώρησε στην επιλεκτική μείωση της φορολογίας για τα μερίσματα και τα κέρδη κάποιων λίγων εταιρειών, σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, στη δογματική απουσία του κράτους από τον έλεγχο της αγοράς, στη διατήρηση σε επίπεδα φτώχειας του κατώτατου μισθού. Αν όλα αυτά έβαλαν φρένο στην κρίση, το καταλαβαίνει και το ζει ο καθένας, με εξαίρεση φυσικά τους λίγους και εκλεκτούς.

Το πραγματικό effect αυτής της κυβέρνησης είναι όσα βιώνουμε σήμερα στον πληθωρισμό, στην ενεργειακή κρίση, στην πρωτοφανή ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα από την εκτόξευση του κόστους διαβίωσης. Το effect, η επίδραση του κ. Μητσοτάκη στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, αποδείχτηκε ότι είναι να δυσχεραίνει τα προβλήματα, να πολλαπλασιάζει το βάρος και τις συνέπειες υπαρκτών κρίσεων και να δημιουργεί νέες. Ακριβώς γι’ αυτό είμαστε σήμερα πρωταθλητές στην τιμή του ρεύματος και των καυσίμων και πρώτοι στην ευρωζώνη στον ενεργειακό πληθωρισμό. Κατά 39% αυξήθηκαν οι τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος στην ευρωζώνη, 61% στην Ελλάδα. Κι αυτό ενώ ο πληθωρισμός επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν εδώ και 30 χρόνια, στο 11,3% τον Μάιο.

Ναι, υπάρχει παγκόσμια κρίση, η οποία, όμως, στην Ελλάδα παίρνει τον χαρακτήρα τραγωδίας εξαιτίας, από τη μια, της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, από την άλλη, των ιδεολογικών της εμμονών, ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα και, μάλιστα, φτηνή.

Ε.Σ.