Αντιθέσεις: Δύο χρόνια ΝΔ

Δύο χρόνια ΝΔ: Μεταρρυθμίσεις εν μέσω μάχης με την πανδημία

Δύο χρόνια ΝΔ: Με την ελίτ απέναντι στην κοινωνία

Δύο χρόνια πριν, στις 7 Ιουλίου του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ σημείωναν μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές και αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας, με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του κράτους, αλλά και μιας σειράς κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών, που για δεκαετίες χρειάζεται η χώρα, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να υλοποιήσει. Έστειλαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με οκτώ μάλιστα μονάδες διαφορά.

Πολλές απόψεις και συζητήσεις για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες. Με βασικό συμπέρασμα αυτό που καταγράφουν η πραγματικότητα, η εμπειρία του πολίτη, αλλά και οι δημοσκοπήσεις: ότι η διαδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτό το χρονικό διάστημα έχει πρόσημο θετικό. Για πολλούς, μάλιστα, πολύ θετικό.

Πρώτα-πρώτα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιμετώπισαν με ψυχραιμία, σχέδιο και σοβαρότητα την κατάρα της πανδημίας που χτύπησε τη χώρα και τον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή έλαβαν όλα τα κατάλληλα μέτρα για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, κινητοποίησαν την κοινωνία για να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις, σήμαναν συναγερμό στον κρατικό μηχανισμό, ενίσχυσαν το ΕΣΥ, αποκατέστησαν λειτουργικές σχέσεις των νοσοκομείων με τα ιδιωτικά κέντρα υγείας. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην αντιμετώπισή της. Αλλά και στο δεύτερο κύμα, το πιο φονικό, η χώρα στάθηκε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας ενίσχυσε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και της έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει, παρά τις εύλογες λόγω COVID δυσκολίες, σε ένα πλούσιο και τολμηρό νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο. Χτίστηκε το επιτελικό κράτος, προχώρησε η ψηφιοποίηση του κράτους, άνοιξε ο δρόμος των επενδύσεων, ψηφίστηκαν εμβληματικοί νόμοι, όπως ο νόμος για τις εργασιακές σχέσεις και ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, ενώ είναι υπό ψήφιση ο νόμος Κεραμέως για την Παιδεία. Την ίδια στιγμή, μπήκε φραγμός στην ανομία, αποκαταστάθηκε η τάξη σε γειτονιές όπως τα Εξάρχεια, ιδρύθηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία. Όλα αυτά, παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συντεχνιακών ομάδων, που έβλεπαν τα προνόμιά τους να εξανεμίζονται.

Προφανώς, υπήρξαν παραλείψεις και λάθη αυτά τα δύο χρόνια. Αλλά αποδείχτηκε πια στην πράξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοούσε όσα έλεγε για τη χώρα, τη δημόσια τάξη, την οικονομία και τη μεσαία τάξη. Η Ελλάδα έχει αρχίσει επιτέλους να γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, και αυτό ισοδυναμεί με ειρηνική επανάσταση.

Ε.Κ.

Όποιος θέλει να διατηρεί κάποια αντικειμενικότητα, αναρωτιέται, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ: Πού είναι η ανάπτυξη που έταξε ο κ. Μητσοτάκης; Από το πρώτο τρίμηνο κιόλας, πριν από την COVID μάλιστα, η οικονομία γνώρισε ύφεση, μετά από 12 τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ. Πού είναι οι καλοπληρωμένες και πολλές θέσεις εργασίας; Η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, τραβάει την ανηφόρα. Πού είναι η ασφάλεια του πολίτη; Το οργανωμένο έγκλημα ανθεί, άνθρωποι, μεταξύ τους και ένας γνωστός δημοσιογράφος, δολοφονούνται μέρα μεσημέρι. Πού είναι το επιτελικό κράτος; Ο κρατικός μηχανισμός έχει περιέλθει στο έλεος του κομματισμού και του ρουσφετιού.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κράτησε τις υποσχέσεις του προς τις ελίτ που τον στήριξαν και τον στηρίζουν, όπως και προς τους κομματικούς του κουμπάρους. Η λίστα Πέτσα, τα σκόιλ ελικίκου, η ασυλία για τους τραπεζίτες, η θύελλα των απευθείας αναθέσεων, η ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και των ανεξάρτητων αρχών, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.

Υπάρχει βέβαια και ο βραχνάς της πανδημίας. Με 13.000 νεκρούς, μόνο υπερήφανη δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση. Η ανεμελιά, οι ποδηλατάδες στην Πάρνηθα, τα αντικρουόμενα μέτρα, το κυνήγι των νέων στις πλατείες, τα ήξεις αφίξεις και οι απειλές προς τους πολίτες, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αντιμετώπιση των αναγκών του ΕΣΥ με χειροκροτήματα, αλλά χωρίς ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είναι οι αιτίες του δράματος που ζει η χώρα.

Την ίδια στιγμή, ακριβώς πειθαρχώντας στις θελήσεις εκείνων που θέλουν με την οικονομική τους δύναμη να ελέγχουν τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης προχωρά εν μέσω πανδημίας σε μέτρα όπως η κατάργηση του οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων, η παράδοση της Παιδείας και της Υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, το ξεπούλημα του ρεύματος και του νερού, η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, η αστυνόμευση της κοινωνικής ζωής. Κι επειδή όλα αυτά χρειάζονται τη ράβδο τους, έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της αστυνομίας, όχι όμως στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά στην αντιμετώπιση του εχθρού-λαού.

Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα που επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από μια πρωτοφανή προπαγάνδα, που αποκαλείται ενημέρωση. Μια κυβέρνηση-Ιανός, με ένα πρόσωπο εχθρό της κοινωνικής πλειοψηφίας και ένα πρόσωπο φίλο της διαπλοκής και των κρατικοδίαιτων ελίτ, αποκαλύφθηκε αυτά τα δυο χρόνια. Η χώρα κάνει με ταχύ ρυθμό βήματα προς τα πίσω, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε άλμα στο κενό, αν η κοινωνία δεν αντιδράσει έγκαιρα και με όλα τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα.

Ε.Σ.